Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija klopi

klopi

Dober dan, jaz pa imam vprašanje v zvezi s klopi. Kaj se lahko zgodi, če klopa ne opazimo in ostane v nas ali pa da ga damo ven , vendar ne popolnoma ( v primeru da klop ni okužen) ? Kaj pa sicer?

Kako ga je najlažje odstarniti?

Spoštovani David!

Če klopa ne odstranite, lahko pride do vnetja in okužbe na mestu pika klopa. Če pa je klop okužen z virusom klopnega meningoencefalitisa, borelijo ali kakšnim drugim mikroorganizmom, lahko pride do prenosa mikroorganizma in pojava bolezni, ki ga ta mikroorganizem povzroča (meningoencefalitis, borelioza ipd.).
Glede pravilne odstranitve klopa mnenja sploh niso povsem enotna. Načeloma naj bi klopa najprej ubili (npr. s kloretilom ali oljem) in ga šele nato odstranimo.

Kakšen način pa predlagte za odstarnjevanje klopov? To bi rad vedel ravno zaradi sezone in tega ker vsak pove po drugče. Kako naj ravnam če vidim klopa, ki se je zažrl?Prosim za navodila s tem boste pomagali gotovo tudi drugim. Najlepša hvala, lep pozdrav

Še vedno se mi zdi primerna metoda, pri kateri najprej damo na mesto pika kapljico olja, po čemer klop umre in pogosto sam izpade. Metoda je zlasti primerna, če je klop prisesan krajši čas.

V novejšem času priporočajo (še posebej, če je klop dlje prisesan na kožo) neposredno odstranitev klopa z glavo vred s kleščicami. Postopek je dober, če ga obvladate.

Pričakujem mnenja drugih udeležencev foruma!

Pozdravljeni!
Jaz sem danes pri spolovilu odkril klopa, ki je bil že rahlo napit krvi, kar pomeni, da sem ga ‘dobil’ včeraj, ko sem se sprehajal po gozdu.
Nanj sem nanesel olje, počakal dobrih 5 minut in ga odstranil s pinceto.
Vendar ga nisem mogel popolnoma odstraniti, ker se ni in ni pustil odstraniti. Tako, da je rilec klopa ostal v koži.

Ali ta rilec odpade iz kože sam od sebe?

Lep pozdrav,
Keenan

New Report

Close