Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija antiperspiranti

antiperspiranti

Spoštovani!
Postavila bom 2 ločena vprašanja.
1. Zadnje čase se govori, da uporaba antiperspitantov in deodorantov, ki vsebujejo aluminijev klorid, pri ženskah povzroča raka dojke. Zanima me koliko je na tem resnice. Uporabljam preparat Triple dry, ki je zelo učinkovit a vsebuje aluminijev klorid. Ali obstaja kak preparat, ki preprečuje potenje in ne vsebuje teh snovi? Kaj priporčate ob dokaj močnem potenju pod pazduhami.
2. Že več kot pol leta opažam močno srbenje okrog zadnjične odprtine. Bila sem pri splošnem zdravniku, test na gliste in podančice je bil negativen. Prav tako uporaba canestena ni pripomogla k izboljšanju stanja. Opažam, da se srbenje pojavlja predvsem zvečer. Za umivanje uporabljam milo za intimno nego Lactacyd. Koža na pogled ni nič spremenjena, praskanje pa izzove še močnejše srbenje. Gre morda za alergijo?
Hvala za odgovore.

Spoštovani,

odgovora na DVE LOČENI VPRAŠANJI:

1.Potenje je eno od mehanizmov vzdrževanja stalne telesne temperature. Količina znoja in intenziteta potenja je odvisna od vremenskih okoliščin, prehrane, aktivnosti, zdravil, bolezni itd. Znoj je mešanica vode ,natrija, klora in je brez vonja , dokler ne pride v stik z bakterijami, ki so ponavadi prisotne na vlažnih predelih kot so pazduhe.

Antiperspiranti zaustavijo potenje tako da cirkonij in aluminij , ki sta prisotna v le-teh zamašijo pore oz. ustja izvodil žlez znojnic. Adstringenti , ki so tudi sestavina teh izdelkov še dodatno stisnejo ta izvodila.
Deodoranti pa omilijo vonj ,ne preprečujejo pa potenja.
Ker vsebujejo tudi triclosan poleg dišav, zmanjšajo število bakterij ,ki so odgovorne za neprijeten vonj.

Obstaja ena študija, ki domneva, da je nastanek raka dojke povezan z začetkom uporabe antiperspirantov pred 25 leti. Domneva je sledeča: s tem ko preprečujemo oz. oviramo potenje se odpadni produkti iz telesa ne izločajo te se tako zadržujejo v podpazdušnih bezgavkah. Cirkonijev in aluminijev oksid pa naj bi vstopali v celice in spreminjali dedni material v jedrih celic (mutacije), kar naj bi vodilo v nastanek raka in spremem hormonskega stanja. To domnevo so postavili, ker večina raka dojke nastane v levem zgornjem kvadrantu.

Če se bojite , vam svetujem uporabo antiperspirantov s kristalno soljo npr. Crystal spring.
Pozdrav

Larisa Stojanovič

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

Spoštovani!

Ker tudi mene skrbi, vas prosim, da mi poveste, kje se ta Crystal spring lahko nabavi?

Hvala in pozdrav,

Lara

Pozdravljeni,

povprašati boste morali v kozmetičnih trgovinah , sicer pa se lahko izdelek kupi tudi preko interneta.

Larisa Stojanovič

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

hvalA za odgovor glede antiperspirantov. Prosila bi še za odgovor na drugo vprašanje. Hvala.

Spoštovani,

ste neučakani. Nisem pozabila na vaše drugo vprašanje, vendar se mi je ob prvem odgovoru zelo mudilo, tako da nisem mogla nadaljevati.

Srbež okoli analne odprtine (pruritus ani) je lahko zelo moteč in nadležen pojav in pogosto ne odkrijemo nobenega vzroka.

Tudi okoli analne odprtine je možen pojav seboroičnega dermatitisa, atopijskega dermatitisa , luskavice , bakterijske okužbe itd. Tudi hemoroidi lahko povzročajo srbež.
Svetujem vam , da kot prvi ukrep ne uporabljate več toaletnega papirja , pač pa po potrebi splaknite s curkom mlačne vode (torej tuširanje), če je možno. Tudi z brisačo ne drgnite kože , pač pa le potapkajte. Zlasti zvečer pred spanjem predel namažite s cinkovo pasto. Nosite le bombažno spodnej perilo, ki je udobno, odsvetujem tanga in strip hlačke in ozkih vložkov , ki se zajedajo v zadnjično odprtino. UPorabljajte le nebarvane oblike.

Če se stanje ne začne umirjati bo potreben pregled pri dermatologu.

Pozdrav
Larisa Stojanovič

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close