Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija znamenja

znamenja

Pozdravljeni,

po telesu imam zelo veliko znamenj. Večina je rjavih in v nivoju kože, nekaj pa jih je tudi izbočenih. Vseh niti ne vidim, pa tudi težko si je zapomniti vsakega posebej. Najde se tudi kakšno, ki ima temnejši del ali pikico, vendar to ni kakšna novejša sprememba. V kolikšnem času se lahko razvije rak? Priporočate kakšne preventivne preglede? Lahko poveste ceno za samoplačniški pregled?

Hvala za odgovor in lep dan!
Tina

Spoštovana Tina,

pričakovano število pig. znamenj pri odrasli osebi je nekje do 50.
Pomembno je opazovati znamenja, saj se le-ta lahko spreminjajo.
Iz pig. znamenja se lahko razvije najbolj nevaren kožni rak maligni melanom-MM, ki je ozdravljiv, če ga pravočasno odkrijemo, zato je zelo pomembno samoperegledovanje oz. letni preventivni pregled znamenj.
Ni možno napovedati v kolikšnem času se razvije rak. Pomebno je pregledati tudi podplate in prostore med prsti ter nohte.

V dermatološki ambulanti sedaj obstajajo tudi računalniški sistemi s katerimi poslikamo pig. znamenja in jih shranimo v spominu , tako da lahko sliko primerjamo z naslednjimi pregledi.
Sicer pa pig. znamenja pregledaujemo z dermatoskopom, z napravo , ki omogoča 10 kratno povečavo, tako da dermatolog lažje oceni morfološke spremembe pig. znamenja, vendar 100 % diagnoze ne moremo postaviti, zato sumljiva pig. znamenja izrežemo in jih pošljemo na patohistološki pregled.

Svetujem , da se oglasite na preventivni pregled pri dermatologu.
Pozdrav

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

Mene pa zanima če se da ta znamenja odstranit?
Lep pozdrav in hvala za odgovor

Pozdrav!

Znamenja se da odstraniti, indikacije pa so : sprememba znamenja, moteče znamenje…. Odstranitev znamenj naj bi bila kirurška, znamenja je potrebno tudi histološko pregledati.

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close