Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija herpes

herpes

Spoštovani,

Zanima me, ali je možno, da imaš na ustnici HSV2, saj kolikor mi je znano je na ustnicah ponavadi tip herpesa HSV1? Kolikšna je verjetnost?
Sem namreč noseča in se bojim primarne okužbe s HSV2.

Hvala in lep pozdrav.

Pozdrav,

možno je, in vedno več opažajo je labialnega herpesa povzročenega s HSV2. (prenos je možen npr. z oralnimi spolnimi odnosi).
Natančna diagnoza je možna z brisom dna razjede.
Ali imate sedaj herpes na ustnicah? Ali je to primarna okužba? V katerem mesecu nosečnosti ste?
Zaenkrat brez panike.

Pozdrav
Larisa Stojanovič

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

Spoštovani,

1.)Sem v 23. tednu prve nosečnosti. Stara sem 27 let. V sebi imam protitelesa HSV1, verjetno že iz otroštva, izpuščaja pa zaenkrat kolikor jaz vem, še nisem imela. Zaradi novoletnih voščil in voščil s poroke, ki je bila dober teden nazaj, sem se zbala, če bi imel kdo na ustnicah herpes HSV2. Bojim se primarne okužbe. Govorila sem tudi s prof. z Inštituta za mikrobiologijo v Ljubljani, ki pravi, da še ni zasledil primera HSV2 na ustnicah. HSV2 naj bi se vedno izrazil na spolovilu oz. zadnjici in tam okrog. Možen je sicer prenos HSV1 z ustnic na spolovilo, toda ta protitelesa tako že imam. Prosim za mnenje.

2.) Mož je imel pred dnevi na smučanju na zgornji ustnici rdečo oteklino z nekim mehurčkom-bolj rumen, ki pa ni bil voden (vsaj vidno ni bilo tako). Naslednji dan mu je malo uplahnelo, mehurček se je “razcefral”, ni pa bilo neke globoke razjede in kraste. Ostalo pa mu je še malo rdečine. Mož se stalno maže tam z vazelinom, tako da ga očitno na dotik ne boli. Pravi, da ima le pozeble ustnice.
Ali je možno, da si kužen še preden se ti pojavi oteklina in rdečina, temu pa naj bi sledili mehurčki? Npr., da si kužen, še preden so vidne spremembe na ustnicah? Prosim za mnenje.

3.) Kaj pomeni labialni herpes povzročen s HSV2? Naj še omenim, da do sedaj ni imel noben od naju z možem izkušnje z genitalnim herpesom. Mogoče sem je preveč panična, ker sem veliko prebrala o herpesu in sem sedaj preveč pozorna.

Zahvaljujem se Vam za pojasnila ter Vas lepo pozdravljam.

Spoštovana Eja,

brez panike. Ni potrebno , da se vznemirjate , ker so to lahko odraža tudi na plod. Ni razloga zato.
v skupino herpes virusov sodita tudi dva “brata ” Herpes simplex -1 in herpes simplex -2 in že v otroštvu se večina ljudi okuži s HSV-1 tako , da je prevalenca prekuženosti 85 %. HSV-2 je največkrat povzročitelj spolno prenosljjive bolezni-genitalnega herpesa, vendar zaradi spolnih navad (oralnega sexa ) ugotavljajo povečan porast labialnega (na ustnicah) herpesa povzročenega tudi s HSV-2.
In obratno genitalni herpes je lahko povzročen tudi s HSV-1.
Zlasti se bojimo primarne okužbe genitalij (spolovila) pri nosečnici , saj je prenos na plod lažji ter reaktivacije ob porodu, ker je lahko porodni kanal oz. sluznica vir okužbe pri plodu.
Običajno herpes na ustnicah traja več dni in ima klasičen potek, s pojavom grozda mehurčkov po predhodnem skelenju in rahli občutljivosti in bolečini. Seveda, je oseba že takrat lahko kužna . Ne vem, kaj je imel vaš mož.
Menim , da ste lahko brez skrbi . Pametno je , da ste previdni (uživajte le prekuhano zelenjavo in sadje oz. zares dobro oprano), vendar lahko tudi napetost in zaskrbljenost zniža vaš imunski sistem, kar ni dobro.
Želim vam še naprej prijetno pričakovanje vašega prvorojenčka.

Pozdrav
Larisa stojanovič

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

Spoštovani! Zanima me, ali je mogoč prenos HSV2 iz lastnih genitalij v lastna usta?Pred dobrim letom sem dobila pozitivno diagnozo HSV2, sem ta polletni terapiji protivirusnih zdravil, poleg tega pa zelo paničarim s higieno. Kljub temu se bojim, da sem si herpes prenesla na ustnice… Spodnjo ustnico imam rahlo zateklo, na mestu, kjer se ustnici stikata, pa imam rdečino, ki pa me ne boli. Opazila sem jo, ko sem jedla kislo solato in me je zaskelelo. Rdečina se razteza skoraj po celotni dolžini ustnice, nisem pa opazila mehurčkov ali belih lezij. Ali je prenos v času jemanja protivirusnih zdravil sploh mogoč? V tem času nisem imela herpesa na genitalijah.

Hvala za odgovor in LP

Pozdrav!

Seveda je teoretično možen prenos na različna mesta, kjer je minimalna poškodba.
V času jemanja zdravila bi bilo to malo verjetno, le bris prizadetega mesta na ta virus bi bil potrditev.

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Na spolnem udo na kožici ob glavici imam rdeči venec-okrog glavice,ki se pojavlja občasno.Z svojo maksimalno higjeno in omivanje se mi občasno ponavlja.Ali je možno morbit herpes in kako to odpraviti.
Za odgovor se iskreno zahvaljujem.
lepo pozdravljeni.

Pozdrav!

Svetujem , da pokažete sveže spremembe svojemu zdravniku.
Seveda je lahko heprpes, lahko gre za drugo vnetje, glivice….
Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Spoštovani!

Joj jaz ne vem kaj naj naredim s tem mojim herpesom na ustnici. Na vsaka dva tedna se mi ven zmeče in potem mi cela ustnica oteče. Sedaj sem jemal en mesec 1 tableto Valtrexa na dan in glej ga, dva dni ne vzamem spet. Sicer je res, da imam novo službo in precej stresa, ampak drugi so tudi v stresu in se jim to ne dogaja.
Zanima me, če ima mogoče Premovir boljši učinek v smislu, da se po njem dalj časa ne bi ponovil?
Je pa res, da spijem precej kave in skadim škatlico na dan. Ima to vpliv na herpes?

Hvala in lep pozdrav!

Pozdrav!

velja poskusiti TNB ali pa obsevanje z Bioptron svetilku, kar izvajajo na določenih fizioterapijah.

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close