Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija kompresijske nogavice

kompresijske nogavice

Lep pozdrav,

prosila bi vas za realno mnenje. Sem v 38 tednu nosečnosti (prva nosečnost) in pred mesecem dni sem šla na lastno pobudo, ker so mi tako priporočile babice v šoli za starše na pregled k dermatologinji v flebološko ambulanto. Bolj na posvet. A sem izvedela, da moram nujno začeti nositi kompresijske nogavice (cele hlačne nogavice razreda II.) ter jih nositi tudi cel čas dojenja – to je vse do septembra, nato pa priti na ponoven pregled.

In kje je problem? Sama ne opazim nobenih krčnih žil. Imam sicer dve vidnejši mesti kjer so vidne majhne modre žilce (varice), a to je vse. Zdravnica mi je sicer pokazala kaj naj bi bila krčna žila (malo bolj izbočena žila pod kolenom, ampak te včasih sploh ne najdem). Poleg tega imam res viden skupek žil na nožnici, a za to žilo, ki je edina problematična in baje niti ni toliko krčna žila, nogavice nič ne pomagajo.
Noge mi šele v zadnjem mesecu res malo zatekajo, a to je normalno za vsako nosečnost!

Ko sem šla kupiti kompresijske nogavice, mi je sestra v prodajalni tudi naročila, da moram nujno zahtevati po porodu, da mi povijejo noge in prej ne smem vstati.

Tako, takšna je diagnoza in zdravniško mnenje. Jaz pa imam občutek, da če ne bi sama hodila k zdravniku, mi ne bi nič manjkalo, zdaj pa imam. Resnično me zanima, ali je moja težava, glede na opisano (pa tudi videti ni nič več kot sem opisala – ne ginekolog, ne splošni zdravnik na moje noge ne bi reagirala, če ne bi sama dala pobude) res tako huda, da moram nositi nogavice. Kar ni niti malo prijetno (še pri trebuhu me motijo, kajti sama ne nosim nič, kar bi me stiskalo – čeprav so te nogavice prilagojene nosečnicam, si vse gor do trebuja čisto stisnjen). Tuidi sicer ne zatekam v telo in nisem močna (prej zelo drobna in imam majhen trebušček. Zredila se razen v trebuh nisem nikamor drugam).

Zanima me, ali resnično obstaja velika nevranost tromboze (kajti to je edini razlog, ki bi me prtepričal, da je smiselno nogavice nositi). Ali bo škoda večja, če jih bom nekaj dni imela, potem pa kakšen dan ne? In sploh si ne predstavljam, da jih bom morala nosit še ob dojenju , ko bom že sicer imela veliko dela z otrokom. In kaj, če me po porodu ne povijejo oz. če kasneje nogavic ne obujem? Ali je potem boljše, da nič ne delajo, da ne pride do prevelike razlike med pritiski na noge?

Nočem zveneti kot nekdo, ki se zgolj pritožuje, samo povejte mi, ali so to bolj preventivni ukrepi in ukrepi v stilu ”zdravnik pač mora reagirati”, ali je res potrebno izvajati vse te ukrepe?

Če morda veste pa mi lahko tudi svetujete, s kakšno kremo naj bi sem namazala po tisti žili na nožnici (ob robu sramnih ustnic)?

Hvala za vse odgovore!
Zoja

Pozdrav!
Mislim, da je pametno če nosite el. kompresijske nogavice razreda I, ker s tem preprečujete nastanek krčnih žil, ki bi sicer nastale po nosečnosti.
KO pa bi nastale pa bi bilo prepozno.
Vsekakor ima taka preventiva svoj namen!

Mazilo za omilitev vnetja žile , ki jo omenjate je Hapan, Lokohepan.

Lep pozdrav

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close