Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija kapilarice?

kapilarice?

Pozdravljeni.
Star sem 36 let. Imam precej belo kožo in rahlo pegasto še posebej poleti oz. na morju, opazil sem, da se mi ravno v tem letnem času pojavljajo na hrbtu, ramenih razpokane žilice v obliki manjše pike tako da na daleč izgleda kot pik žuželke oz. mozolj.
Na vratu pa (pod ušesom) imam ravno tako piko le da je ta prisotna že najmanj pol leta. Sedaj pa so se mi le te pojavile še po čelu. Zanima me če je to morda povezano s soncem.
Hvala za odgovor.

Spoštovani Alex,

če imate svetlo polt, ste svetlooki, in svetlolasi , bi vas po fototipu ocenili v razred 1 ali pa 2, kar pomeni, da vas sonce opeče in le malo oz ne porjavite.
Tak tip kože je zelo dovzeten za škodljive akutne (opekline) in kronične posledice (zlasti staranje kože, pege , nastanek karcinomov itd.) izpostavljanja UV žarkov. UV žarki direktno niso vzrok nastanku kapilar kot jih opisujete, temveč posredno slabijo kolagenska in elastična vlakna v dermisu ter v žilah, ki se tam nahajajo.
Če vas estetsko motijo, se omenjene sprememebe uspašno zdravi z žilnim laserjem.
Svetujem vam, da se že sedaj začnete redno mazati s kremo z zaščitnim faktorjem oz. da se UV žarkom iogibate zlasti v neštetokrat omenjenih urah med 11 in 17 (sončna ura 10-16).

Lep pozdrav
Larisa Stojanovič

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

New Report

Close