Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija akne in salicilna kislina

akne in salicilna kislina

Že precej let imam težave z aknami in posledično tudi brazgotinami po obrazu. Sem že izven pubertete, poskušala sem z ranimi dietami, nešteto kremami, hormonskimi tabletami… in nič ni pomagalo. Sedaj si mažem kožo z 2 % raztopino salicilne kisline, ki mi čudežno pomaga. Postavlja pa se mi vprašanje, če je redna uporaba lahko kakorkoli škodljiva (npr. “prodiranje v notranjost”…)? Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.

Spoštovani,

salicilna kislina (SK) spada v skupino beta hidroksi kislin, to so v bistvu organske kisline , ki pospešijo oz sprožijo luščenje roženega sloja in s tem pospešijo celični ciklus, koža se hitreje obnavlja. To je zelo preprost opis njihovega delovanja.
Salicilna kislina je pravzaprav predstavnica beta hidroksi kislin, kar kemijsko gledano ni najbolj natančno rečeno, saj gre za aromatski obroč in je OH (hidroksi) skupina na mestu 2 in ne beta , kot bi to držalo, če bi bila kislina verižna in ne obročasta.

Za domačo uporabo je kislina prisotna v 2 5 koncentraciji , sicer se jo lahko uporablja za peelinge tudi v konc. 20-30 %.
V primeru aken SK odlušči oz. na ta način odpre dlačno-lojni kanal, kjer se začne prvo dogajanje v nastanku aken (mikrokomedo).

Načeloma z dnevno uporabo SK v omenjeni koncentraciji ne boste imeli težav, ne smete pa jo uporabljati , če zanosite, dojite oz. ste preobčutljivi na aspirin (acetilsalicilno kislino).

Nisem omenila , da SK pridobivajo skorje vrbelistja zelenike in tudi sintetično.

Lep pozdrav
LArisa Stojanovič

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

Živjo!

Me samo zanima kje se da dobiti salicilno kislino?
Je ta kislina mogoče tudi že va kakšnem toniku?

hvala že vnaprej

lp,Danaja

Možno jo je dobiti v izdelkih Normaderm tvrdke Vichy.

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

Sedaj ste me pa prestrašili!

Tudi jaz imam zelo močno izražene akne. ZAdnje pol leta sem uporabljala Normaderm, ki mi ni čisto nič pomagal. Zdaj preizkušam Exfoliac. Izboljšanja še ni. AMpak to ni najhujše, huje je to, da imam 11 mesecev starega dojenčka, ki sem ga ves čas dojila!
Nikjer nisem zasledila prepovedi uporabe med dojenjem, tudil v lekarni me niso opozorili.
Ali bo sedaj moj sin imel kakšne posledice? Kakšne?

Lepo prosim za hiter odgovor. Hvala!

Jaz tudi še nikjer nisem zasledila, da naj salicilne kisline ne bi uporabljali med nosečnostjo ali dojenjem, edino pač da niso testirali uporabe na nosečnicah. Drugače imam pa novo tole kremo pa mi je top http://www.soraya.si/care-control-antibakterijska-krema-za-matiranje-problematicne-koze-z-bha.

Objavljam to mnenje, obenem ne vem na kaj se nanaša, pa vseeno- pri nosečnosti je tako, da stvari, ki niso preverjene ne preizkušamo, če ni nujno jih tudi v tem času ne uporabljamo.

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close