Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Neuro dermatitis!

Neuro dermatitis!

Pozdravljeni!

Vse se je zacelo pred letom dni. Najprej sem opazila okoli ust, pod spodnjo ustnico rdecico. Potem so se zaceli pojavljati se majhni gnojni srbeci mozoljcki, nato pa spet izginili in cez kak mesec spet pojavili. Ker je bilo vse skupaj videti zelo neestetsko, sem obiskala osebno zdravnico, ki mi je predpisala 10% beloderm v hladilnem mazilu. S kozo drugace nikoli nisem imela problemov , nikoli aken, mozoljev, no morda tu pa tam kaksen majhen pred menstruacijo. Imam pa zelo suho kozo. Beloderm je pomagal takoj, vendar ko sem prenehala z uporabo, se je vse skupaj ponovilo se v vecjem obsegu. ( Pozanimala sem se o belodermu, kortikostereoidih, in izvedela, da znajo biti zelo zelo skodljivi pri dolgotrajni uporabi, kar se je izkazalo tudi pri meni). Zdravnica mi je napotila k specialistu dermatologu, ki mi je predpisala borovo obkladke, kar sem naredila samo enkrat, vse skupaj je pa zadevo se poslabsalo. Potem sem se odlocila za obisk poliklinike, kjer mi je tamkajsnja dermatologinja postavila diagnozo peroralni dermatitis , in mi predpisala mazilo oronazol v borogalu, ki mi seveda tudi ni pomagalo.
Potem sem vsa obupana poiskala se enega privat dermatologa, ki mi je postavil diagnozo neuro dermatitis in mi predpisal terapijo z antibiotikom Geomicyn , katerega sem jemala 5 tednov , in ze po prvem tednu jemanja so izpuscaji izginili, se odluscili, zdaj se opazi samo se za nianso temnejsa koza na mestih, kjer je bila pac ranjena. Z jemanjem antibiotikov sem prenehala , vendar me se vedno skrbi, da bi se vse skupaj lahko ponovilo? Vas bi rada povprasala za mnenje o zdravljenju koznih bolezni z antibiotiki , kaksen vpliv imajo organizem po prenehanju, ali obstaja vrjetnost, da v primeru, ce zbolim recimo za angino in nujno rabim antibiotike, ti ne bodo “prijeli” ? In ali je res, da se neozdravljen neuro dermitis v vecji starosti povzroca veliko vecje spremembe na kozi? Namrec veliko sem brala o tem, videla tudi nekaj fotografij oseb z neuro dermitisom, ki so bile kar malo zaskrbljujoce.

Pa se eno vprasanje, zakaj se mi ponavadi dogaja, da v primeru, ko rabim pomoc, nas zdravsteni sistem odpove, in si moram pomagati pri zdravnikih s privatno prakso, kjer je treba pregled seveda placati, dobila pa sem tudi obcutek, da sta dermatologinji z mano opravili se preden sem uspela sesti, da ne govorim , kako dolgo sem cakala na 5 minutni pregled.
To seveda ne leti na vas osebno, ampak na nas zdravstveni sistem.
Hvala!
Lep pozdrav!
Nina

Spoštovana Nina!

Mislim, da v vprašanju vseh pojmov ne povezujete povsem pravilno. Domnevam, da so vam zaradi suma na nevrodermitis predpisali Beloderm v hladilnem mazilu, zaradi perioralnega dermatitisa pa Oronazol in Geomycin. Takšna kombinacija se mi zdi verjetnejša, glede na to, da vam je Geomycin pomagal, pa je verjetno res šlo za perioralni dermatitis in ne atopijski dermatitis ali nevrodermitis. Žal se oba, tako nevrodermitis kot pri vas verjetnejši perioralni dermatitis, lahko ponavljata.
Pretirane uporabe antibiotikov v medicini zaradi razvoja odpornosti bakterij ne priporočamo, vendar pa to ne pomeni, da antibiotika ne smemo predpisati v primerih, ko je utemeljeno pričakovati njegovo učinkovitost. Tako v trdovratnejših primerih perioralnega dermatitisa dermatološka doktrina priporoča daljše jemanje antibiotikov, ki bolezen umirijo.
Kar se tiče organiziranosti zdravstvene službe, pa bo treba nasloviti vprašanje na koga drugega.

Pozdravljena!

Res, da je tale odgovor zelo pozen, ampak vseeno. Neurodermatitis imam že vse življenje (26 let), zato vem marsikaj o tem. Predvsem to, da se stanje poslabša že ob manjši živčnosti!
Meni pomaga sončenje (sonce ali solarij) in redno mazanje kože ter ob hujših napadih tudi umivanje z oljno kopeljo namesto z milom. Tudi vitamin B je dober. Koža nikoli ne sme biti suha. Meni so se “fleki” pojavljali po vsem telesu in po tem ko so že zginili, so se pojavili v še večjem obsegu in vedno večjem in šele čez nekaj let popolnoma zginili, dokler se zgodba od majhne pikice naprej ni spet ponovila, tudi na obrazu. Kortikosteroidne kreme uporabljal bolj skromno, le na obolelem mestu, saj naj bi se koža tanjšala. Pazi na svoje živce, opazuj tudi učinke kakšne hrane (svinjsko meso, jajca, čokolada, školjke) in pojdi sem pa tja v solarij. Meni ga je priporočil dermatolog, seveda v mejah normale.
Lep pozdrav!
Nina2

New Report

Close