Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Avtoimnuna bolezen kože

Avtoimnuna bolezen kože

Spoštovani,

moji prijateljici (55 let) se je na obrazu naredila na koži sprememba. Po pregledu delčka kože je dobila diagnozo “pemfigus vulgaris, pemphigus folioaceus”. Zdravnik ji je povedal, da je bolezen redka in bolj kot ne neraziskana. Je pa rekel, da je huda in da lahko prizadane tudi sluznico. Prijateljico še toliko bolj skrbi, ker že nekaj let boleha za kroničnim kolitisom. Brskanje po internetu, da bi našli kaj o tej bolezni, ni obrodilo sadov (vsaj v sloveščini ne). Vse kar smo zvedeli je, da je to avtoimuna bolezen kože. Prosim vas za nasvet, kako ravnati v prihodnje in kje bi se lahko o tej bolezni podučili kaj več. Zaenkrat ima kontrolo pri dermatologu čez dva meseca oz. ob poslabšanju.
Za odgovor se vam tudi v prijateljičinem imenu zahvaljujem!

Pozdrav!

Pemphigus je bolezen, ki ni tako neznana, gre za mehurčke, mehurje, zaradi avtoimunega dogajanaj prihaja do razcepa v koži, oblike so lahko zelo različne , prav tako poteki.
Zdravljenje je odvisno od poteka in jakosti simptomov, največkrat je s kortikosteroidi, imunomodulatorji, citostatiki….
Vsekakor je zdravljenje in spremljanje pomembno, potek pa ja običajno počasen, terapijo se prilagaja stanju.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close