Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? oblike raka

oblike raka

pozdravljeni !

Nekje sem zasledila, da obstaja več variant raka. Prosila, bi vas, če mi malo opišete te vrste raka.

Hvala in LP Lela

Rak je pravzaprav vsaka nenadzorovana ali nepravilna rast (katerihkoli) celic. In takih, ki ne bi bile sposobne v cloveku rasti nenadzorovano, skoraj ni. Torej vsaka celica vsakega cloveskega tkiva lahko potencialno zraste v raka. To se po hipotezah celo nenehno dogaja, vendar nad takimi “sumljivimi primerki” pridno bdi nas imunski sistem in jih odstranjuje.

Nad rastjo celic namrec bdijo stevilni mehanizmi, ki nadzorujejo obnavaljanje tkiv in nadomescanje s celicami. Ce ti mehanizmi odpovedo, rastejo celice nenadzorovano. V telesu so celice, ki se zivahno delijo (npr. maticne krvne celice v kostnem mozgu, ki “proizvajajo” krvne celice, ki se splavljajo iz kostnega mozga v kri) in tiste, ki se manj zivahno ali sploh ne delijo (zivcne celice). Celica se praviloma bolj deli, ko postane bolj podobna izvornim celicam (npr. tako kot pri fetusu), ki se niso izoblikovane ali nimajo tkivnih znacilnosti. Vsaka sprememba celice, ki bo vodila k premiku v to smer, bo sprozila raka. Manj so celice izoblikovane in podobne nekemu specificnemu tkivu, bolj se bodo zivahno delile in bolj bodo nevarne.

Raka lahko torej locimo glede na to, iz katerih celic nastane in po tem raka tudi poimenujemo, npr. miom – rast iz miocitov, to pa so misicne celice, fibrom – rast iz fibrocitov, celic, ki proizvajajo vlaknasto vezivo. Za zdravljenje je pomembno tudi, ali je ta rast omejena ali infiltrativna. To pomeni, ali je med normalnim tkivom in rakom ostra meja. Ce ostre meje ni, je raka tezko izrezati. Vedno pa se izreze tudi “varnostni rob” zdravega tkiva. Pomembno je tudi, ali so rakave celice ze tudi v bezgavkah, kamor pridejo z limfo – bodisi v podrocnih bezgavkah, morda pa tudi ze razsejane (metastazirane) po telesu. Rakave celice se sirijo neposredno v okolico, pa tudi s krvjo in limfo.

Osnovna delitev raka in tisto, kar bolnika seveda najbolj zanima pa je – ali je rast benigna (neskodljiva) ali maligna (zlocesta). Tudi benigna rast lahko napravi veliko skode. Ceprav rak sam po sebi ni nevaren, lahko pritiska na okoliske strukture (npr. v hrbtenjaci, na zrklo ocesa ipd.).

New Report

Close