Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija alergija na sonce

alergija na sonce

Pozdravljeni,

tudi jaz imam podobne tezave kot prejsnji zenski. Alergijo na sonce imam ze zelo dolgo,kolikor pomnim vec kot 10 let,vendar so posledice vse hujse(stara sem 18).
Kot otrok sem imela alergijo samo po dekolteju, nato se je razsirila tudi na druge predele…in zdaj jo dobim ze povsod,razen tam,kjer imam kopalke. Najprej dobim rdeco kozo, nato je koza na dotik in na pogled izpuscajasta, najhuje je po ramenih in zg. delih rok. tam je koza postala lisasta, nikoli ne porjavi,ampak so zaznani samo majceni predeli, ki so porjaveni,drugace je zg.del rok bel,pa tudi po hrbtu so kar mocno vidne lise, ki nikoli enakomerno ne porjavi. Po dekolteju pa tako takoj dobim alergijo,ce sem samo pol urce na mocnem soncu in tukaj ze vec let nisem porjavela. Rada bi spet imela lepo kozo, pa ne vem,kaj naj storim. Jemala sem tablete Clar….(ne spomnim se tocnega imena),ki jih predpisejo v primeru alergij,vendar mi nikakor niso pomagale,ceprav sem presla na 2 tableti na dan.Priporocali so mi kalcijeve tablete, morda so te malce omilile tezave, oz. so malce preprecile,da bi se alergija takoj pojavila,cez cas pa tud to ni vec funkcioniralo. Pred letom dni sem se po zg. delih rok dobila “kozno plesen,”ta predel je postal se bolj belkast in v zacetku je bil tud zelo osusen, uporabljala sem neko kremo, zdaj pa uporabljam drugo-LAMISIL in je pomagala le toliko, da nimam vec suhe koze,bel madez pa je se zmeraj prisoten.
Zdravnica mi je rekla, da so plesni trdovratne, ampak da bo po zdravljenju koza na soncu spet enakomerno porjavela.
Hvala za vas odgovor.

Lep pozdrav

Mojca

Pozdravljena,

tudi jaz imam alergijo na sonce že mnogo let in sem jo lani kar uspešno odgnala.
Že en mesec pred odhodom na morje sem začela jemati tablete TELFAST , ki mi jih je predpisala moja zdravnica, saj jih brez recepta ne dobiš. Druga stvar pa je, da je treba uporabiti mažo, ki ne draži kože. Jaz sem kupila v lekarni mleko ILRIDO, ki je brez umetnih primesi in ne draži kože. Tako sem bila lani brez alergije in bom šla letos kar brez skrbi na morje. Predvsem pa se moraš izogibati soncu med 12. in 16.uro.

LP,Kaja

Kaja, hvala za nasvet! Zgleda, da tvoja zdravnica lepo skrbi zate, meni vedno predpisejo tablete Claritine, ki tako ne pomagajo.
Kaj mislis, da Nivea ne bi bila v redu?? No, glede na to, da je faktor samo 16 in ni namenjena obcutljivi kozi, potem bi verjetno ze bilo dobro, da kupim kaksno kremo, ki je namenjena prav temu. Saj sem si nameravala kupiti res dobro kremo, pa mi je fant rekel, ce se ni lazje izogobati soncu kot dati toliko denarja za kremo, ampak on ne ve, kako je ta stvar nadlezna in da se soncu vedno ne mores izogibati.
Mi lahko se prosim poves, koliko stane in koliksen je faktor?

Hvala!
Mojca

Živjo Mojca!
Moje izkušnje z alergijo so: lahko je različna – pri tebi sami (iz leta v leto) in pri drugih; bodi pozorna tudi na kremo za sončenje (zase vem, da sem alergična na Delial in Sunmix; OK je Nivea, Johnson&Johnson, letos testiram Avon in je zaenkrat tudi ok), definitivno se izogibaj sončenja ali kopanja oz. kakršnegakoli izpostavljanja soncu med 12h in 16h ali celo 17h; vsaj zvečer se stuširaj s sladko vodo, čeprav sta morje in sol zdrava za kožo; poskusi narediti “kuro” z Braunemon-om – kupiš ga v lekarni (cca. 1500 sit), menda je tudi FloridanS od Lek-a zelo v redu. Jaz prisegam na Braunemon – v sezoni “pozobam” približno 2 škatli. Začnem enkrat junija po eno kapsulo dnevno, pred morjem se držim navodil, potem spet nadaljujem z eno kapsulo dnevno do septembra (odvisno od sončnih dni in mojega izpostavljanja- šport).
Nesmiselno bi bilo pričakovati, da bo šlo vse absolutno na boljše že v naslednji sezoni. Kot uspeh smatraj že zmanjšanje nevšečnosti!!! Ne obupaj & LP.

Pozdravljena!

Tudi jaz že dobrih 22 let “boleham” za alergijo na sonce. Včasih je prav dobro slišati, da tudi koga drugega pestijo podobne težave in nisi sam. Ravno letos na morju sem razmišljala o tem, da še nikoli nisem nikogar videla nikogar na plaži, ki bi imel alergijo.
Pri meni se je alergija najprej pokazala na dekolteju. Takrat sem bila še v osnovni šoli. Zatem se je to vsako leto vse bolj stopnjevalo. Nabrekli izpuščaji so se združevali v prave lise in se širili po nadlakti spredaj, zadaj, nato po nogi (najprej gležnji in navzgor po celi nogi). Ne moti me toliko iznakažen videz kot to, da me po koži pika kot da bi me kdo prebadal z iglami, koža žari od vročine, ob dotiku pa me koža peče.
Izpuščaji se mi ponavadi pojavili četrti dan sončenja, letos pa že po pol ure ležanja v delni senci!
Po nogah se alergija sicer pojavlja malo drugače kot na zgornjem delu telesa in sicer v obliki sploščenih rdečih lis s kombinacijo krvavih pik pod kožo (kot da bi kri stopila pod kožo).
Alergija traja ves čas, ko sem na morju, mine pa kak dan po odhodu domov, medtem ko krvave pike trajajo še kak mesec ali celo do zime.
Tudi pigmentacija je dokaj neenakomerna in nikoli ne porjavim enakomerno, čeprav se mi ne pojavljajo kakšne temne ali svetle lise, ki bi bile bolj opazne.

Glede preventive je včasih pomagalo, da sem šla 14 dni pred odhodom na morje po injekcijo Synopena, vendar sem bila ta dan zelo zaspana, imela sem suha usta in hiter srčni utrip.
Včasih je pomagalo tudi to, da sem pred odhodom na morje lovila barvo že doma ali pa parkrat šla v solarij, kjer sem tudi dobila alergijo, ki pa je zginila in potem na morju ni bilo hujšega napada izpuščajev.
Malo so pomagale tudi šumeče tablete kalcija.
Letos pa sem ob nastanku alergije jemala po eno tableto Claritina na dan, pa ni nič pomagalo. Tudi z gelom Fenistil in Kamagel sem se mazala, pa tudi ni bilo niti za trohico boljše. Kljub temu, da sem bila stalno v senci, sem alergijo “fasala” na poti na plažo ali z nje.
Sonca se že prav bojim in resnično ne vem ali bo kdaj boljše.
Mogoče sem ti z nasveti malo pomagala ali pa vsaj potolažila.
Če pa bo ta prispevek bral kdo, ki bi mi lahko konkretno odgovoril in pomagal pri težavah, se mu za trud in znanje že vnaprej najlepše zahvaljujem.

Lep alergični pozdrav!

Tanja

Draga Mojca,

jaz sem eksperimentirala z raznimi kremami in mažami, pa sem potem ugotovila, da me dražijo skoraj vse. Lani sem slučajno naletela v lekarni na to mleko in sem ga kupila. Ima faktor 15, stane pa nekaj čez tisoč tolarjev. Otroško je pa faktor 25 , cena enaka. Tudi jaz sem poizkušala z raznimi tabletami, injekcijami in kremami. Nič ni pomagalo, vedno isto.

Zdaj se strogo držim sledečega :
1. Na soncu sem samo do 11.30 in od 16.00 naprej.
2. Po kopanju v morju se je potrebno nujno tuširati, ker tudi sol nažira kožo
3. Tablete začnem jemati en mesec pred odhodom na morje in potem ves čas bivanja na morju, pa še potem kakšen teden
4. Če se mi začne alergija spuščati, takoj tisti del telesa pokrijem, mažem z mazilom, ki ga delajo v lekarni in ne z industrijskimi mažami. Če se zadeva slučajno poslabša, sploh ne grem več na sonce in po dveh dneh se koža umiri.
5. Za tuširanje uporabljam zelo nežne zadeve(npr. Amwayev tuš gel)

Upam, da ti bodo moje izkušnje pomagale.prav lahko pa se zgodi, da si kljub temu alergična na kakšno sestavino v melku Ilrido. Misli, da zgubiti nimaš kaj.

LP,Kaja

New Report

Close