Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija klamidija

klamidija

Pozdravljeni,
po vsej verjetnosti sva s partnerjem okužena s klamidijo. Zanima me, kakšen je postopek lečenja. Hvala in lp

Spoštovani,

povzročitelj klamidijske spolnoprenosljive okužbe sečil in spolovil je Chlamydia trachomatis, ki se po Gramu obarva negativno. Je znotrajcelična bakterija .

Postopek zdravljenja je naslednji: oba s partnerjem se zglasita pri zdravniku , ki se ukvarja s tematiko spolno prenosljivih bolezni: dermatovenerolog, infektolog, urolog ali pa ginekolog. Le-ta bo opravil bris sečnice pri moškem , pri ženskem pa dodatno še bris materničnega ustja, s posebno palčko bo postrgal celice, saj v njih z direktno imunofluorescenco v laboratoriju dokazujemo bakterijo . Obenem bo po odločitvi vzel še brise na ostale povzročitelje spol. prenosljivih bolezni, ki so lahko pridružene.
Glede na izvid se bo odločil za antibiotično terapijo, za klamidijsko okužbo traja zdravljenje 7 dni ali 1 dan, odvisno od izbire antibiotika. Praviloma čez 14 do 28 dni po zaključku terapije opravimo kontrolni bris. Po možnosti se osebe v tem času vzdržijo spolnih odnosov.

Torej , svetujem vama , da obiščeta zdravnika. Pri ženskah lahko nezdravljena okužba povzroča v skrajnem primeru neplodnost.

Obstaja tudi spletna stran na to temo http://www.pliva.si/klamidija

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

New Report

Close