Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija akne po 30. letu

akne po 30. letu

Pozdravljeni!
Po prenehanju jemanja KT (10 let;Trinovum, Femoden), se mi je pojavila aknasta koža na obrazu. To me zelo moti, saj prej (puberteta) nisem imela nobenih težav s kožo. Mogoče kdaj kakšen mozoljček pred menstruacijo, zdaj pa se teh aken sploh ne znebim, kljub temu, da kožo redno negujem (tonik in Neutrogena-visibly clear 2v1, vlažilna krema za obraz-že nekaj let ista). Od prenehanja jemanja KT je leto dni, toliko časa pa uporabljam tudi Neutrogeno 2v1 po navodilih, vendar izboljšanja ni. Mislim, da gre za hormonske spremembe po jemanju KT, vendar se sprašujem zakaj so se mi akne pojavile relativno pozno in ne npr. že v puberteti.
Stara sem 31 let in imam sicer zelo suho kožo, tudi težav s težo nimam. Predvidevam, da mi boste svetovali obisk pri dermatologu (se strinjam), vendar pa me zanima, če lahko prej kaj sama ukrenem (zdravila, kreme)?
BTW, KT ne zelim več jemati).
lp, ana

POzdravljeni!

Hormonska motnja, ki je nastala po prekinitvi hormonske kontracepcije, je sprožila aknavost.
MOrda je umestno uporabiti lokalno terapijo z Differin gelom zvečer, če se bo stvar stabilizirala, lahko tudi nekoliko daljšo terapijo z antibiotikom(Clinofug), sicer pa pride v poštev ponovno kontracepcija npr z Diane ali pa Yarina.

Lep pozdrav

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close