Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Vidne žilice na nogah

Vidne žilice na nogah

Spoštovani!

Stara sem 40 let. Po rojstvu prvega otroka pred 14. leti so se mi na obeh nogah (predvsem notranja stran kolena proti stegnu)pojavile drobne, kratke in kot laski tanke rdečkaste in modrikaste žilice, katere so me motile predvsem estetsko. Od takrat dalje se mi nezavedno pojavlja vztrajno in počasi vedno več takih žilic in to po celi dolžini nog, najbolj pa so poudarjene na notranji strani gležnja in kjer me tudi občasno zelo srbi. V letošnjem letu pa so se mi pojavile tudi na obeh lopaticah. Splošna zdravnica me je po bežnem pogledu potolažila, da je to normalno za mojo starost. Jaz mislim, da ni. Noge me bolijo (občutek teže) predvsem pred spremembo vremena in mi (še)ne otekajo, me pa včasih rahlo zbada v notranjosti meč. Oče in mati teh težav nimata, imata zdrave noge. Opravljam predvsem sedeči poklic. Ker sem pred kratkim nekje prebrala prispevek o kronični venski insuficienci, me sedaj skrbi, če so moje težave povezane s omenjeno boleznijo. Glede na razvoj te bolezni se me poloteva strah, kaj mi bodo prinesla leta, saj je omenjena bolezen praktično neozdravljiva. Kaj o tem menite vi, spoštovani doktor?
Vnaprej hvala za odgovor.

Spoštovana Barbi!

Ne glede na starost bi vam sodeč po opisu priporočil, da bi spremembe pogledal dermatolog in vas glede na stanje eventualno poučil o ukrepih za preprečevanje kronične venske insuficience. Za odstranjevanje žilic, ki jih opisujete, obstaja več različnih metod, vendar se jih praviloma izvaja kot poseg na željo pacienta v samoplačniških dermatoloških ambulantah.

Draga Barbi,

zadnje čase se (na mojo veliko grozo) tudi meni na nogah delajo neke vijugaste modrikaste žilice, ki zgledajo kot kakšni majhni tlorisni zemljevidki čudno zavitih rek in potočkov. In jasno, da je sedaj, ko vsi veseli odlagamo nogavice in si natikamo krilca in sandale to več kot moteče. Sama sem slišila za neko terapijo z injekcijami, ker pa nisem čisto prepričana, kje naj bi to delali in kakšna je učinkovitost le tega bi še sama povprašala dr. Popoviča, kakšni so dejanski rezultati in kakšen postopek to sploh je.
Vesela bom vsakega odgovora in seveda tudi vaših lastnih izkušenj.

P.S. imam 33 let (še 0 otrok)Barbi je pisal/pisala:
>

Spoštovani!
Imam podobne težave kot ga. Barbi, z razliko, da mi noge otekajo. Osebna zdravnica je omenila, da bi bilo dobro shujšati (starost 33, teža 72, višina 165).
Kaj mi svetujete?
Lp.

Spoštovana Sabina!

Prekomerna telesna teža je eden izmed dejavnikov, ki pospešujejo nastanek venske insuficience. Zato bi vam tudi sam priporočil, da bi shujšali za nekaj kilogramov. Kljub temu pa bi bilo treba otekanje nog nekoliko natančneje opredeliti, saj venska insuficienca nikakor ni edini možni vzrok.

Spoštovana Tiziana!

Gre za vbrizgavanje sklerozirajočega sredstva v razširjene žilice. Postopek je praviloma uspešen.

Spoštovani!

Prosila bi vas, če potrobneje opišete postopek (kako in kje ga izvajajo, …).
Najlepša hvala za odgovor,
Tatjana

Spoštovana Tatjana!

Postopek je v bistvu preprost: v razširjene žilice vbrizgajo snov, ki jih zapre. Seveda pa zahteva tak postopek določeno spretnost in izkušnje.

Postopek se opravlja v glavnem v samoplačniških dermatoloških ambulantah, v Dermadentu ga zaenkrat še ne izvajamo. Sezname ambulant najdete v raznih imenikih in časopisih, ki obravnavajo zdravstveno problematiko.

Če to stran bere kdo, ki te storitve opravlja, ga vabim, da kot repliko pošlje ponudbo. Vabim tudi druge udeležence foruma, ki so jim sklerozacijo že delali, da zapišejo svoje izkušnje!

Spoštovani!

Danes sem prebrala to rubriko. Tudi jaz imam podobne probleme. Žilice na nogah
so se mi pojavile v neverjetno hitrem času cca. 1 mesecu. Stara sem 26 let,
visoka 174, 64 kg. Športne aktivnosti zadnjih 6 mesecev ni bilo zaradi pomankanja časa. Večji del delovnega dne preživim sede. Trenutno si že tri dni mažem noge s kremo vazogel (kostanj). Zanima me, ali ta krema sploh lahko pomaga oz. kaj lahko naredim, da preprečim nastajanje teh žilic. Ali le te sploh izginejo? Kaj narediti?!!!
Hvala za odgovor.

Spoštovana Leonora!

Kot sem zapisal v predhodnih odgovorih, se lahko žilice začnejo pojavljati že pri vaših letih in postopno jih je več. Tudi glede prevenetivnih ukrepov sem že pisal, zato vas vabim, da si preberete predhodne odgovore.
Glede Vazogela pa bi rekel, da ima v smislu dolgoročne preventive precej omejen učinek.

New Report

Close