Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija biološko zdravilo za psoriazo

biološko zdravilo za psoriazo

Slišala sem, da naj bi v letošnjem letu v Slovenijo končno prišlo biološko zdravilo za zdravljenje psoriaze. Ker je menda zdravilo zelo drago, naj bi se predpisovalo samo bolnikom s hudo obliko psoriaze. Na tujih tržiščih je omenjeno zdravilo v uporabi že dve leti in dosegajo se čudoviti rezultati.
Zanima me ime zdravila in kdaj bo končno na voljo?
Hvala za odgovor!

Spoštovana bralka,

drži, da se v tujini pa tudi pri nas za določene diagnoze predpisujejo biološka zdravila. Biološka zato (BIOLOGICS), ker jih z inženirigom (napredujoča tehnologija to omogoča) pridobivamo lahko iz človeka, živali ali rastlin.
Zdravilo , ki vas zanima, se imenuje Raptiva in vsebuje efaluzimab-humanizirano monoklonalno protitelo, ki se veže na CD 11 molekulo na limfocitu T. To zdravilo pravzaprav zavre začetno stopnjo vnetja pri luskavici v plakih, za katero so meddrugim odgovorni limfociti T.
Ker je vezava reverzibilna, se vnetje ponovi, ko oseba prekine z zdravljenjem. Zdravilo se aplicira v dozi 1 mg / kg telesne teže 1- krat tedensko pod kožo. Učinki zdravljenja se pokažejo že v 2 tednih, večinoma pa 4-6 tednih. Po prvih dveh dozah imajo bolniki podobne stranske učinke kot pri gripi, zato je začetna doza 0.7 mg /kg.
Po raziskavah sodeč naj zdravilo ne bi povečalo možnost nastanka rakavih sprememb (zaradi vpliva na imunski sistem) oz. naj ne bi bilo toksično. Proizvajalec trenutno izvaja študijo, kjer zdravljenje poteka 3 leta, želi dokazati učinkovitost hkrati pa varnost zdravila na dolgi rok.
FDA (Food and Drug administration) je zdravilo odobrila leta 2003 , EDA (Evropa) pa 2004 za zdravljenje srednje do močno izražene luskavice v plakih.

To zdravljenje je tarčna terapija , ker ustavi-blokira določen korak v razvoju vnetja . Je torej zelo specifično. Zdravljenje je zelo drago: cena 1 mesečne terapije znaša 1000 evrov. Pri nas bo tako zdravljenje najverjetneje potrdila območna enota ZZZS ob predhodni oceni bolnikovega stanja. Samoplačniško pa mislim , da ni zadržkov za osebe, kjer ni kontraindikacij za zdravljenje.
Seveda, dolgoročnih učinkov zdravila in posledic , še ne poznamo.

Pozdrav
Larisa Stojanovič

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

New Report

Close