Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Atopijski dermatitis – dojenček

Atopijski dermatitis – dojenček

Naša punčka je strara tri mesece in pediatrinja ji je na posvetovalnici postavila diagnoza atopijski dermatitis. Ima suho kožo po nogah in hrapavo po ličkih. Za hujše primere nam je predpisala mazilo Locoidon in Fenistil kapljice. Mazila še nismo uporabili, ker se stanje še ni tako poslabšalo, da bi bilo potrebno. Nismo še bili na nobenih preiskavah za alergene, tudi napotnice za dermatologa še nismo dobili.
Zanima pa me. Ali lahko pediater sam postavi takšno diagnozo ali nas mora napotiti k dermatologu in alergologu?
Na forumu sem prebrala, da ostaja tudi mazilo brez kortikosteroidov – Elidel. Ali je primerno za mazanje poslabšanj pri dojenčku in ali ga lahko predpiše pediater?
Kakšno krema bi bila najbolj primerna za ohranjanje vlažnosti in vsakodnevno nego (in seveda kakšna kopel)?

Lep pozdrav!

Seveda lahko diagnozo postavi tudi pediater.
Predpisana terapija ustreza, s tem, da se je potrebmo izogibati kortikosteroidnih krem, uporabljati jih je potrebno le ob hudih poslabšanjih.
Pri tej starosti Elidel ne pride v poštev!

Kreme, ki so za suho kožo se dobijo v lekarni in so namenjene suhi atopični koži, prav tako kopeli.

Pozdrav

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

lepo pozdravljeni,
mojemu skoraj 5 mesečnemu sinu se že kak dober mesec na ličku pojavlja ekcem ki je sedaj premera že 3 cm. najprej je zgledalo kot suha koža in je bil rumeno rdeče barve. predisali so nama kremo elidel, ki pa po 5 dnevni aplikaciji zadeve ni popolnoma odpravila. podobno se mu je pričelo pojavljati tudi na drugi strani lička pri ušesu, na čelu, na lasišču in ob obeh komolcih. pedistrinja nam je za ekcem na ličku predpisala antimikotik, saj je mnenja, da gre za glivično okužbo. po nanosu antimikotika se je stanje po dveh dneh zelo poslabšalo, na ličku so nastali kot drobni mehurčki dvignjeni nad površino kože in so živo rdeče obarvani, dva dni sem mu nanašala navadno kremo solea za dojenčke, sedaj se je koža pričela luščiti, je pa še vedno živo rdeče obarvana. naj še dodam, da je na lasišču tudi izbočen rumen izpuščaj, vendar niso temenice, ker mi jih ni uspelo odstraniti. trenutno ima sin že četrti dan povišano temperaturo okrog 38 stopinj celzija in osip po trupu. po telefonu mi je pedostrinja dejala, da gre za virozo. izrašča mu tudi prvi zobek. še ta podatek, da ima že od 2 meseca starosti kontaminiran urin z e coli, katere vsebnost se viša, vendar drugače ne kaže kakšne patologije, ki bi po mnenju pediatrov vplivala na predpis tepapije. sedaj sem v zmedi in ne vem kaj naj povežem oz koga naj poslušam, od vsega me najbolj skrbi pojav ekcemov po koži, še najbolj na obrazu, saj ne zgleda nič kaj lepo, pa še srbi ga verjetno, saj je občasno kar nemiren.

lepo vas pozdravljem in prosim za odgovor oz nasvet.

Pozdrav!

Kožne sprememebe so verjetno v sklopu atopičnega dermatitisa, kjer je terapija odvisna od stanja, od sprememb, od obsega….
Elidel ni registriran za to starost.
Svetujem, da obiščete otroškega dermatologa na dermatološkem oddelku, kjer se boste seznanili z lokalno terapijo

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Tudi jaz imam vprasanje na to temo.Imam hcerkico ki bo stara eno leto ze pred meseci se je zacela suha koza po lickih.Taksna hrapava kot da bi bili mini mini mozoljcki.Pediatrija je takrat rekla d nj samo mazemo s vlazilno kremo,kar tudi smo.pred priblizno dvema mesecema je imela malo taksnih rdeckastih ekcemckov na zunanji strani nadlahti,kar se je posebej opazilo po vecernem kopanju.ampak tega je bila zelo majhna povrsina,Po obisku pediatrinje nama je predpisala kremo Locoidon,Namazala sem samo dva vecera ker je bilo ze po prvem uredu in so lisaji zginli,takrat je peditrinja na podlagi pregleda rekla da je to mogoce nekaksna blaga oblka atopijsega dermatitisa.Pred parimi dnevi pa je dobila poleg njenih suhih lick rdece izpuscajcke po spodnjem delu lick in dva po vratu,sem najprej mislila da je to od sline ker ji raste zob in se zeo slini,ali mogoce ker sem ji prvic dala čokolino,danes sva obiskali pediatrinjo in je rekla atopicni dermatitis,kljub vprasanjem ki sem ji jih postavljala ce je to zaradi sline….

sedaj me pa zanima nekaj oziroma isto kot gospo zgoraj,ali pediater na podlagi pregleda brez odvzema krvi ali testov z pikanjem lahko doloci diagnozo in ali je leta pravilna,ker kakor sem prebrala na internetu da so znaki srbenje in rosenje koze in dednost,nasa puncka nic od tega nima,je ne srbi,samo kar je suka kozica z parimi lisaji..
kaksen je vas nasvet ali naj jo mazem z Locoidonok v katerem je kortikosteroid in se ga kar malo bojim uporabit na lickih..kaj pa ce to i atopijski dermatitis? prosim za vase mnenje
hvala in lp

Pozdrav!

Diagnoza atopijskega dermatitisa se postavi na osnovi klinične slike, lokacije, izpuščajev, nobeno testiranje ni potrebno.
Izkušen pediater, dermatolog ne potrebuje veliko , da postavi tako diagnozo.
Kar se tiče terapije pa je bolj delikatna, ker se kortikosteroidne kreme uporabljajo le kratek čas, ob tem pa seveda negovalne, sirupi proti srbenju in ostalo.
Tam pa je pristop zelo različen od primera do primera.

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Pozdravljeni!

Imam hčerko, ki je stara 16 mesecev. Njena telesna teža je 13 kg, visoka pa je 84 cm. Zanima me ali je za njeno starost teža prevelika. Na posvetovalnic mi je pediatrinja dejala, da imajo otroci nekje do enega leta starost TT cca. 10 kg.
Prosim za vaše mnenje.

Hvala
Brigita

Pozdrav!

verjetno ste se zmotili pri pošiljanju vprašanj, ta tema je namenjena pediatru in ne dermatologu.
Lep pozdrav

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

lepo pozdravljeni.
naša 9 mesečna hčerkica ima izpuščajčke po kolenčkih, komolčkih sedaj pa se širijo še po trebuščku… Pediatrinja nama je rekla da ima najbrž suho kožo ali pa morda alergijo… Dobili sva napotnico za dermatologa, svetovala pa nama je kremo firme ADERMA… (še prej sva imeli 10% afloderm). Po uporabi te kreme dvakrat na dan (aderma) se je stanje popolnoma izboljšalo. Mazala sem jo 2x na dan po celem teleščku. Problem nastane ker sem na mesec porabila cca 60 eur samo za to kremo. Po enem mesecu uporabe sem jo začela mazati z mandljevim oljem. Stanje se je spet hitro močno poslabšalo… Ali nam zdravnik res ne more predpisati nobene kreme na recept, ki bi bila podobna adermi? Krema je res odlična a nam finančni položaj tako uporabo žal onemogoča… menite da gre za atopijski dermatitis? hvala za odgovor. lep pozdrav.

Pozdrav!
Ali gre za atopični dermatitis ali ne težko sodim, je pa velika verjetnost.
Mazanej z Aflodermom ima omejitev, pa ne le finančno, dologotrajno ni priporočljivo, ker prihaja lahko do stanjšanja kože.
Negovalne kreme so na negativni listi, oziroma niso na recept.
Paralelne pa se lahko našišejo na recept.
Počakajte na mnenje dermatologa.

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Lep pozdrav,

Našemu 9 mesečniku je bila danes postavljena diagnoza atopijski dermatitis. Pred dvema tednoma mu je njegova pediatrinja predpisala mazilo (dipersone 30% in lexobaza 70%), če po 5. dneh ne bi bilo izboljšanja, naj bi se vrnili na pregled. Po 5. dneh je bilo skoraj popolnoma ok, tako da smo počakali še nekaj dni. Tako ali tako je bil sum na alergijo, tako da smo pač izločili nekaj živil in mislili, da bo potem šlo le še na bolje. Potem se je pa ponovilo, pediatrinje pa do srede tega tedna ni. Ker je bila koža slaba, smo ga danes peljali k pediatru, ki je našo nadomeščal. Dobili smo kremo Elidel in tu se mi postavlja vprašanje. V navodilih namreč piše (celo v odebeljenem tisku), da krema ni primerna za otroke mlajših od dveh let (kar sedaj vidim tudi iz zgornjih komentarjev)! Zakaj nam jo je torej predpisal, a je mogoče, da se je zmotil glede na starost? Najraje bi počakala do srede zjutraj, ko se vrne naša pediatrinja, da gremo še enkrat k njej na pregled; bi pa otroku rada pomagala, ker zaradi draženja in srbenja tudi zelo slabo spi, dosti se praska… Z zdravljenjem torej ne bi rada čakala še do srede.

Najlepša hvala za odgovor!

Pozdrav!
Atopijski dermatitis je kar kompleksna bolezen, ki se kaže kot izpuščaj, srbenje, ponavljanje.
Krema, ki je bila predpisana kot mešanica je primerna, uporablja se nekaj dni do umritve, kasnje pa mastne kreme za vzdrževanje. Elidel je registriran nad 2 leti starosti.
Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Lep pozdrav,

Moj sin je imel en dan vrocino in zacel kasljati. Okrog ust je bil ze nekaj dni rdec- soupadalo ke z dnevi vetra, precej se lize. Po tem pa se mu je pojavil rdec madez na lickih- najprej na eni strani, potem se na drugi. Sli smo k pediatru, ta nam je predpisal locoidon enkrat na dan, negovalne kreme cez dan. Po 5-ih dneh ni nic boljse. Ko vstane je rdecina manj vidna, potem pa pocasi cez dan postane res zivo rdeca, metuljasta. Vztraja ze kak teden. Se slabse je ob kopeli, postane res ognjeno rdeca. Pomislila sem ze na peto bolezen, a pediater jo gotov pozna- receno je bilo namrec, da naj po enem tednu pridemo azaj, ce ne bo nic boljse in se narocimo na alergijsko testiranje. Izpuscajev drugje po telesu nima, niti jih ni imel, star je 2leti in pol. Malo ga srbi ali pa vlece skupaj, skeli- se ne praska z nohti, le z rokavom gladi rdecino ves cas. Ah se to- pediatrinja je rekla, da ima uho rahlo pordelo; ceprav ne vem, ce ima to kaksno zvezo z vsem.

Skrbi me, ker je rdecina res mocna in kar vztraja. Kaj menite? Hvala in lep vecer

Pozdrav!
Žal iz tega res ne morem potegniti nekega zaključka za kaj gre.
V teh dneh bi se pokazali še drugi izpuščaji,če bi šlo za neko virusno obolenje. Če ne bo izboljšanja, bo potreben ponoven obisk pri pediatru.
Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close