Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija dolgotrajne, nenvadne aknaste tvorbe na licih

dolgotrajne, nenvadne aknaste tvorbe na licih

Pozdravljeni dr. Boris Kralj,
na vas se obračam s problemom, ki me muči že kar dobre tri mesece in sicer gre za neke turom podobne akne na obeh licih. Naj povem, da do sedaj še nikoli v življenju nisem imela tako obsežnih in trdovratnih aken, tudi v najstniških letih sem imela res razmeroma malo aken, če pa so se že kakšni pojavili so bili to v času PMS pa še ti so se dokaj hitro sčistili…
Stara sem enaindvajset let, svoj tip kože bi kategorizirala bolj mastne kot, koža je malo bolj debela, z bolj izrazitimi porami na licih, bradi, nosu, čelu.
Te t.i. turom podobne akne, na ture me spominjajo zato, ker so na otip boleči, po videzu izgledajo tako, kot bi me npr pičil komar (kakor neke vrste rdečkasot-vijolična podkožna otrdlina nastane), in ko sem si eno tako tvorbo, ki je dovvolj dozorela, predrla (sterilno) je pod omače rečeno eksplodirala kot kak tur s tisto rumeno-belo gnojno vsebino.
Trudim se prehranjevati čimbolj zdravo, črtala sem čokolado, sladakrije(saj ne da bi s tem kdaj prej pretiravala), tudi nezdravo mastnih jedi se od nekdaj izogibam, jem veliko svežega sadja, pijem veliko vode in čaj, sladkih sokov ne maram, moja teža je normalna za mojo višino, sicer sem zdrava, ne držim se nobene diete, skratka prehranjujem se redno in z načelom”vsega po malem”, če mi le čas dopušča in pa vreme, se redno rekreiram v naravi…ne jemljem in nikoli nisem nobenih hormonskih ali drugih tablet (kt), skratka ne vidim nobenega vzroka, zakaj bi moji hormoni ponoreli…in res ne vem več, kaj naj še naredim, namreč te akne so na pogled zares neprijetne, izgledam, kot bi imela kake potpludbe in ture(samo na obeh licih) in to stanje je resnično prav obupno in mu ni in ni konca! Za kak dan, ko se zjutraj zbudim, že izgleda, da se zadeva umirja, potem pa se “kraterji” zopet polnijo, hočem reči zopet nastanejo tiste podkožne boleče tvorbe in vse gre spet od začetka in to je zdaj že četrti mesec…Trenutno se vsako jutro in večer umijem z nežnim čistilnim mlekom od Berglanda, potem pa zvečer namažem lica z Differin-gelom, slednjega uporabljam skoraj en mesec, zavedam se, da je ta doba še prekratka za opaznejše učinke, pa vseeno, nekaj izboljšanja pa morda le lahko pričakujem, če bi mi naj le ta pomagal?
Za kakršenkoli namig ali nasvet, kej bi lahk bil potencialni vzrok, ali morda predlog za novo mazilo… razen tega, da naj obiščem zdravnika specialista… in bi vam bila iskreno hvaležna!!
obupana nad svojo kožo

Pozdravljena!

Mislim, da gre za globoke aknozne spremembe, ki so največkrat posledica hormonskih sprememb- velikokrat po uminitvi, po uvedbi hormonske terapije in podobno, včasih pa brez otipljivega vzroka.
Tako globoka vnetja samo z mazili ne bomo obvladali, odločimo se za antibiotike, hormonsko zdravljenje, v skrajnem primeru za zdravila, ki so iz skupine retinoidov.

Potreben bo pregled in nato odoločitev za zdravljenje.

Pozdrav

prim. Boris Kralj, dr. med

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Najlepša vam hvala dr. Kralj!
lp

New Report

Close