Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Koža na obrazu

Koža na obrazu

Spoštovani,

že dolgo časa imam probleme s kožo na obrazu. Če pravilno domnevam imam mešani tip kože, saj imam na čelu mastno kožo, problem pa je koža od oči proti nosu na obeh straneh in po bradi, ki pa je zelo suha in izgleda kot bi imel na njej prhljaj. V lekarni so mi dali kremo Eucerin urea, ki mi sicer pomaga, da imam bolj vlažno kožo, vendar pa vedno bolj mislim, da mi ta krema ne ustreza, saj me zvečer na tistih mestih, kjer se zjutraj namažen začne obupno srbeti in peči, tako da koža postane živo rdeča. Takrat se namažem z Bepanthen kremo, da vsaj malo ublažim srbenje in pekoč občutek.

Ali obstaja kakšna krema, ki bi mi pomagala? Ali gre v mojem primeru za kakšno obolenje? Kaj mi svetujete?

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Janko

Pozdrav!

Po opisu bi lahko rekel, da gre za diseboroični dermatitis, ki je kronično, ponavljajoče vnetje na tipičnih mestih: ob nosu, na obrveh, v lasišču, sluhovodih….
Pozdraviti se ne da, lahko pa ga blažimo.
Poskusite z Oronazol kremo, če ne bo šlo, pa bo potreben pregled pri dermatologu.

Pozdrav

prim. Boris Kralj, dr. med

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Pozdravljeni!

Ravnokar sem vam hotela zastaviti podobno vprašanje, pa sem zasledila to temo.

Stara sem 23 let.
Že od nekdaj sem imela probleme s srbečim lasiščem, ampak sem domnevala, da je prhljaj.
Pred 1 letom se mi je na obrvi pojavila pekoča rdeča pika, na kateri se je naredila luskica, ki je odpadla. Ker me je srbelo, sem se praskala in to mesto se je luščilo. Potem čez poletje ni bilo opaziti nič.
Zdaj pa se mi je po vsem obrazu koža začela luščiti. Izgleda, kot da bi imela izredno suho kožo. Ker uporabljam tekoči puder, vsa stvar izgleda neestetsko. Drugače imam na obrazu dokaj mastno kožo, ki se tudi sveti.
Po telesu pa tudi zelo suho, ki je prav tako kot drobne luskice, ki se luščijo.
Ali gre tudi pri meni za diseboroični dermatitis?

Kaj sploh to je? Zakaj človek zboli za tem?
Ali moram na pregled k dermatologu? In ali priporočate kakšno kremo, da bi vsaj začasno pomagala? (Trenutno uporabljam vlažilno kremo za obraz za mešano kožo).

Hvala!

Spostovani,

najprej bi se vam rad iskreno zahvalil, saj sem po vašem nasvetu poskusil s kremo Oronazol, ki mi je popolnoma pozdravila kožo na obrazu. Res lahko rečem, da mi ni še nobeno mazilo do sedaj pomagalo, Oronazol pa je dobesedno naredil čudež. Sedaj me zanima, ali naj glede na to, da piše v navodilih, da zdravljenje traja 2 do 6 tednov, po preteku tega časa preneham uporabljati to kremo (sedaj jo uporabljam 3 tedne)? Katero kremo naj potem uporabljam kot preventivo? Ali se krema Oronazol lahko cez cas spet uporablja in ce se, kdaj se lahko?

Imam se eno vprasanje: na enem od vasih odgovorov sem zasledil, da priporocate pri mastnih lase in istočasno prhljaju tudi Vichyjev sampon Dercos. Ker imam sam enake probleme sem poskusil s tem samponom, vendar sem imel ze naslednji dan povsem mastne lase, prhljaja pa res ne. Ali obstaja kaksna resitev, ki bi istocasno pomagala pri prhljaju in mastnih laseh?

Se enkrat hvala!

lp Janko

Pozdravljeni!

težko bi vam potrdil ali gre res za diseboroični dermatitis, verjetno da.
V tem primeru se bo vnetje ponavljalo.
Če pa gre za prizadetost celega obraza, gre pa verjetno za drugo obolenje, lahko tudi posledico suhe kože.
Najblažje sredstvo je olivno olje, ki ga kupite v lekarni.
Če ne bo dovolj, pa je potreben pregled pri dermatologu.

Lep pozdrav

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Oronazol uporabljajte ob pojavu sprememb, sicer pa mastne kreme.
Poleg Dercosa lahko poskusite tudi Selegel ali pa Kertyol šampon.

Lep pozdrav

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close