Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Posledica pljučnega raka ?

Posledica pljučnega raka ?

Pozdravljeni!

Moj oče je imel pred 2.5 letoma inoperabilni pljučni rak. Obsevali so mu ga in dobival je kemoterapijo.Na 3-mesečnih kontrolah je bilo dolgo v redu, izgubil je le deloma glas. Nekako 3 mesece nazaj so se pričele težave z desno roko (raka je imel na desni strani pljuč). Najprej je imel v njej mravljince, potem pa je postajala vedno bolj boleča in mrtva. Slab mesec nazaj pa mu je še zelo otekla. Otekel mu je tudi vrat in desna stran glave. Tudi desno oko je imel vneto in ne čuti pravilno desnega dela glave.
1.1. 2002 se je doma skoraj zadušil, z rešilcem smo ga prepeljali na intenzivni oddelek. Imel je pljučnico v levem krilu, desno pa je zelo zmanjšano zaradi obsevanja. Naredili so bronhoskopijo, rezultat naj bi bil danes. Upali smo da bo negativen, vendar je zdravnik po telefonu dejal, da bo rezultat povedal le, kateri tumor je. Rekel je tudi, da gre za razpad kosti, zato bolečine v desni roki, naj pa ne bi šlo za metastazo.
Tu mi ni jasno, a res ni metastaza? Kako pa se je razpad kosti pojavil? A je ta bolezen ločena? Kako poteka ta bolezen in kako hitro?

Od obsevanja pravijo, da ima tudi odpoved živca, ki oživčuje trebušno prepono, zato težko diha, sploh z desnim plj. krilom.

Prosim, napišite mi kaj vzpodbudnega.

Toni

Dragi Toni!

Pomembno je tudi, koliko je vaš oče star ter ali ima katere druge bolezni, česar ne omenjate. Pljučni rak je v napredovalem stadiju resna bolezen, ki je danes ni lahko zdraviti. Enotne doktrine o zdravljenju še ni. O tej bolezni (in histoloških tipih, ki se določijo z biopsijskim odvzemom) sem tukaj obsežno pisala – prosim, poiščite še druge teme o pljučnem raku in si preberite, kako in kaj – zlasti v temi Pljučni rak. Kemotarapija je bila smiselna za omejitev raka in preprečevanje metastaz. Lahko ima tudi stranske učinke v obliki nekaterih težav, ki jih ima vaš oče. Seveda pa tukaj ne moremo ugibati o dogajanju v njegovem telesu, saj imamo še manj podatkov kot zdravniki, ki ga zdravijo. Zelo težko vam napišem kaj vzpodbudnega, saj je stanje pri vašem očetu, če mu odpoveduje živec, ki oživčuje prepono, slabo. Svetujem vam, da očeta čustveno podpirate in mu prisluhnite, če se želi pogovarjati o svojih težavah.
Ostala vprašanja, ki se vam porajajo, naslovite na njegovega zdravnika. Vselej poudarjam na teh straneh, da so bolniki običajno do zdravnikov preveč vljudni, vprašanj niti ne zastavljajo (zato moja tema Kaj me o mojem raku zanima?), skrbi zakopljejo vase.

Lepo vas pozdravljam!

Irena

Hvala za odgovor.
Oče je umrl 10. 1. 2002

Rak se je razširil na kosti….

Dragi Toni,

dovolite, da vam izrečem sožalje.

Irena

g. Toni,

iskreno sožalje, tudi moj oče boluje za rakom na pljučih in so me vaše teme zelo potrle, saj ko sem ji prebirala, kot da jih bi sam pisala.

Vesna

New Report

Close