Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija O znamenjih / bradavicah

O znamenjih / bradavicah

Pozdravljeni!

Imam nekaj vprasanj glede znamenj oz. bradavic (se opravicujem, ker ne poznam dobro razlike med njima).

Ze od malega imam po celem telesu kar precej znamenj razlicnih barv, oblik, velikosti. Kjer lahko, redno opazujem nastanek novih, njihovo rast in spremembe. Nanje sem se navadila, tako me vecinoma sploh ne motijo. Razen nekaterih. Zal so take oblike ali pa se nahajajo na takih mestih, kjer si jih zal kljub skrbi se kar pogosto, tudi do krvi, ranim, ali pa kjer me oblacila zelo motijo. Eno tako je na visini pasa hlac, eno pa nad prsmi. Zanima me:

– kako nevarno je odstranjevanje znamenj (ali lahko kaj ostane, ali se lahko tako sprozi kaksno obolenje, npr. koznega raka)?
– ali so te manjse ranice (do krvi ali pa drgnjenje) skodljive?

Hvala za odgovore!

Lp, Tatjana

Spoštovani,

znamenja so pigmentne rašče (eflorescence) kože , ki so lahko v nivoju kože , lahko pa bradavičasto dvignejne. Bradavica je samo ena od oblik kožnih vzbrsti , lahko je pigmentna ali pa tudi ne , je torej morfološka oznaka.

Če si znamenja pogosto dražite in drgnete ter ranite , vam svetujem , da jih s kirurškim izrezanjem v lokalni anesteziji odstranite , kakor sem jih tudi sama odstranila. Nobene bolezni s tem ne sprožite. Pomembno je le, da niste alergični na antibiotik.

Pozdrav
Larisa Stojanovič

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

New Report

Close