Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija lepotne pike

lepotne pike

Lep pozdrav!

po iskalniku sem našla nekaj zadetkov na tole temo, vendar ne dobim pravega odgovora, zato vas prosim za nasvet.

Namreč, stara sem 29 let, nimam nikakršnih alergij, sem bolj blede polti, in v zadnjem mesecu dni se mi pojavlja vse več lepotnih pik po rokah, in po zgornjem delu telesa. Vse več pomeni…da sem opazila da se jih nardi v enem dnevu tudi do pet…potem se malo večajo…vendar ne več kot 2mm premera. So tudi vedno bolj rjave oz. vse bolj črne. Saj ne da sem zaskrbljena, vendar je pa res, da mi je neprijetno…ker mi ta znamenja pač niso všeč….bojim se da jih bo vedno več, pa ne vem kako bi njihov nastanek preprečila.

Morda še nekaj detajlov, po obrazu, ki je res zmeraj izpostavljen zunanjim sončnim vplivom(mislim da sedaj pozimi, konkretno bolj kot roke, ki so skrite pod oblačili), imam tri nove pike tudi nastale v zadnjem mesecu, od katerih ima se ena nekoliko veča saj je iz majhne…premer mogoče pol mm…nastala že zelo črna premer 3mm.

po rokah – torej obeh..neenakomerno razdeljene, majhne, razen dveh neokroglih(ki sta veliki 3-5mm), sicer so vse majhne, do 2mm premera, temno rjave, postopoma so tudi temnejše, in jih je od ramen, do zapestja na vsaki roki – desna 12, leva 16(povdarjam pred enim mesecem sem imela samo eno na desni roki, ki se ni spreminjala že od rojstva do sedaj – v zadnjem mesecu se je le malenkost razlila…in edina zgubila malo pigmenta), in po zgornjem delu telesa8 pik, na hrbtu nobene, na trebuhu 6 novih – tudi na tem delu nisem imela nobenih pik prej, ne na hrbtu, ne na telesu…celem.)

Sedaj pa vas prosim za mnenje, ali obstaja kakršnakoli metoda, da se te pike ne bi več pojavljale, kakšen je vzrok, da nastajajo v tako kratkem času – če sonce ne more biti (nikoli me še ni sonce ožgalo…ker se zaradi svoje blede polti, kar precej skrivam pred njim, res pa je da se rada tudi posončim poleti, vendar pazim na zelo visok faktor krem za sončenje (zmeraj je to nivejina krema za dojenčke, ali otroke – za letos vem da je bila to ta najnovejša, z faktorjem 50+ za otroke), tudi ko porjavim, imam nežno rjavo polt, ki pa jo precej hitro tudi kasneje izgubim.

ali tiči vzrok teh pigmentnih – lepotičnih pik, kje drugje? Ali pomeni to da bom jih imela zmeraj več, ali se bo to njihovo nastajanje upočasnilo? S čim bi ga lahko še bolj upočasnila?

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor, in vas še enkrat lepo pozdravljam.

Ester

Pozdravljena!

V koikor gre res za rjave in črne pike so to znamenja.
Nastajajo zaradi genske predispozicije, torej zunanji dejavniki kot je sonce , ne vplivajo na njihov nastanek!

Ne morete preprečti nastanka novih, odstranjevanje pa mora biti strokovno, torej, če gre res za znamenja- kirurško!

Znamenj bo torej vedno več, s tem bo pač treba živeti.

Lep pozdrav

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close