Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija alergija na sonce

alergija na sonce

Poleti dobim po celem telesu,največ okoli vrata,po stegnih in rokah srbeče vodene pikice. Osebna zdravnica in dermatolog sta mi povedala, da je to alergija na sonce in da žal se ne da pomagati.Lahko se le oblaži srbenje s kremami.To pomeni, da zame žal sončenje in plaža odpadeta.Zanima me ali res se ne da ničesar storiti.
Kaj pa solari ?
Prosim,za nasvet.

Spoštovana Jasmina!

Žal je izogibanje soncu velikokrat edino vzročno zdravljenje takšnih alergij. S strokovnim umetnim obsevanjem včasih dosežemo t.i. hiposenzibilizacijo (zmanjšanje preobčutljivosti), vendar so ponavadi potrebni daljši postopki, rezultati pa niso zanesljivi.

Ko sem bila stara 2 leti so mi ugotovili da imam alergijo na ultravijolične žarke, kar pomeni da se sploh ne smem gibati po soncu. Ker sem bila majna in se nisem znala izogibat sem dobila takšne hude opekline, da so me zdravili v bolnici. Zdravniki so razmišljali so o plastičn operaciji, da bi mi odstranili brazgotine. Pred časom pa sem še zbolela na jetrih ( porfirija) jeterni izvidi se ne izbolšajo. Jemati ne smem dobenih zdravil tudi ko me opeče sonce, to pa je skor vsak dan. Ugotovili so, da sem to bolezen podedovala več rodov nazaj. dobeden od saršev nima te bolezni, samo prei men je. Emkrat sem bila na pregledo v Ljubljani pa so želeli da ostanem v bolnici pa mi moja dermatologinja ni dala dovoljenja, ker se ji ni zdelo pomembno. Stara sem 16 let do zdaj še nič nisem imela od življeja, niti enkrat nisem imela na sebi kratke majce v lepem vremenu, nisem se še kopala v morju. Prosim pomagajte mi zravniki mi ne dajo nič proti bolečinam. Oprostite mojim slovničnim napakam, ker hitim s pisanjem. Upam na vaš odgovor PROSIM VAS.

Spoštovana Ana!

Soncu se morate strogo izogibati ne le zaradi alergije, ampak tudi zaradi same porfirije. To je morda celo najpomembnejše navodilo bolniku s to boleznijo. Bojim se, da se boste morali soncu skrbno izogibati tudi v prihodnje. Mislim, da je potrebno, da stanje vaše bolezni ovrednoti dermatolog in vam predpiše ustrezno zdravljenje.

Zivjo Jasmina !

Tudi jaz imam alergijo na sonce. Pri meni se pa pojavijo pikice (oz. kot eni mini mozoljcki) na prsih – tu je najhuje, potem pa se malo na rokah, samo tam ni tako hudo. Jaz sem bil prav pri Dermadent-u in so mi dejali, da obstajajo neki dodatki – carotenoidi – ki ublazijo stanje. Sicer pa so carotenoidi dobri tudi nasploh, zascita pred UV zarki (prosti radikali), da zascite proti raku sploh ne omenjam.

Lep pozdrav

New Report

Close