Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija lasje se ne obnavljajo

lasje se ne obnavljajo

Od približno 17. pa do 19. leta sem opazila, da imam na vrhu glave vedno bolj redke lase in da se mi tudi ne obnavljajo tako kot bi se mi mogle.Šla sem do osebne zdravnice, katera mi je priporočila, da naj si kupim v lekarni brez recepta vitamine, ki pospešujejo rast in obnovo las. Ker le to ni pomagalo, sem vztrajala, da me je po enem letu poslala k specialistu. Tudi specialist ni ugotovil vzroka. Predpisal mi je zdravilo REGAINE, katerega sem vtirala po celem lasišču. Pri ponovnem pregledu pri dermatologu po opravljeni kuri, mi je le-ta povedal, da bodo rezultati vidni šele po nekaj mesecih in da ponovni pregled pri njemu ni potreben. Po tisti kuri mi lasje niso več tako intenzivno izpadali. Po nekaj mesecih so mi res začeli rasti novi lasje okrog čela in na zadnjem predelu glave, vendar na vrhu glave je stanje bilo še vedno tako kot prej (kot tudi še danes). Lasje se na vrhu glave skoraj ne obnavljajo. Tik nad čelom se je stanje las očitno izboljšalo, a na vrhu glave, kjer je bil pojav najbolj opazen, ne. Ko sem pred približno enim letom osebno zdravnico ponovno obiskala in ji omenila to težavo, mi ni nič rekla, da bi bilo potrebno ponovno iti do specialista. Ponovno mi je svetovala vitamine brez recepta. Vidnega učinka od teh vitaminov pa ni. Rada bi izvedela od kje ta vzrok, katerega bi seveda rada čimprej odpravila. Neprijetno mi je hoditi po ulici pri 22ih letih s skoraj plešo na glavi. Imam tanke lase,ko pa se mi še malo zmastijo, je to še bolj očitno videti. Prosim, za kakšen nasvet.
V naprej se Vam zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam.

Mateja

Spoštovana Mateja!

Zdravljenje izpadanja las sploh ni enostavno. Najprej je treba ugotoviti, za kateri tip izpadanja las gre, na podlagi tega pa je mogoče vsaj približno oceniti, kakšna je napoved in v kateri smeri je treba iskati vzroke in možnosti zdravljenja. Lahko gre namreč za hormonsko neravnovesje ali pa t.i. žarišča (fokuse) v nekem notranjem organu. Pri številnih primerih izpadanja las je kriv tudi stres.
Velikokrat pa kljub natančnemu diagnostičnemu postopku vzroka ne odkrijemo ali se pokaže šele čez čas. Možnosti zdravljenja so v teh primerih precej omejene, čeprav nismo čisto brez moči.
O napotitivi k dermatologu v sistemu javnega zdravstva odloča izbrani zdravnik, če meni, da ja to upravičeno. Resnično pa gre le za pregled in mnenje, saj ni predvideno, da bi zdravljenje izpadanja las (razen v zelo hudih primerih plešavosti) dermatolog tudi spremljal (verjetno vas zato tudi ni naročil na kontrolo). Če to sami želite, vam priporočam obisk samoplačniške dermatološke ambulante.

New Report

Close