Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Atopijski dermatitis pri 7 mesečnici

Atopijski dermatitis pri 7 mesečnici

Pri 3 mesecih so se pri hčerki pojavili rdeči madeži po rokah (okoli komolca, vendar ne v pregibu), nato še po obrazu, prsnem košu in na zgornjem delu hrbta. Ti madeži je NIKOLI niso srbeli. Najina napaka je bilo prepogosto kopanje in umivanje z milom. Sama menim, da sva ji s tem preveč izsušila kožo. Sedaj jo kopava enkrat tedensko z Linola Fett oljno kopeljo ( s tem da jo namiliva zunaj in nato namočiva v vodo. Sicer se dnevno umivava z mokro vato.
Pediater nama je predpisal 10% olivno olje v umg. emolliens. Približno po enem tednu so madeži izginili, prav tako tudi občutek suhe kože. Temenc je imela zelo malo, po tretjem mesecu pa so že izginila. Edina težava je bila koža v pregibu stopala. Bila je zelo rdeča in njena okolica se je luščila. Mazanje s kuteridom je stanje izboljšalo, a po prenehanju se je razpoka pojavila ponovno. Kasneje sem jo mazala v tem predelu z Bepantenom (mast, tudi za zdravljenje razpokanih bradavic) in se je stanje izboljšalo. Redko se ji pojavijo rdeče izbokline na rdeči podlagi na vratu, ponavadi ob potenju.
Sedaj je stara 7 mesecev in jo še vedno dojim. V njeno prehrano sem do sedaj uvedla sadje, zelenjavo, riž, krompir, meso in rumenjak. Ob tem nisem opazila, da bi bila občutljiva na katero izmed živil. Mlečnih izdelkov ji še ne dajem, sama pa pogosto jem sir in pijem mleko. Občasno ji dava adaptirano mleko od Nestelja BEBA 1, ki ji tudi ne povzroča težav.
Ker ima sestrična (po mamini strani) hudo obliko atopijskega dermatitisa in mi je teta rekla da madeži izgledajo (dokler so bili) podobno kot pri sestrični me zanima ali je velika verjetnost da ima to tudi moja hčerka. Trenutno čakamo na pregled pri dermatologu in alergologu.
Najlepša hvala za vaš odgovor!
Maja

Lep pozdrav!

KOt velikokrat tudi sedaj povdarjam, da le ugibam glede na opis: mislim pa , da skoraj ni dvoma, da gre za atopijski dermatitis, ki je dokaj kompleksna bolezen in ne samo alergična, kot večinoma smatrajo.
Potrebna je redna nega kože, mastne kreme, za umiritev le občasno kortikosteroidne kreme, ki se ne smejo uporabljati več kot nekaj dni.
Za tacrolimus, pimecrolimus( novejša varna zdravila) pa je deklica še premajhna.

Pozdrav

prim. Boris Kralj, dr. med

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Hvala za vaš odgovor! Bili smo pri dermatologinji in je potrdila vašo diagnozo. Dobili smo kremo advantan in me zanima zakaj se jo uporablja? Predlagala nam je kopanje v hrastovi kopeli in odsvetovala linolo fett. Zanima me kako pogosto naj dojenčka kopam in za kaj je dobra hrastova kopel. Nekdo mi je namreč rekel da kožo izsuši, naša punčka pa ima že tako zelo suho kožo.
Kje bi si lahko več prebrala o atopičnem dermatitisu?
Hvala, Maja

Še enkrat pozdrav!

Advantan je kortikosteroidna krema, ki jo uporabljajte le občasno za huda poslabšanja!
Linola fett če odgovarja koži je dobra krema, poleg nje pa ima podobne kolekcije tudi Eucerin, Avene…- to so kreme in kopeli za atopično in suho kožo.

O atopijskem dermatitisu je obširno pisali v prilogi Vive avgusta 2004 , obstaja pa tudi društvo za atop. dermatitis: pišite na Revijo Viva , Poljanska 25 , Ljubljana.

Lep pozdav

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close