Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Znamenje

Znamenje

Po telesu imam več rjavkastih znamenj, zdaj pa sem na enem opazila, da je okrog in okrog rdečkast, ostala znamenja so nespremenjena. Zelo sem se ustrašla, ker je moja kolegica imela nekaj podobnega, ko so ji znamenje odstranili, so ugotovili da je bilo rakavo. Prosim vas za nasvet.

Lep pozdrav!

Znamenja so zelo delikatna stvar, zato vam po tej poti ne morem odgovoriti ali gre za nevarno ali nenevarno spremembo, menim pa , da prej za nenevarno , sploh, če se znamenje kot tako ni spremenilo.
Potrebmo pa bi ga bilo videti.

Pozdrav

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Draga Manca,
kot ji že odgovoril g. primarij so znamenja res lahko zelo delikatna stvar in se zato ne da postavljati diagnoz preko foruma.
Svetujem ti, da vzameš njegov nasvet: “Potrebno pa bi ga bilo videti” zelo resno, ker tvoj strah ni povsem odveč.

O svojem znamenju si napisala odločno premalo, saj je poleg barve, pomembna še velikost, oblika (simentrična, nesimetrična), dvignenost znamenja iznad nivoja kože, struktura znamenja in meja s normalno kožo. Ni povsem brez pomena tudi tvoja starost in mesto, kjer na telesu znamenja so.

Več ali manj je znano, da so vse SPREMEMBE BARVE, OBLIKE, VELIKOSTI, POJAV PIGMENTA, PORDEČITEV, SRBENJE, KRVAVENJE pri kožnih znamenjih zaskrbljujoče in sumljive! Enako velja, če opažamo RAST znamenja, DVIGOVANJE iznad nivoja kože, VNETJE, pojav ranice ali kraste, pojav pigmentiranih kožnih sprememb ali pojav znamenja po določeni starosti, ker vse to upravičeno vzbuja sum za pojav malignega MELANOMA!

Pa še en nasvet bi ti rad dal: Četudi gre gre za povsem nesumljivo pet ali več milimetrov veliko znamenje, ki je izpostavljeno stalnemu draženju ali možnosti poškodbe z perilom ali obleko, poskrbi, da ti ga preventivno odstranijo (tudi samoplačniško) preden pride do predhodno navedenih sprememb! Sprememba kože, ki na začetku izgleda povsem nedolžno, kaj lahko preraste v problem preživetja!

Vse to sem napisal tudi zato, ker iz osebnih in izpričanih doživetij drugih bolnikov z melanomom ugotavljam, da se pri nas zdravniki in celo dermatologi pogosto podcenjujejo majhne kožne spremembe, kar tudi potrjuje dejstvo, da je v Sloveniji zelo visoko število melanomov odstranjenih šele v napredovanem stanju.

SREČNO,

SREČNO, prijatelj - Jože

POzdrav prijatelju!

Strinjam se , da se z znamenji ni za hecat, pa vendar je povsod potrebna prava mera.
Vsekakor po pregledu vsakemu bolniku pokažem znamenja , ki jih je potrebno spremljati, spremembe na katere je potrebno biti pozoren.
Vsekakor pa po intenetu ne more nihče presojati o nevarnosti ali nenevarnosti znamenja, zato je potreben pač pregled.

Lep pozdrav

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close