Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Roaccutan

Roaccutan

Kakšne so vaše izkušnje z zdravilom zoper akne Roaccutan? Živel sem v tujini in mi jih je pred desetimi leti predpisal zasebni dermatolog.Takrat se je moja koža zelo popravila, lasje se sploh niso zamastili, zdaj pa se je zadeva spet poslabšala. Ali zdravilo plača zdravstveno zavarovanje? Ali so v zadnjih desetih letih odkrili kakšne negativne posledice tovrstnega zdravljenja?

Zahvaljujem se za odgovor in vas sepo pozdravljam,
Gašper

Spoštovani Gašper!

Zdravilo Roaccutane se pri nas uporablja pri nekaterih kožnih boleznih, še najpogosteje pri hujših oblikah aken. Zdravilo ni brez stranskih učinkov, saj lahko vpliva na delovanje jeter, maščobe v krvi, ima škodljiv vpliv na plod ipd. Bolniki se v času uporabe preparata ne smejo izpostavljati soncu, zelo pogosto pa se pojavljajo suhe sluznice. Pravilno uvedeno in skrbno dermatološko vodeno zdravljenje z Roaccutanom ob pravilnih indikacijah je pogosto učinkovito.
Več podatkov o zdravilu vam bo dal lahko še proizvajalec.

Pred devetimi leti sem to zdravilo jemal šest mesecev. 3 kapsule po 20 mg na dan. Kožo sem mazal z 1% klindamycin solucijo in 1,8%klindamycin mixturo. Ustnice, ki so se močno sušile pa sem mazal z Panthenol mazilom.
Vendar sem bil opozorjen, da so te tablete nevarne. Možnost krvavitve iz nosu, glavoboli,bolečine v sklepih.Vendar jaz razen sušenja kože težav nisem imel.Ženskam jih skoraj ne dajo, moški pa naj bi še tri leta po jemanju ne imel otrok.Tablet pri nas ni bilo mogoče nabaviti zato sem moral ponje v tujino, denar pa mi je povrnilo zdravstveno zavarovanje. Akne so se mi popravile, danes pa imam akne le še tu pa tam po telesu, po obrazu niti ne. Vglavnem podkožne. Glede na to, kakšen sem bil, sem danes presrečen. Zahvala gre na dermatološko kliniko v Ljubljani:
Asist.dr.Mileni Kocijančič in
Dr. Tomažu Lunderju

New Report

Close