Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija KERATOSIS PILARIS

KERATOSIS PILARIS

Imam tri letno hčerko. Obiskali sva dermatologa, ker ima majhne mozoljčke na obrazu in rokah. Diagnoza, ki jo je določil je KERATOSIS PILARIS. Zaenkrat priporoča le uporabo indiferentnih krem za redno nego.
Jaz se kar ne morem sprijazniti s tem. Zanima kaj pravite vi? Ali naj jo peljem na test za ugotavljanje alergij?

Spoštovana Elena!

Nekateri avtorji navajajo, da je pri bolnikih s keratosis pilaris večja pogostnost atopije, ki je alergijsko pogojena. Vendar ob odsotnosti drugih znakov atopije alergijskih testiranj rutinsko ne opravljamo. Tudi glede zdravljenja vam ne morem priporočiti kaj več, kot je že predpisano.

Stara sem 14 let in imam bolezen imenovano KERATOSIS PILARIS.Težave s kožo so se pojavile okoli 6. leta, prej tega ni bilo. Te pikice imam po nogah, rokah, nadlahti in nekaj tudi po zadnji plati. Mazala sem se z različnimi kremami, pa nisem videla kaj dosti izboljšanja, samo koža je bila mehkejša. Sedaj sem naročila losijone AHA iz ZDA, pravijo da zelo pomagajo. Poleti se stanje malo izboljša, pozimi pa je zelo vidno. Tudi ko stojim nekaj časa, me začnejo srbeti noge, kot da bi se mi vsa kri zlila v noge,takrat noge postanejo dokaj vijolične. Zdravnik mi je priporočil sončenje. Ta bolezen je zame zelo moteča in skrbi me da bo to ostalo celo življenje:( Bolezen je menda dedna. Poznate morda vi kakšno zdravilo ali kremo proti tej bolezni? Kako naj se tega znebim za vse življenje in da lahko normalno živim? Zelo bi vam bila hvaležna za odgovor!Lp.

Pozdrav!
Gre za motnjo zaroženevanja, ki se 100% potrdi le z odvzemom tkiva, sicer pa pogosto zadošča že pregled za postavitev diagnoze.
Gre za neozdrtavljivo bolezen, od lokalni sredstev pomagajo oz. ublažijo znake omenjene kisline, retinoidne kreme, v skrajnem primeru, kar pa je izjema, pa jemanje retinoidov, ki pa delujejo le dokler se jemljejo, tu pa se pojavi tudi problem stranskih učinkov.
Sonce ublaži simptome.
Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close