Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija ZAČARAN KROG

ZAČARAN KROG

Pred 4 leti mi je dermatolog predpisal mazilo Kuterid (diagnoza: dermatitis – kar nič ne pove). Šlo je za rdeče, srbeče bulice po obrazu. Ker pa v nosečnosti ni priporočljivo uporabljati Kuterida bulic nisem več mazala, čez kakšne 14 dni pa je koža po obrazu postala močno rdeča in srbeča.
Na pregledu pri dermatologu sem izvedela, da gre za steroidno okvarjeno kožo. Predpisal mi je kremo Rozamet 1% . Stanje – rdečica je malce popustila vendar se mi koža precej lušči in posledično (sklepam) tudi precej srbi. Kremo uporabljam cca. 3 tedne. Naj z uporabo preneham, s čim naj ublažim luščenje, ali pa je morda to normalen potek zdravljnja take kože?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovana Tjaša!

Niste omenili, katero diagnozo vam je postavil dermatolog drugič (t.j. ko vam je predpisal Rozamet).

Sicer pa niste osamljeni! Bolnikov s takšnimi težavami po ukinitvi Kuterida je veliko! Zato vabim tudi druge, da se oglasijo in opišejo svojo izkušnjo!

tudi meni so se pred leti pojavile neke rdeče pikice,ki so se širile kot celice,vsak dan jih je bilo 2 krat toliko in potem je bilo vse skupaj ena rdečina….pikice so nastajale okrog oči…..dermatolog mi je predpisal diprogent (kortikosteroid)…po mazanju je seveda vse skupaj izginilo in po prenehanju zopet nastajalo..pa zopet mazilo,pa ……….pa……..no vse skupaj je trajalo približno 4 leta,ko sem pri dermatologu “znorel” in zahteval resnejšo in predvsem odgovornejšo obravnavo moje bolezni,pa ni nič pomagalo…..po nekih vezah sem prišel na pregled na derma kliniko v Ljubljano.Pregledal me je sam profesor in celi konzilij…..za čim sem bolehal ni ugotovil nihče,profesor pa je naročil meni dodeljeni zdravnici,da moram biti 14 dni brez terapije,razen hladilno mazilo za lajšanje srbenja in suhe kože….ravno tako so bile ugotovljene že strije-posledica kortizona…..no ker terapije ni bilo,so se pikice širile in širile in vse skupaj je oteklo-zabuhlo….profesor pa je vstrajal pri popolni abstinenci kakrkšnih koli mazil,razen hladilno mazilo……imel je prav !!!! po približno12.dneh,se je ustavilo in pričelo kopneti in izginjati….na kliniki sem bil skoraj en mesec in izplačalo se je….pokazalo se je,da so me 4 leta packali brez veze s kortizonom,ki je zelo škodljiv…..po izpustu mi je predpisal mešanico kreme,seatavljene iz hladilnega mazila,borogala in 3% tanina za “strojenje kože”……po tistem nisem imel nikoli več promlemov,pa je že cca. 10 let od tega….
upam,da sem pomagal komu in upam,da bo moja zgodba tudi spoštovanemu doktorju kaj doprinesla…..

Diagnoza drugič: L30.9 Dermatitis, neopredeljen

Spoštovani Jože!

Še kako ste pomagali in vesel sem, da ste se oglasili! Zlasti zato, ker boste morda vlili upanje številnim bolnikom s t.i. rozaceiformnimi spremembami na obrazu, ki vsakodnevno v obupu obiskujejo naše ambulante tudi po večkrat na teden in se ne morejo sprijazniti s tem, da je v dermatologiji včasih treba preprosto počakati. Verjemite mi, iz vsakodnevnih izkušenj vem, da v to bolnika s spremembami na obrazu ni enostavno prepričati in da marsikdo kljub obširni obrazložitvi odide iz ambulante hudo užaljen, ko mu steroida nočemo predpisati. Lahko pa ste prepričani, da vsak dermatolog stranske učinke steroidov zelo dobro pozna!

Spoštovana Tjaša!

Kljub temu, da je postavil diagnozo neopredeljenega dermatitisa, domnevam, da se vaš dermatolog nagiba k skupini t.i. rozaceiformnih sprememb na obrazu, pri čemer natančnejša diagnoza najbrž še ni povsem jasna.
Zdravljenje z Rozametom ima lahko učinke, ki jih opisujete. Do določene mere so ti učinki normalni, čeprav za bolnika nekoliko neprijetni. Če pa bi postali preveč moteči, terapijo začasno prekinite in se čim hitreje odpravite nazaj k dermatologu.

Jože hvala za odgovor. Moram reči, da se je tudi meni stanje že precej izboljšalo pa ravno tako ne uporabljam ničesar več, še vodi se izogibam. Umivam se z fiziološko raztopino pa še to na vsake dva dni.
Upam, da se bo tvoja zgodba tudi pri meni ponovila.

Lep pozdrav vsem skupaj in izogibajte se kuterida.

New Report

Close