Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija mozolji in brazgotine

mozolji in brazgotine

Najprej en lep pozdrav!Prebiral sem vaše odgovore in imam tudi jaz nekaj vprašanj. Na začetku, ko še niesm obiskoval dermatologinje, sem si nekaj velikih in kar precej vnetih mozoljev iztiskal n praskal z nosti in pri nekaterih uporabil tudi iglico (šivako). Ko so se ranice zacelile, pa so ostale brazgotine. Naj vam napišem, da jih iomam ne obrazu in, da so majhne. Toda nad zgornjo ustnico so mi v brazgotinah in nekoliko okrog njih ostale rdeče lise, ki nočejo izginiti (tukaj na tem področju imam 3 take lise in tudi eno temno, le da pri tej temni ni brazgotine, je pa tudi posledica tega, da sem iztisnil in izpraskal mozolj. Imam pa tdi na bradi 3 brazgotinice, oziroma imam eno brazgotinico podobno luknjici in okrog nje imam zelo svetlo in komaj opazno rdečo liso (opaziš jo lahko če zelo dobro in od zelo blizu gledaš (opazuješ) brado. Drugo brazgotinico, ki jo imam je taka, da ni vdolbine in ne izbokline, torej je le lisa z nekoliko hrapavo kožo. Tretji “spomin” pa je le rdeča lisa, na kateri ni koža hrapava, ampak je taka kot je normalna, le da je tam rdeča lisa. Sedaj se zaradi aken zdravim pri dermatologinji. Th je Roaccutane 10 mg (1 kapsula na dan) in zvečer Differin gel. Stanje glede anken se kar precej izboljšuje. Enkrat na mesec pa imama po navodilu dermatologinje tudi čiščenje – nego. In sedaj k vprašanjem. Zanima me, če se dajo brazgotine “izbrisati”, se pravi odstraniti ( s tem mislim, da je na tistem mestu koža potem enaka, kot je bila pred brazgotinico)? Kakšni so načini zdravljenja brazgotin, kakšni so njihovi rezultati in kje jih izvajajo? Izvedeti si želim tudi, katere postopke v celoti krije zdravstvena zavarovalnica in kateri postopki so samoplačiški. Prosil ni vas tudi za mnenje o tem katero zdravljenje mi vi priporočate in kdaj naj bi se jaz zanj odločil? (časovno mislim). (tukaj bi vas prosil, dami ne naiešte naj se o tem pogovorim s svojo dermatologinjo, saj se bom z njo tudi pogovoril, ampak prav tako zanimam me vaše mnenje). Naj vam pa še povem, da me brazgotine, čeprav so majhne motijo in sem zaradi njih manj samozavesten. Torej bom Vaših odgovorov še toliko bolj vesel. v pričakovanju odgovorov in vašega mnenja vas lepo pozdravljam in vam želim še veliko uspeha v poklicnem življenju.

Spoštovani,

popolnoma vas razumem, da vas stanje moti.še zlasti , ko opažate uspeh po terapiji z Roaccutane capsulami. Prvo pravilo pri aknah je -ne stiskati.
Torej , glede zdravljenja brazgotin po aknah in rezidualnih pigmentacij je tako, da se je za posamezne postopke potrebno odličiti ob pregledu stanja in starosti. Možni so pilingi, zdravljenje z laserejm (ablativnim ali neablativnim) oz. operativno oz. kombinacija teh.
Iz napisanega sklepam , da so pri vas moteče lise in atrofične (vdolbene) brazgotinice. Oboje je možno zdraviti z laserjem . Zdravljenje traja lahkko tudi 6 mesecev , ker se terpaija izvaja 1 krat mesečno. Kot vam je morda znano, koža mora biti pred laserskim posegom neposončena in vsaj še en mesec po posegu zaščitena pred sonč. žarki . V tem času ne smete uživati Roaccutane capsule.
Če bi bila na vašem mestu, bi se oglasila pri dermatologinji dr. Mirjam Roglovi, ki dela v Sanatoriju Rožna dolina v Ljubljani in odločila bi se za lasersko terapijo . Glede na to , da uživate Roaccutane , bi se za terapijo odločila novembra leta 2005, med poletjem se ne bi izpostavljala soncu, zlasti obraza ne.Vse o posegu vam mora biti kristalno jasno, zato morate brez zadržkov vprašati, kar vas zanima. Pričakovanja morajo biti razložena.

Večina teh posegov je samoplačniških, vendar še vedno so cene znosne.
Pozdrav in sporočite mi, kako ste se odločili.

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

Pozdravljeni. že pred nekaj dnevi sem vam opisal pa nisem še dobil odgovora. ne vem, mogoče se je med pošiljanjem kaj zataknilo ali pa se je izgubilo. zato sem se odločil, da vam še enkrat pišem. torej, prebral sem vaš odgoor. svetujete mi, oziroma pravite da bi se sami odločili za laser. po tem sklepam, da je to tudi najuspešnejša metoda in imate verjetno z nji vi največ izkušenj. zanima pa me kaj je to ablativni in neablativni laser, kako terapija poteka, ali je boleče, ali je zaradi tega potrebna hospitalizacija in če je, me zanima kako dolgo bi moral ostati v bolnišnici. navsezadnje pa me zanima tudi če je zaradi tega tudi večja možnost nastanka kožnega raka? – navsezadnje je to lasar – no kaj pa vem? na popovih zdravnikih sem pebral, da nekdo uprablja neki kremi kontratubeks in contrakel. zanima me če sta na pozitivni listi, in če sta tako spešni kot laser, oziroma če bi m odpravili vsaj lise in to tako, da jih sploh ne bi več bilo. če bi po terapiji z njima še vedno ostale brazgotinice bi te potem dal pozdraviti še z laserjem. ali naj poskusim najprej s tema kremama? kaj mi svetujete, glede na ta vprašanja? upam, d ase vam ne zdijo nesmiselna in upam, da z njimi nisem nadležen.
v pričakovanju odgovora vas lepo pozdravljam!

Spoštovani,

prebrala sem že vaše prvo pismo, vendar včasih traja , da sestavim odgovor. Nobeno vprašanje ni nesmiselno.

Greva po vrsti:
ablativni laserji so tisti, s katerimi nadzorovano odstranimo plast kože, globina je torej kontolirana. (beseda izhaja iz latinske ablatio=odvzeti)
Neablativni laserji so pa tisti, pri katerih gre laserki žarek skozi kožo, torej ne nastane ranica , temveč oteklina.
Pred laserskim posegom je pomembno , da je koža neposončena.
Odvisno od klinične slike se zdravnik odloči za vrsto laserja. Običajno je dovolj lokalna anestezija in hospitalizacija ni potrebna. Poseg je rahlo boleč in znosen. Po posegu je obvezno izogibanje sončnim žarkom, ker je koža po posegu občutljiva in dovzetna za sončne žarke.
Sam laserski poseg ne poveča možnosti nastanka kožnega raka.
Contratubex in Contrakel kupite v lekarni brez recepta, slednji vsebuje vit. A in alantoin, osebnih izkušenj glede učinka nimam. Mišljena je za nego brazgotin.
Svetujem vam , da se oglasite pri predlagani dermatologinji.

Pozdrav
P.S.Sporočite mi potek dogodkov.

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

Spoštovana ga. zdravnica!

Najprej vas lepo pozdravljam in upam, da ste se uspešno pozdravili!

Pred približno dvema tednoma sem vam pisal, kerpač nisem vedel, da stezboleli. Za motenje med vašim okrevanjem sevam najiskrenejše opavičujem!

Že ste mi zelo veliko pomagali in mi svetovali glede brazgotin! In ker ste se tako potrudili, sem se odlčil, da vam opišem še nekatee druge težave glede moje kože.

Že približno 2 leti imam na levi polovici nad utnicami rdečo pikico, ki izgleda kot ranica. Prvikrat sem jo imel nekje pol leta, potem pa se je naenkrat zacelil. In se čez nekaj mesecev spet pojavila. In sedaj se noče zaceliti, se ne širi in ne oži. Zato sem to povedal dermatologinji pri kateri se zdravim zaradi aken in mi je rekla, da moram prinesti novo napotnico. kljub vsemu pa mi je napisala antibiotik Betron. Rekla je, da si naj s tem mažem.

Opisal sem ji tudi težave s strani otekline, ki jo iam na bradi. nekje v začetku januraja 2005 sem imel na levi polovici brade en mozolj in sem si ga seveda iztisnil. Že takrat mi je nenavadno oteklo tisto mesto, a oteklna je ob popolni zacelitvi zelo uplahnila, še vedno pa je prisotna. Naj vam še povem, da sem takrat že jemal Roaccutane kapsule. Je morda to zaradi tega? Kaj menite da je tema dvema težavama vzrok? Tudi to mesto mi je dermatologinja svetovala naj mažem z Betrionom.

Imam pa tudi še en problem, ki pa je izmed vseh zadnji 🙂

Brijem se že tri leta in do pred nekaj tedni nisem uporabljal vodice po britju. Morda je tej težavi, ki vam jo bom opisal, to vzrok, ne vem?

Težava je, dase mi na zaliscih, pod brado in nad usti že nekaj časa “vraščajo” dlake. In seveda je to pri britu zelo neprijetno, ker potem pridejo tu pa tam ranice in seveda tudi včasih iz tega ker se inficira mozoljček. Tudi to sem rekel dermatloginji. Oan mi je rekla da tukaj gre za vnetje lasnih mešičkov, neki folikulitis. in mi povedala, datukaj ni druge rešitve kot laserska odstanitev dlak. pri tem pa nastane težava, saj iamm jaz te dlake na obrazu in seveda kot “moški ponos” si tega nebi rad dal odstraniti, in tudi drugi e večji problem pa je da sem dijak in denrja nekje okrog 50.000 SIt nimam. In sem se zato podal v raziskovanje po knjigah in odkril naslednje: da je to primarno bakterijsko vnetje in da ga zdravi antbiotik mupirucin (prodajno ime Betrion). naj pa vam še omenim, da sem pred tem že nekaj časa uporabljal Klimicin T (zaradi aken – to je bilo preden sem šel k dermatolginji) in takrat vraščanja ni bilo. In sem to povedal dermatologiji in mi je dejala naj si mesta kjer se mi vraščajo dlake mažem z Betrionom. Sedaj to počnem in mislim, da se je malo stanje izboljšalo. Sedaj pa iam glede tea nekaj vprašanj za vas. A je res, da obstaja le rešitev z laserjem za odstranitev ali obstaja druga možnost? Če obstaja, mi jo prosim povejte. Zanima me tudi, če bi sedaj po končani uporabi tega antibiotika jaz uporabljal vedno po ritju vodico za po britju, ali bi sem mi stanje poprailo in se dlake ne bi več vraščale?

Prosim, svetujte mi kaj naj storim!!!

Z lepimi pozdravi in s spoštovanjem,

Deni.

Spoštovani Deni,

lepo , da ste se ponovno oglasili, vendar za konkretnejši nasvet je potreben klinični pregled, se strinjate tudi Vi z m,ano, a ne?
Ker pa to ni mogoče, mi najprej odgovorite , kakšen je Vaš način britja.

Pozdravček
Larisa Stojanovič

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

Pozdravljeni!

Hvala za vaš odgovor!

Vprašali ste me po načinu britja je moker, torej brivska pena, britvica Gillete mach 3 turbo in po novem še vodica za po britju. Do sedaj sem se bril proti smeri rasti dlak, sedaj pa, ko je vraščanje postalo neznosno pa se brijem v smeri rasti dlak in seveda sedaj jih do konca ne odbrijem aapak malo ostanejo na površju kože in tako se mi ne vraščajo, samo tako v nedogled ne gre.!!!

Lepo pozdrav

Spoštovani,

za začetek Vam svetujem , da si kupite in v bodoče uporabljate brivnik in ne britvic, če pa že , poskusite z britvicami Venus.

Pozdrav
Larisa Stojanovič

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

Pozdravljeni !

Imam eno težavo, na obrazu imam kar nekaj brazgotin od mazoljev.Rada bi da mi svetujete kaj lahko naredim, da bi mi te brazgotine izginile.Vendar nebi nič lasersko, če obstaja kakšna krema ali nekaj podobno ?

Lep pozdrav

POzdrav!

Odstranjevanje brazgotin je odvisno od globine, lokacije in predvsem od tega, da akne niso več prisotne, torej, da ni vnetja.
Obstajajo kreme proti brazgotinam, obstajajo kemični peelingi, laserji, dermabrazije…..Vse je odvisno od zgoraj omenjenih podatkov.

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

lep pozdrav, imam 16 let in imam probleme z mozolji, zdej sm si jih zlo tko stisku prblizn 4 mesece. uporablam neko kremo iz lekarne in mi sploh ne pomaga. men se zdi da bol ko stiskam vec mi jih spet rata? a mate kak predlog?

POzdrav!

Prvi predlog je, da se posvetiš najprej svoji slovenščini, drugi pa je, da obiščeš svojega zdravnika, da se pomenita o zdravilih, ki pridejo v poštev, tretji pa je, da si nehaš stiskati mozolje, ker si s tem samo povzročaš težave in brazgotine.

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Se opravicujem, ker nisem pisal pravilno slovensko. Zanima me se, ali bodo sedaj te brazgotine ostale za daljsi cas oz. za vedno, ali se bodo zacelile same? Nekaj prijateljev mi je tudi povedalo, da imajo tablete stranske ucinke, ali je to res? Hvala za Vas odgovor.

Lp

POzdrav!

Antibiotiki in retinoidi so zdravila , ki se uporabljajo za akne.
Izbira je odvisna od tipa in izraženosti aken, takrat se tudi upoštevajo drugi možni stranski učinki.
Svetujem obisk pri dermatologu.

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Živjo,
nisem zdravnik oz. dermatolog, sem pa imel kar hude težave z mozolji. Sem kar predolgo čakal preden sem šel k dermatologu, ker so mi starši govorili da bo to kar samo od sebe izginilo… pa ni, vedno slabše je bilo. Ob prvem pregledu me je dermatolog samo vprašal kaj sem čakal tako dolgo.
Sedaj že 6 mesecev jemljem Roacutane in stanje se je precej izboljšalo, stranski učinki sploh niso tako hudi…
V glavnem nič čakat takoj k dermatologu, on ti bo pravilno svetoval. Ne kupuj nobenih krem, zdravil proti aknam. Vse kar se dobi v lekarnah in preko interneta je sranj*, drago, ne pomaga pa nič.
LP

Objavljam.

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Živjo,
Hvala za nasvet. Zanima pa me koliko casa si cakal, preden si odsel k dermatologu, ter koliko casa si potreboval da odpravis mozolje oziroma brazgotine? Ter kaksni so bili stranski ucinki?

Lep Pozdrav!

Mozolje sem imel zadnjih 5 let, vendar zelo malo, sploh ni bilo problematično in me ni motilo. Pred pribl. letom in pol pa se je začelo slabšati. Kakšne pol leta sem probaval vse mogoče, kamilice, žajbljev čaj, Exfoliac, Cerin tablete, kreme od Laroche posay,… nič ni pomagalo.
Pa poslušal pametnjakoviče da je to zaradi čokolade, nezdrave hrane, zaradi živcev(sem bolj flegmatik).
Nisem vedel kam naj se obrnem, našel sem tale forum, ga prebral in se pred pribl. 1 letom samoplačniško(da sem bil čimprej na vrsti) naročil pri dermatologu. Dobil sem Doxy in Differin. Pomagalo ni nič. Nato sem 3 mesece hodil k kozmetičarki na čiščenje kože, drago, pomagalo ni.
Jeseni pri dermatologu dobil Roacutane, po parih tednih suha koža, ustnice, sluznica. Po 2 mesecih so se mozolji umirili, po 4 mesecih je bila koža veliko lepša, bolj gladka, sem pa tja še kakšen mozolj. Sedaj je 6 mesecev, mogoče se 1krat na mesec pojavi še kakšen mozoljček ki pa se hitro posuši in izgine. 3 mesece imam do konca, da dosežem potrebno dozo.
Brazgotine, prej je izgledalo veliko slabše, da bo ostalo več in večje brazgotine, sedaj se je kar lepo pocelila koža. Imam kar nekaj blagih, manjših brazgotinic. Nimam namenov jih odstranjevat, počakal bom da končam z R in potem še kakšno leto, vidim da se koža sama zelo lepo poceli in pozdravi v nekem času.
Stranski učinki: bolečine v sklepih, krvavitve iz nosu zaradi suhe sluznice(kupi si mazilo za nosno sluznico), suhe ustnice in koža, rdečkasti izpuščaji po rokah in zgornjem delu telesa(odpraviš/blažiš z bepanthenom), pa koža je bolj občutljiva(veter, mraz, sonce).
Verjetno si o R bral po netu in so opisani grozljivi stranski učinki, tudi mene je bilo malo strah, vendar če je stanje resno pač probaš in vidiš pri čem si.
LP in srečno pri zdravljenju aken

Samo se eno vprasanje, ali mislis da pri vseh pomaga samo Roaccutane, ali so tudi moznosti pri drugih nacinih zdravljenja, mislim na tablete oz. kreme? In ali so te brazgotine zelo opazne ali malo manj? Hvala se enkrat za nasvete in pomoci. Lp

Ne vem, verjetno nekaterim pomaga tudi kaj drugega kot R. Ko sem začel jemati R sem izvedel da sta pred nekaj leti tudi dva prijatelja imela težave in dobila roacutane. Noben ni imel hujših str.učinkov, danes imata oba čudovito kožo. Jaz se zaradi brazgotinic ne sekiram, zadovoljen sem že s trenutnim stanjem kože.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close