Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Znamenja- ravno tam

Znamenja- ravno tam

Spoštovani,

Spremljam vaše nasvete in opažam, da se teme glede materinih znamenj dokaj pogosto ponavljajo. Vaši dragoceni nasveti so pisani strogo po medicinski doktrini, zato jih laiki razumemo pač v skladu s svojimi predstavami, spoznanji in izkušnjami. Ker imam tudi osebno izkušnjo z malignim melanomom, želim komentirati vaš stavek iz ene od takšnih tem. Verjamem, da je res, da:
“Večino znamenj odstranimo s terapevtskega vidika, ker so atipična, se pa posamezniki odločijo za njihovo odstranitev tudi z estetskega razloga ali motečega mesta, ker jih ranijo..”.

Osebno, bi rad priporočil vsem, ki imajo pet in več milimetrov velike kožne spremembe, ki so IZPOSTAVLJENE stalnemu DRAŽENJU in POŠKODBAM, npr. v lasišču z česanjem, IRITACIJI s perilom, na peti, podplatu, dlani, spolovilu in drugih mestih, kjer človeka vsakodnevno ovirajo, da jih preventivno odstranijo in to; preden pride do njihovih vidnih sprememb! Sprememba kože, ki na začetku izgleda povsem nedolžno, lahko preraste v problem preživetja! Da je treba biti pri tem zelo previden, nas učijo iskreno izpovedana doživetja ljudi, ki so se tako ali drugače srečali z kožnim rakom.
Na izkušnjah se učimo, zato mislim, da ni odveč prebrati ene od takšnih:

Tudi moje materino znamenje se dermatologinji med vizualnim pregledom ni zdelo nič kaj sumljivo, vendar je vseeno soglašala s predlagom plastičnega kirurga. Biopsija je pokazala, da je šlo za melanom: Clark III, Breslow 2.

SREČNO,
Jože

Spoštovani Jože,

vesela sem , da ste napisali komentar in kot po domače rečemo iz prve roke. Res je , da nekatera pig. znamenja lahko na videz izgledajo benigno, torej nenevarno , se pa pri pregledu z dermatoskom oz. sledenju izkažejo za atipična ali celo taka , da jih je potrebno takoj odstraniti. Obstajajo posebni morfološki vzorci dermatoskopskih slik , ki nam omogočajo,da se bolj suvereno odločimo za odstranitev znamenja, zlasti to velja za znamenja na podplatih , dlaneh itd. , kjer se ne odločamo več a priori za odstranitev, če ni potrebno. Podobno velja za pigmentna znamenja na spolovilu.

Če prihaja do stalnega draženja, zlasti pod nedrčkom in v področju pasu, se osebno odločim za odstranitev takega znamenja.

Glede malignega melanoma (mimogrede kožni rak je velika skupina sprememb , ki nastanejo zaradi nepravilnega in pretiranega deljenja celic kože, ki jih je več vrst, maligni melanom , je eden od teh in kot ste že sami omenili, če ga ne odkrijemo in izrežemo dovolj zgodaj , najbolj življenje ogružujoč, ker metastazira tako po limfnih poteh(limfogrno) kot krvnih žilah (hematogeno), obstajata pa še dva zelo pogosta kožna raka , ki nastaneta iz kožnih celic ali keratinocitov: bazalno celični in spinocelični karcinom), bi povedala še to, da obstaja ena vrsta malignega melanoma, amelanotični maligni melanom , ki ga je težko odkriti , saj ima videz benigne bunčice kožne barve.

O tej temi bi se dalo veliko napisati.

Pomembno je , da je koža organ, ki ga vidimo in zato je cilj osveščati ljudi k samopregledovanju kože ter obiskati dermatologa.

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

New Report

Close