Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija metronidazol

metronidazol

Spoštovani!

Zdravim se zaradi perioralnega d. Najprej sem jemala clinofug, ki pa mi je pomagal samo v času jemanja. Sedaj pa se mažem z 0,75 % metronidazolom, ki pa mi je pomagal tako da je stanje dokaj v redu. Imam pa problem, ker ko se neham z njim mazati, se mi pd ponovi. Sedaj se z njim mažem že 3 mesece 2x dnevno. Ne upam si prenehati mazati z njim saj se bojim, da bo moja koža spet katastrofalna.

Moje vprašanje pa je, koliko časa se smem mazati z metronidazolom, glede na to, da se z njim mažem že 3 mesece. Je možno, da se mi bo stanjšala koža oziroma kaki so stranski učinki zaradi dolgotrajnega mazanja z metronidazolom narejenim v lekarni?

Ali je možno, da se naredi tudi manj procenten metronidazol, sedaj imam 0,75 %, bi bilo možno, da bi imela npr 0,50 %?-upam, da to vprašanje ni preveč smešno, sem namreč pomislila, da bi imela nekoliko manj procentnega, zaradi kakršnih koli možnih stranskih učinkov?

Zanima me tudi ali je možno , da je metronidazol narejen v lekarni lahko brez konzervansov, na tubi sem namreč med sestavinami videla, da vsebuje konzervanse? Kot berem pa se je treba konzervanskov pri pd izogibati. Kot zadnje pa me zanima ali je možno, da mi obrvi nekoliko bolj pdpadajo zaradi uporabe metronidazola?

Naj še povem, da mi pd prizadane cel obraz, tako da se moram mazati po celem obrazu. Že vnaprej hvala za vaše odgovore.

Za konec pa naj še pohvalim VAS IN VAŠE VOLANTERSKO DEL0!!

Lepo pozdravljeni! Lidija

Spoštovani,

brez skrbi glede metronidazola , ča v recepturi ni dodan še kortikosteroid.
Metronidazol lahko uporabljate več mesecev in je pravzaprav mišljen kot nadaljevanje terapije po zaključku uživanja tablet.
NAčeloma lahko pripravijo tudi 0.5 % , vendar ne bo toliko učinkovit kot 0.75 oz. 1 ali %. Lekarniško pripravljeni lokalni pripravki imajo rok trajanja 3 mesece ravno zato , ker ne vsebujejo oz. vsebujejo le manjšo količino konzervansov.
svetujem Vam , da mazilo hranite v hladilniku.
Pred nanosom mazila si nareditehladne kamilične obkladke za 20 minut, nato dobro posušite kožo in namažite.

Lep pozdrav
Larisa Stojanovič

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

Spoštovani!

Najprej se Vam najlepše zahvaljujem za odgovor in se Vam hkrati opravičujem, ker se Vam pisala tudi na zdravniške nasvete. Bala sem se namreč , da mogoče vprašanje ni prišlo, tako, da sem se danes odločila, da Vam pišem še na med.over.net. Še enkrat se opravičujem zaradi svoje neučakanosti in ker sem Vam povzročila še dodatno delo.

Lepo pa bi Vas prosila, če bi mi lahko odgovorili še na sledeče vprašanje – kako je z mazanjem metronidazola v poletnih mesecih. Mislite, da bi bilo bolje, da v poletnih mesecih uporabim metronidazol samo zvečer, zjutraj pa kako kremo oziroma gel z zaščitnim faktorjem. Ali mi lahko predlagate, katero kremo bi bilo smiselno kupiti oziroma da bi mi kremo naredili v lekarni , glede na to da imam probleme s perioralnim dermatitisom.

Še enkrat se Vam iz srca zahvaljujem za odgovore in Vaš čas!!

Lep pozdrav,

Tisa

Spoštovani,

v vsakem primeru se morate zaščitti z zaščitno kremo pred sončnimi žarki, že sedaj , ne samo poleti.
Sonce je lahko eden od sprožilnih dejavnikov pri osebah dovzetnih za PD.
Metronidazol lahko vzdrževalno mažete samo 1 krat dnevno zvečer.

Krema z ZF za obraz je dobra od tvrdke Estee Lauder (ZF 20-25), Vichy, Lancaster.

Kremo najprej razmažite med prsti nato nanesite na obraz.

Ni problema , če ste pisali tudi na drugo internetno stran-vas razumem.
Lep pozdrav
Larisa Stojanovič

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close