Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija testiranje

testiranje

Lepo pozdravljeni!

Prejšnji teden sem bila zaradi ponavljajočega se verjetno ekcema na drugem in tretjem prstu desne roke na testiranju za alergije v SB Maribor. Tam so mi namestili na hrbet neke trakove z alergeni in po odčitavanju po 48 in 72 urah so mi postavili diagnozo:

” preobčutljivost na Nikelj (++), Istothiazolin (+) ter susp. pozitivna reakcija, opredeljena (+ – ) na Formaldehyde”

Dobila sem tudi navodila v katerih stvareh so ti alergeni (za Nikelj in Formaldehyde), ne pa tudi za Istothiazolin. Ker je teh stvari izjemno veliko in tukaj nimam posebej označene tiste z večjo vsebnostjo teh alergenov, bi vam prosila, če bi mi lahko zaupali tiste stvari, katerih se naj res na veliko pazim (predvsem za nikelj), ker vem, da sta ostali sestavini v kozmetičnih izdelkih me zanima kako naj vem, kje se nahajata, saj sem malo gledala po teh izdelkih in še nisem zasledila teh dveh sestavin. Resnično ne vem, kako naj se teh sestavin kar najbolje ubranim. Ker sem bila z izvidi tudi pri svojem splošnem zdravniku mi je omenil, da mi sedaj ne bo več pisal recepta za kremo Elocom, ker bi se mi morala zadeva popraviti, če se bom teh stvari čuvala. Zanima me ali jo lahko dobiš tudi brez recepta in če res nimam več pravice prositi za recept?!

V upanju na odgovor, vas prav lepo pozdravljam!

Spoštovana Mojca!

Glede kozmetičnih izdelkov bi vam priporočil, da skrbno pregledate sestavine, ki so navedene na izdelku. Morda bi lahko (npr. prek interneta) glede sestavin zastavili vprašanje tudi proizvajalcu, zlasti glede izdelkov, ki jih pogosteje uporabljate ali ki bi jih želeli uporabiti. Sestava kozmetičnega izdelka mora biti skladno s 14. čl. Zakona o kozmetičnih proizvodih navedena na izdelku.
Izogibanje ugotovljenim alergenom je vzročno zdravljenje ekcema in je zato na prvem mestu. Če pa se kljub temu težave kdaj ponovijo, pride seveda v poštev ponovitev zdravljenja npr. z Elocomom. Ne gre torej za to, da do Elocoma ne bi bili upravičeni, ampak da morda ne bo več potreben! Vsakemu daljšemu zdravljenju z Elocomom se je treba izogibati, če za to ni indikacije.
Kolikor vem, se Elocom dobi le na zdravniški recept.

Najprej bi se vam rada zahvalila za kratek in jasen odgovor!

Imam pa še eno vprašanje in sicer glede hrane, ki vsebuje nikelj. Zanima me katerih živil bi se morala še posebej paziti, da bi alergijo omilila? Vem, da je problem tudi v uporabi jedilnega pribora (ekcem ima prav na prstih s katerimi se drži pribor), ker naj bi ta vseboval večjo količino niklja, ali je smiselno nabaviti jedilni pribor iz kakšnega drugega materiala (zdravnik je predlagal srebro).

Še enkrat lepo pozdravljeni!

Spoštovana Mojca!

Če imate možnost, lahko zamenjate tudi jedilni pribor.
Kar zadeva hrano, pa ne vidim potrebe po kakšnih posebnih omejitvah.

New Report

Close