Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Rdeči in vroči uhlji pri otroku

Rdeči in vroči uhlji pri otroku

Pozdravljeni!

Pri 8-letnemu sinu že dlje časa opažam, da ima pogosto zelo rdeče uhlje (navadno enega bolj kot drugega). Zadnje čase pa se tudi sam pogosto pritožuje nad vročim uhljem, posebno zvečer pred spanjem. To ga tako moti, da si vroč uhelj hladi s kocko ledu, zavito v krpo. Vendar tudi to ne pomaga. Kocka se hitro stali, uhelj pa ostane enako rdeč in vroč.

Otrokovo pediatrinjo sem že vprašala, zakaj ima fant tako rdeče uhlje. Povedala mi je, da ima v uhljih pač več kapilar, ki so močneje prekrvavljene, ni mi pa povedala, kako lahko te težave odpravimo.

Naj povem, da otroka ta vročica tako moti, da postane prav tečen in se začne kloftati po uhlju. Led mu sicer momentalno dobro dene, vendar ne odpravi težav.

Prosim vas za natančnejšo obrazložitev vzroka ter za morebiten nasvet, kako naj to nevšečnost odpravimo.

Hvala za vaš odgovor!

mamica

Pozdrav!

Težko si razlagam vzroke za ta pojav.
MOžnost je omrzlin, ki bi jih prebolel pred časom.
Včasih je povezava s kakšnim zdravilom, ki ga vzame občasno.
Lahko gre tudi za t.i. fixni eritem: po določeni substanci, ki jo zaužije( hrana, zdravilo…) pride do lokalne reakcije z vnetjem na enem delu telesa.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Pozdravljeni!

Hvala za vaš odgovor.

Naj še povem, da kakih omrzlin otrok ni prebolel. Tudi zdravil ne jemlje. Je pretežno zdrav otrok – tu pa tam kakšna viroza, ki jo preboli brez zdravil.
Tudi ni opaziti, da se mu rdeči uhlji pojavijo po določeni hrani. Pojav nastane zadnje mesece redno vsak večer tik pred spanjem, čeprav vsak dan zaužije kaj drugega.

Je pa bolj živahen otrok in bolj vroč. Roke ima vedno tople, in tudi noge se mu precej potijo. Tudi zebe ga ne nikoli, ampak kvečjemu obratno – v šoli in tudi doma si pogostokrat sleče kakšno majico, ker mu je prevroče. Velikokrat je tudi sredi zime v zaprtih prostorih kar v kratkih rokavih, ko smo vsi ostali v volnenih puloverjih. Žabic in volnenih oblačil sploh nikoli ne prenese, niti pozimi, saj ga nikoli ne zebe.

Ima tudi prekomerno telesno težo – v višino meri 135 cm, tehta pa 42 kg.
Kožo ima bolj tanko, svetlo in občutljivo. Piki insektov mu pogosto povzročijo velike otekline, ki si jih praska in včasih tudi stakne bakterijsko okužbo impetigo, ki mu jo odpravim s temeljitim umivanjem ranic in s kremo Garamycin.

Ali je možno, da bi te težave s kožo oziroma uhlji izvirale iz kakih psihičnih težav?
Otrok ima namreč tudi težave v šoli, in sicer predvsem s socializacijo, zato je usmerjen v program s prilagojenim izvajanjem in dodatno strokovno pomočjo. Psihologinja, defektologinja in ostali strokovnjaki iz komisije za usmerjanje so ocenili, da ima otrok tudi slabo samopodobo in nizko samozavest. Vsaka malenkost ga hitro razjezi, odreagira pa zelo burno in nekontrolirano… z metanjem predmetov, brcanjem in podobnim agresivnim vedenjem… Sicer, od kar mu v šoli nudijo to dodatno pomoč (5 ur na teden sedi ob njemu v razredu vzgojiteljica, ki ga vzpodbuja k šolskemu delu in se ob kakih njegovih izbruhih jeze z njim pogovori izven razreda), je malo bolj umirjen in zadovoljen, in tudi rezultati njegovega šolskega dela so boljši…

Kaj mi svetujete? Je v tem primeru pregled pri dermatologu nujen, ali naj počakam, če bojo težave z uhlji same izginile, ko se bo morda psihično bolj umiril?

V naprej najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav!

mama

Pozdrav!

Mislim, da so problemi res v zvezi z nejgovim značajem, razburljivostjo, torej ne vidim posebnega bolezenskega ozadja teh pojavov, vidim, da se dosti ukvarjate z njim, če se bo sčasoma umiril, bo tudi stanje glede zardevanja uhljev boljše.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550
Objava čaka odobritev

New Report

Close