Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija KOMEDONI

KOMEDONI

Pozdravljeni!

Stara sem 23 let in se že 3 leta bojujem s čedalje številčnejšimi komedoni, predvsem na področju brade, na spodnjem predelu lica ter v nazolabialnih gubah. Imam seboroični tip kože z izraženo seborejo, predvsem na nosu, čelu in licih. Redno obiskujem kozmetičarko, uporabljam kozmetiko L’occitane, obraza se čez dan ne dotikam, prvi stik rok z obrazom je zvečer, ko si obraz očistim s čistilnim gelom. Nekaj časa sem uporabljala specialne (antiseptične) preparate proti mozoljavi koži, a se je povrhnjica močno izsušila in stanje se je samo še dodatno poslabšalo. Pred leti sem imela težave s prekomernim delovanjem ščitnice, od takrat opažam tudi večjo poraščenost po vseh delih telesa, predvsem pa po obrazu in rokah, kjer so dlake estetsko najbolj moteče. Raven ščitničnih hormonov redno preverjam in je že približno 6 let nespremenjena, toliko časa tudi ne jemljem več zdravil. Počasi sem že obupala nad to nadlogo, skrbi me, da sem s komedoni obsojena doživljenjsko. Stanje se dodatno poslabša 1-2 tedna pred menstrualnim ciklom, ko se obstoječi komedoni grdo vnamejo. Resno razmišljam o kontracepcijskih tabletah, ki naj bi zmanjšale tako aknavost kot poraščenost, vendar me skrbi, kaj bo, ko bom tablete prenehala jemati – nekatera dekleta poročajo o še hujšem stanju kože in hujši poraščenosti kot pred pričetkom zdravljenja. Ali je “mukotrpno stiskanje” pri kozmetičarki res vse, kar lahko naredim? Dodam naj še, da sem v teh zadnjih letih spremenila tudi prehrano (žitarice, sojini izdelki, omega-3 maščobne kisline, oreški, sadje…v glavnem nič cvrtega, svinjine, slanih in začinjenih jedi). Ne kadim, sem zmerno športno aktivna. Imam pa precej naporen študijski urnik in mi velikokrat primanjkuje spanca. Zavidam vrstnicam, ki jedo vse po spisku, kadijo 100/h, se kar naprej dotikajo kože na obrazu….pa nič. Njihova koža je kot moja v otroških letih.

PROSIM ZA NASVET!!

HVALA in LEP POZDRAV

Lep pozdrav!

Menim, da je jemanje Diane 35 ali pa Yarina najpimernejše glede na probelme, na vaš starost, seveda pa brez kozmetičarke pri komedonih ne bo šlo.
KO se odločate za zanositev, prenehate z jemanjem kontracepcije.

Vsa ostala terapija pri vaši starosti ni najbolj primerna.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Pozdravljeni!
Stara sem 13 leet in po čelu imam komedone. Pred njimi sem imela akne, katerih sem se uspešno znebila s Skinorenom, katerega mi je predpisal zdravnik.
Sedaj pa imam nekaj vprašanj:
-stanje se kože se mi je, z zgoraj navedenim izdelkom, poboljšalo, ampak še vedno imam komede. Ker pa je Skinoren antibiotik in sem ga uporabljala mesec in pol, me skrbi, da bi z uporabo tega antibiotika pretiravala. Kaj pravite? Naj z uporabo nadaljujem, čeprav se z skinorenom nisem namazala že cel mesec?
-Ali krema Skinoren splo odpravlja nadlogo, imenovano komedon? Če ne, kaj naj poskusim?
-Sicer sem z svojo kožo na trenutke precej zadovoljna, se mi pred PMS-jem in v ’tistih dnevih’ obupno poslabša? Kaj predlagate?
-Tudi po hrbtu in na prstnem košu imam komedeone. Kaj naj naredim, da se teh, tako kot tudi tistih na čelu znebim?
Sicer za higijeno svoje kože zelo skrbim, se vsak dan tuširam, sem normalne postave, jem veliko sadja in zelenjave, ampak se med poukom se je pogosto dotikam in ne telovadim. Poleti igram košarko, plavam in grem podvečer na kakšen sprehod, a po zimi se iz hiše ne premaknem. Mislite, da je problem moje kože negibanjemin pa dotkanjne obraza v šoli?

Najlepša hvala za odgovore!

Pozdrav!
V tej starosti je pričakovati pojavljanje komedonov še kar nekaj časa.
Skinoren je oblika kisline, ki je namenjena prav temu problemu, uporaba je lahko zelo dolgo, občasno pa prekinitve, sicer pa v takih primerih svetujem obisk pri dobri kozmetičarki.

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close