Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija seboreja

seboreja

Pozdravljeni!

Pred približno dvema mesecema so se mi na obrazu (med očmi in med obrvmi) in ob robu lasišča pojavili rdečkasti, srbeči madeži. Diagnoza; seboreja. Imela sem šest tedensko terapijo: Oranozol krema 2 x dnevno (obraz), 2 x tedensko Belosalic losion in šampon Kertyol za lasišče. Po približno enem tednu so madeži na obrazu izginili, čez nekaj časa tudi ves prhljaj. Kljub izboljšanju sem z terapijo nadaljevala in jo končala po šestih tednih. Po enotedenski prekinitvi so se mi na obrazu, na istih mestih, zopet pojavili rdečkasti, srbeči madeži.

Zanima me ali terapijo Oranozola lahko ponovim (kakšen presledek je priporočljiv med terapijami) in kako dolgo naj ob izboljšanju ponovna terapija traja. Katero kremo priporočate ob morebitnem poslabšanju?

Glede na to, da se mi težave na lasišču (še) niso ponovno pojavile; uporabo katerega šampona predlagate?

Običajno, približno na dva meseca osvežim barvo las. Ali barvanje ob opisanem stanju absolutno odsvetujete, ali morebiti lahko priporočite kakšne “naravne” barve?

Ali savnanje ob opisanem stanju odsvetujete ali ga priporočate?

Ali se lahko seboreja delno omili tudi s prehrano? Kateri hrani se je zlasti potrebo izogibati?

Kje so razlogi, da pri seboreji lahko pride tudi do izpadanja las? Ali se temu da izogniti oziroma ali sploh ni nujno, da do tega pride?

Lepo vas pozdravljam in se vnaprej zahvaljujem za odgovore.

Pozdrav!

Seboreja je bolezen, ki ni ozdravljiva, izbruhe po različnih provokacijskih dejavnikih: stres, pozimi, razburjenje, fizični napori….
Uporaba Oronazol kreme je smislena ob pojavu sprememb, sicer pa ne.
Za lasišče v času , ko ni sprememb svetujem blage šampone, ki nimajo zdravilnih učinkovin, ob pojavu sprememb pa so sredstva, ki ste jih dobili, ustrezna.
Dolgotrajna, slabo zdravljenja seboreja lahko pripelje do razredčitve las.
Hrana na seborejo samo ne vpliva, začimbe in konzervansi pa lahko poslabšajo obstoječe vnetje.

Lep pozdrav

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Pozdravljeni!

Ob branju na forumu o srbenju glave sem ugotovila, da imam verjetno seborejo (stara sem 28 let). Sicer mi malo pomaga, če si celo glavo za nekaj časa namažem z olivnim ali kokosovim oljem, vendar čisto ne izgine. Vendar me zanima predvsem naslednje: že od nekdaj imam zelo občutljivo kožo (po milih se mi na koži pojavljajo fleki, po antiperspirantih so se mi delale bule pod pazduho, niti večine krem ne morem več uporabljati, ker me občasno po tem peče koža, olja so v redu…); skratka, občutljiva sem na vse dodatne kemične sestavine, in to vedno bolj (kar je dejansko precej nadležna stvar). Imam zelo suho kožo, vendar je na obrazu precej “nečista” – zamašene lojnice, itd… Lase imam zelo suhe, na lasišču očitno seborejo, sicer se na vsake 4 mesece barvam s peroksidom, vendar moja frizerka pazi, da me ne popacka po koži. Po koži imam tudi glivice na hrbtu, sicer jih občasno zdravim, vendar vedno znova izbruhnejo, ponavadi takrat, ko mi zelo pade imunski sistem. Prebavo imam slabo (večji del življenja zaprta, sedaj skoraj vedno bolj driska…), trebuh me večkrat boli, ampak precej manj, kot me je včasih.
Zanima me pa sledeče – ker so vse te stvari očitno povezane, ali mi dejansko primanjkuje predvsem kakšnega določenega vitamina, minerala? Sicer nimam prehrane, kot bi jo morala imeti (to bom izboljšala), vendar me zanima, ali bi morala na kakšno stvar še posebej paziti?

Se opravičujem za dolg post.

LP, kiki

Pozdrav!

Pravzaprav vse poti vodijo v seborejo- neuravnoteženo zdravje, motnje prehranjevanja, stresi….. Pri tem stanju gre namreč za nepravilno delovanje žlez lojnic, ki je odraz tudi navedenih stvari.
Kako pomagati? Obstaja cela serija šamponov, ki pomagajo: Dercos, Eucerin, Selegel, Kertyol, Fitoval…..
Velja poskusiti.
LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Pozdravljeni!

Hvala, bom poskusila.

LP, Kristina

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close