Najdi forum

Moja želja je, da bi se udeležila maratona (vsaj malega). Tečem rekreativno in ne na dolge razdalje, kondicija kar v redu. Zanima me , če sem za letošnje Radence že prepozna, mislim, da so konec maja. Rada bi si kupila tudi boljše tekaške čevlje (zdaj imam navadne superge). Kakšne naj si kupim, če mi svetujete iz lastnih izkušenj in koliko približno naj dam zanje (so dobre tudi tiste v cenovnem razredu okoli osem, devet tisoč??) Hvala.

Draga Boža,

Glede tvoje udeležbe na maratonu moraš spoznati vsaj dve stvari. Prva je tvoja telesna pripravljenost, druga pa seveda kondicijska. Predlagam ti da opravis test, s katerim bos spoznala kje je tvoj prag aerobnega/anaerobnega pasu treninga. S tem testom spoznas kaksen je tvoj optimalen puls. Za spremljanjem tega parametra ti je pri vadbi, kot na tekmah v pomoc merilec srcnega utripa (razlicni proizvajalci kot so Polar, Sigmasports, Cardiogym).
Ce tvoje telo ni dovolj mocno (misicna masa) lahko hitro pride do poskodb, pa ceprav si kondicijsko na visku. Podobno izkusnjo imam sam. Pred dobrimi 6 meseci sem se spravil v tek in na redno obiskovanje fitnessa. Brez problema sem pretekel 60 km tedensko, kar je za rekreativca zgornja meja. Pred 2 meseci pa sem začel s načrtnim treningom (cilj je bilj mali maraton v Radencih), ki sva ga sestavila skupaj z inštruktorjem. Nenazdorovana vadba v prvih 4 mesecih in preobremenjenost me je sčasoma pripeljala do poskodbe noge , ki jo se danes čutim, tako da na morem teči. Na vrsto pride počitek, obiskovanje zdravnikov, fizoterapija… Zato počasi… Pojdi do fitness centra, dogovori se za test in skupaj z inštruktorjem napravi program teka, ki je seveda za vsakega cloveka drugacen (odvisno od pripravljenosti).
Na tek kot je maraton je potrebna vsaj 6 mesečna redna nadzorovana vadba z različnimi vrstami teka (počasen tek, intervali, tek v aerobnem področju, tek v anaerobnem področju). Glede superg ti predlagam čim lažjo obutev, primerni so sportni copati za cca 12-13.000,00 SIT. Pa še nekaj: Maraton v Radencih bo 19.5.2001.
Lepo treniraj, v kolikor ocenjuješ da je za tabo premalo vadbe pa bo na voljo v letošnjem letu še veliko prireditev.. npr. konec junija tek okoli Slovenije, ali oktobra Ljubljana. Prej pa ti svetujem udeležbo še na kakem krajšem teku (8 ali 10 km). Seveda lahko izmenjava se kako mnenje, napisi tvoj e-mail, z veseljem ti odpisem.
LP,
Miha

Miha ima prav. Copat izpod 12.000,oo SIT ne kupuj. Sam sem sicer dobil Nike Air Mx za 9.000,oo SIT, katere so bile čudovite za trening 2 – 4 km 3x tedensko. Na prvem daljšem teku 10 km pa so mi otiščale srednji prst. Zato kupi “malo” večje.

Ne vem, od kod si. A teki v aprilu in maju so naslednji:
NEDELJA, 29.april 2001, Park Škocjanske jame (priporočam!) TT in NT 10 km
NEDELJA, 29.april 2001, Maraton GORIZIA-NOVA GORICA TT,NT in pohod
km : 42, 21, 12, 6
SOBOTA, 12.maj 2001 Ljubljana po Poteh 12 in 28 km

Sam sem pričel teči po 20 letih neaktivnosti, zato sem še posebej previden, saj mi veliko tekačev pove svoje izkušnje. Kot Miha, ima veliko tekačev smolo ali težavo zaradi več razlogov. Veliko uspeha in kondicije želim! Andi

No, zdaj je moja lenoba končno kupila tekaške superge (Nike Air in še nekaj za 12.000 po 20% popustu). Zelo prav mi je prišel nasvet, naj kupim malo večje – hvala obema za izčrpne odgovore, v Radencih se še ne vidimo, jeseni pa že prav gotovo kje! Zdaj pa veselo na delo.

Mislim, da si se glede neudeležitve v Radencih odločila prav. Jaz upam, da bom v roku 3 tednov tekel. Kako je to težko, moj Polar že skoraj 2 meseca leži na mizi… Torej vidimo se, če ne prej na Ljubljanskem maratonu…

New Report

Close