Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija lasje

lasje

Stara sem 29 let. Lasje mi zelo izpadajo.Ko si lasje umijem, v vodi naštejem čez 100 las. Koža na lasišču me peče in boli, rdeča pa ni.
Bila sem že pri dermatologu, testi za ščitnico so bili v redu.
Prosim vas, da mi odgovorite, kaj lahko še storim, ker je je strah da bom čez
čas zelo plešasta.Hvala.

Spoštovana Ivanka!

Naj najprej omenim, da izpad pribl. 100 las pri umivanju še ni tako problematično.
Izpadanje las je lahko povezano z nekim žariščem v telesu, ki ga poskušamo s preiskavami odkriti. To iskanje je velikokrat zelo težavno, žal pa vzrok včasih ostane tudi nepojasnjen. Ne vem, koliko preiskav ste že opravili, morda bi prišel v poštev ponovni obisk pri dermatologu in temeljitejši pogovor (morda v dermatološki posvetovalnici) glede morebitnih dodatnih priporočljivih preiskav.

Kakšne izkušnje drugih udeležencev foruma? Ljudi s takšnimi težavami ni malo!

Moje izkušnje so take: prvo večje izpadanje las sem opazila pri starosti 18 let, ko sem bila na morju. Moram povedati, da imam že od rojstva bolj tanke in redke lase, zato me je tistikrat izpadanje las zelo prizadelo. Kar naprej sem si morala izpadle lase pobirati z ramen. Da ne omenim, kako me je zvijalo od strahu pri umivanju las. Tudi po več kot 150 las (sem štela). To je trajalo približno 8 mesecev, nato se je stanje tako umirilo, da mi je izpadel komaj kak las na dan. Čez približno tri do štiri mesece pa se je stanje spet ponovilo itd. Ves ta čas nisem bila pri zdravniku. Sedaj po dvajsetih letih, se mi ta ritem izpadanja ni spremenil, las nimam zato nič manj, opazila pa sem, da se kar hitro obnavljajo in rastejo(polno kratkih laskov na lasišču), niso več tako tanki in da mi posamezno rastejo črni, debeli lasje, čeprav sem po naravi zelo svetlolasa (blond). Čeprav me plešavost niti slučajno še ne napada, mi je to izpadanje zelo neprijetno in tudi stresno delujejo name, saj je teh izpadlih las povsod polno (tudi med hrano. Lanskoletni izvidi krvi, ščitnice, …, so bili vsi po vrsti b.p..
Upam, da te je ob tem branju kaj potolažilo.

Imela sem podobne tezave, s tem da sem imela zelo goste lase. Cez cas so mi zaceli izpadati (pri umivanju tudi do sto las), a vzroka takrat nisem nasla. Sele cez cas sem izvedela, da barvna kana pospesuje izpadanje las (pri dolgotrajni uporabi), pa tudi nekatere druge barve in b. prelivi. Kriv je tudi stres, hormonsko neravnovesje, …
Zelo pomemben element za tvorbo las in nohtov je silicij, ki ga je najvec prisotnega v prosu. Dobi se pa v lekarni tudi v obliki kapsul. Te kapsule jemljem sedaj en mesec in rezultat je viden, saj mi izpadajo veliko manj. Pa tudi barvanje z kano sem prekinila.
Svetujem ti tudi uporabo neznega otroskega sampona glede na to, da pravis, da te lasisce pece in srbi.
Upam, da sem nekako pomagala resiti tvoj problem…

Tina

New Report

Close