Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Odstranjevanje gen. bradavic

Odstranjevanje gen. bradavic

Mene pa zanima, s katerim postopkom je zagotovljena najboljša , najbolj trajna odstranitev genitalnih bradavic? Verjetno obstaja kakšna statistika. Je to zmrzovanje, laser ,kisline, itd. Je treba odstranitev pogosto ponoviti? Če, ponavadi po kolikem času? In pa, ali pri pregledu dermatolog spolovilo pregleda s kako lupo, aparatom, da potrdi genitalno bradavico? Kdaj pa se smatra, da je pacient ozdravljen, da mu svetujete normalne, nezaščitene spolne odnose, ne da bi partner hpv prenesel na partnerko. Kako je s spočetjem in rojstvom otroka, pri morebitni okuženosti s hpv?. Dobi genitalne bradavice tudi dojenček? Res sem natrosil kar nekaj vprašanj, me pa odgovori zelo zanimajo, ker o vsem tem nisem našel nič napisanega.

Spoštovanni,

lansko leto sem predavala o temi, ki vas zanima. Iz prebrane literature lahko povzamem , da so študije , ki so obravnavale različne načine zdravljenja anogenitalnih bradavic neprimerljive, ker niso standardizirane in tudi pacientov se ni kasneje sledilo.
Problem anogenitalnih bradavic ali kondilomov je v tem, da obstajajo visokorizični tipi HPV virusa , ki pri ženskah povzročajo displazijo oz. karcinom materničnega vratu ter analnega kanala pri obeh spolih , zato se svetuje redna 1/ letna kontrola analnega predela tistih oseb , ki prakticirajo receptivni analni spolni odnos. Zelo redko pa virusna okužba povzroči displazijo na penisu.
Poleg tega so klinično izražene anogenitalne bradavice , ki predstavljajo le vrh ledene gore (2%) vseh okužb, zelo kužne, saj se na partnerja prenašajo v 75 % in tudi kondom ne predstavlja zaščite. Kljub temu, da še ni dokazana kužnost latentnih okužb, je le-ta verjetna in tudi pri zdravljenih bolnikih obstaja možnost vztrajajoče okužbe tako , da so recidivi-ponovitve prazaprav ponovni zagon te perzistentne okužbe in ne ponovne okužbe.
Ocenjena prevalenca prekuženosti s HPV med spolno aktivno populacijo v ZDA je 30-50 %.

ZDRAVLJENJE:
pri nas še najpogosteje izvajamo zamrzovanje s tekočim dušikom (naredimo termično poškodbo z nizko temperaturo).Uspeh: 50-75%
Kirurška odstranitev: uspeh 63-91% (v poštev pride pri solitarnih bradavicah). Zdravljenje s kislinami (triklorocetno) ni tako učinkovito-recidivi so pogosti-36-50%.
s podofilinom so uspehi 30-60 %, prav tako s podofilotoksinom.
Veliko obeta lokalni imunomodulator imikvimod, kremo pacient sam nanaša. Prodaja se pod imenom Aldara, dobi se v tujini in je precej draga (okoli 25-30.000 SIT).

Spremembe morajo popolnoma izginiti, šele nato je dopustno imeti nezaščitene odnose. Če imajo ženske partnerja z anogenitalnimi bradavicami, se svetuje , da gredo na ginekološki pregled.

Trenutno veljavni konsensus : novorojenci so lahko izpostavljeni okužbi s HPV od matere, zlasti pride do okužbe ustne sluznice- ugotovitve kažejo 4-87 % prisotnost virusne DNA (dednega materiala) pri dojenčku, vendar je ujemanje DNA z DNA virusa , ki je prisoten pri materi, 57-69 %, kar pomeni , da se dojenček lahko okuži tudi iz drugih virov po porodu.

Ugotovili so, da okužba lahko poteka tudi preko semena ob zanositvi, tudi preko krvi matere.Po drugi strani so spet študije, ki trdijo , da so prenosi z matere na otroka redki. Pogosto HPV virus po 6 mesecih z dojenčka izgine.
Zaenkrat še ne velja , da bi bila okužba s HPV doživljenjska kot je to pri herpes virusu.

Pri virusnih okužbah je zelo pomembno stanje imunskega sistema, posredno pa nanj vpliva tudi psiha.

Lep pozdrav
LArisa Stojanovič

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

Spoštovani, prebral sem vaš odgovor glede odstranjevanja genitalnih bradavic. Zanima pa me, kakšne so posledice zamrzovanja s tekočim dušikom, če so bradavice na glavici penisa (ostanejo trajne poškodbe, brazgotine)? Je zamrzovanje boleče in koliko časa traja postopek?

Spoštovani,

zamrzovanej s tekočim dušikom ali t.i krioterapija je najbolj pogost način odstranjevanja anogenitalnih bradavic. Z nizko temeperaturo (okoli -180 stopinj C) povzročimo termično poškodbo povrhnjice. Posledično nastane mehur, ki poči, mesto se nato zaceli.

Postopek, ki je pekoč, traja nekaj sekund za posamezno anogenitalno bradavico ali kondilom. Večinoma se mesta zamrznitve popolnoma zacelijo (kot npr. žulj a, ne), včasih pa lahko ostanejo drobne svetle atrofične brazgotinice, zlasti če je bila bradavica večja in je bilo potrebno postopek večkrat ponoviti.
Morda zveni precej maltretirajoče, vendar je postopek znosen.
Anogenitalne bradavice je potrebno zdraviti, ker so zelo kužne.

Pozdrav
Larisa Stojanovič

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

New Report

Close