Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Seboreja in izpadanje las

Seboreja in izpadanje las

Spoštovani!

Že leto dni se spopadam s seborejo – hudim maščenjem kože obraza, lasišča, hrbta, ramen in prsi. Težavo spremlja tudi srbenje po vsem telesu in občasno nočno potenje, ki je obilnejše v času perila. Na koži ni vnetja, rdečine ali luščenja. Opravila sem pregled pri ginekologinji: nimam PCO ali česa drugega, ker sem bila marca 2005 laparoskopsko operirana zaradi endometrioze, ki so jo našli le za vzorec. Bila sem pri endokrinologinji, ki je opravila vse mogoče krvne in urinske teste – vsi so v mejah normale. Ne jemljem nobenih zdravil, stara sem 28 let, konec julija letos pa so mi začeli še močno izpadati lasje, ki jih je zdaj že za polovico manj. Najbrž boste pomislili, da bi navedene težave rešila kontracepcijska tabletka Diane 35, vendar jih ne prenašam, po njih mi je slabo in bruham. Nasploh jih ne prenašam prav dobro, teh pa sploh ne.
Dermatologinja mi je predpisala ampule Regaine, Differin gel (zvečer, ki ga koža slabo prenaša) in druge kontracepcijske tablete Yarina. Zanima me, ali je mehanizem delovanja Yarine podoben tistemu pri Diane 35? Ali je mogoče pri Yarini pričakovati izboljšanje videza kože (manj maščenja) in ustavitev izpadanja las? Yarina namreč ne vsebuje ciproterona, ki bi blokiral androgene, za katere domnevam, da so vzrok težav in jih vsebujejo Diane 35.

Upam, da sem bila dovolj nazorna in konkretna. Hvala za odgovor in LP.

Laura

Pozdravljena Laura!

Očitno imate hude težave, ker ste se natančno pozanimali o zdravilih.
Vsekakor so Diane ustrezna terapija, ker pa jih ne prenašate, bo Yarina verjeto tudi pomagala, češrav je učinek manjši.
Poleg tega lahko del problemov reši tudi Aldactone?
Pogledati velja tudi ščitnico in ščitnične hormone!?

Zaenkrat to, počakati velja na učinke 6-8 mesecev, nato pa se odloča za druge ukrepe.

Pozdrav

prim. Boris Kralj, dr. med

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close