Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija SOLARIJ

SOLARIJ

SOLARIJ

Zanima me vaše mnenje o sončenju v solariju? Bila sem namreč pri dermatologu in mi je strogo odsvetoval sončenje v solariju?
Kakšna je razlika med solarijem in naravnim sončenjem?

Lep pozdrav, Marjetka.

Spoštovana Marjetka!

Zakaj vam je dermatolog odsvetoval solarij: zaradi kakšne konkrektne bolezni ali na splošno?

Dermatologinja mi je dejala, da baje ZELO povzroča raka. Ali je to res? Kakšna je razlika med solarijem in naravnim soncem?
Lep pozdrav, Marjetka.

Spoštovana Matejka!

Domnevam torej, da nimate nobene kožne bolezni, zaradi katere bi bilo izpostavljanje soncu še posebej kontraindicirano.

Dolgotrajno obsevanje v solariju ima lahko enake stranske učinke kot kronična izpostavljenost soncu, torej se povečuje tudi verjetnost za nastanek različnih oblik kožnega raka. Zato veljajo za solarij ista prirporočila kot pri naravnem sončenju, ki pa jih je treba zaradi namenske in “koncentrirane” izpostavljenosti UV žarkom še dosledneje upoštevati. Preveriti je treba, katere žarke solarij proizvaja, kakšne so doze in kako dolgo traja izpostavljenost UV žarkom (pomembne so seveda dejanske in ne deklarirane karakteristike!). Te karakteristike so lahko precej drugačne, kot veljajo za naravno sončenje. Pri naravnem sončenju igrajo vlogo tudi klimatski dejavniki (npr. veter, vlaga ipd.). Upoštevati je treba, da je mogoče s solarijem doseči obsevanje skozi vse leto z enako močnimi žarki, kar lahko pomeni bistveno večjo skupno dozo, kot bi jo skozi leto prejeli z naravnim sončenjem (skupna prejeta doza v daljšem časovnem obdobju je pomemben dejavnik za nastanek več vrst kožnega raka).
Tako kot pri naravnem sončenju je solarij kontraindiciran pri ljudeh z večjim številom pigmentnih znamenj in pri svetlopoltih.
Če torej že obiskujete solarij, ga uporabljajte preudarno in ne prepogosto! Nič pa ne bo narobe, če ga sploh ne boste uporabljali!
Vabim vas, da si preberete tudi nekaj nasvetov za zdravo sončenje na spletnih straneh Dermadenta.

New Report

Close