Najdi forum

toksoplazmoza

Pozdravljeni,
sem v petnajstem tednu nosečnosti, in me zanima naslednje. Veliko se govori o okužbi s toksoplazmozo v nosečnosti in ker nekateri svetujejo to, nekateri ono, me zanima, kaj je res.
Kateri vrsti hrane naj se izogibam, da se ne bi okužila s toksoplazmozo in ali salame, kot je posebna, šunka (piščančja, navadna) res povzročajo to okužbo?
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav!

kaj toksmoplaznoza sploh je??

Mislim, da se ji drugače reče tudi mikrosporija. Če je to to, potem pobrskaj malo na forumu Ginekologija in Družinska medicina.

S toksoplasmozo se okužiš z mačkami oz. njenimi iztrebki in ne vem, če ima kakšno vezo s salamami. Ni nujno, da imaš mačke doma. lahko se okužiš že z utrganjem travne bilke, ki se jo je prej dotikala ali celo iztrebljala nanjo mačka. Tako najbrž sem se okužila tudi jaz, ker doma nimamo in nismo imeli mačke. Na forumu ginekologija in porodništvo je kar nekaj na to temo. Preberi.

Ni isto. Mikrosporija je glivično obolenje, ki ga povzroča glivica Tinea microsporum, toksoplazmozo pa povzroča zajedalec Toxoplasma gondii. Mikrosporijo prenašajo predvsem mačke in v manjši meri psi. Je zelo nalezljiva.

Toksoplazmoza ni nalezljiva, prenaša pa se z neoprano zelenjavo ali sadjem in z surovim ali premalo kuhanim mesom. Za salame in šunke nisem čisto prepričana, ampak po moje so dovolj termično obdelane, da v njih ni parazitov.

Vsem, ki ste mi odgovorili na moje vprašanje se najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam, Saša

Podroben odgovor na to vprašanje sem našla v reviji Moj malček in upam, da bo kaj pomagal.

Toksoplazmoza

Povzročitelj bolezni je parazit Toksoplasmosa gondii. Okuženi so lahko različni sesalci, najpomembnejši gostitelji pa so mačke, ki izločajo oociste
povzročitelja v svojih iztrebkih. Bolezen ogroža zlasti malčke, ki se igrajo z zemljo ali peskom, ki sta pogosto onesnažena z mačjimi iztrebki in nosijo neumite roke v usta. Druga najpogostejša načina okužbe sta z zaužitjem vode ali mleka, zelenjave okužene z mačjimi iztrebki ali zaužitjem premalo kuhanega ali pečenega mesa okužene živali (goveje, svinjsko, ovčje…). V več kot 85 % poteka bolezen neopazno, brez jasnih bolezenskih znakov. Na preteklo okužbo sklepamo le iz seroloških preiskav. Pri 10-20% okuženih se 7-21 dni po okužbi pojavijo povečane, trde in neboleče bezgavke na eni strani vratu, le redko so prizadete bezgavke drugih področij ali več skupin bezgavk. Bolezen traja več mesecev, vendar ima blag potek in večinoma zdravljenje ni potrebno. Le zelo redko se pojavijo še vročina, izpuščaji, utrujenost, bolečine v mišicah in izjemoma prizadetost srca, pljuč in osrednjega živčevja. Težak potek in slab izid ima bolezen pri bolnikih z motnjami imunosti, zato je pri njih zdravljenje potrebno.
Zelo nevarna pa je okužba v nosečnosti, saj lahko povzroči splav, prezgodnji porod, mrtvorojenost ali rojstvo otroka z znaki prirojene okužbe. Znaki prirojene toksoplazmoze se lahko pojavijo tudi šele več let po rojstvu. Posledice prirojene okužbe so duševna in telesna prizadetost, okvare vida, krči, motnje sluha. Okužbe v času nosečnosti se odkrivajo s serološkimi preiskavami, nosečnice in novorojenčke pa je nujno potrebno zdraviti.

mikrosporijo poznam, za toksoplazmozo pa sem slišala prvič.

stvar me zanima predvsem zato, ker imam doma mucka, ki se pretežno zadržuje zunaj, pretežno pa v hiši (včasih tudi spi pri meni v postelji). mačke imamo doma že nekaj let, pa do sedaj še nismo imeli zdravstvenih težav zaradi njih. nekateri zdravniki celo pravijo, da človek celo postane odpornejši na določene viruse, če ima doma živali.

predvsem me zanima kakšne težave povzroča toksoplazmoza (poleg otećenih nebolečih bezgavk)

lp in hvala za odgovore
m.

Predlagam ti, da si še enkrat natančneje prebereš, kaj sem napisala o toksoplazmozi. Za odraslega človeka ni nevarna, zelo nevarna, če ne usodna pa je za plod- torej je nevarno, če se z parazitom okuži nosečnica.

Saša

Sasa,
ce si ze kdaj prebolela toksoplazmozo, se sedaj ni treba bati za otroka. Pri nas je priblizno 40-50 % zensk ze imelo toksoplazmozo (glede na to, da pa tega niti ne vemo, pa to pove vse o tem, kako ta bolezen zgleda). Torej – nevarnost je le ta, da se prvic okuzis s toksoplazmozo med nosecnostjo! Druga nosecnost poteka potem vselej normalno, tudi ce se se enkrat okuzis. Sicer pa nosecnice testiramo in dolocimo, ali imajo protitelesa ali ne. Ce jih nimajo, morajo biti previdne (pri delu z zemljo, slabo oprano solato itd.). Ker sama nisem noseca, poskusam vcasih biti “packa” – se pravi se namenoma okuziti… samo se do zdaj ne vem, ali mi je kaj uspelo… 😉

Zakaj pa se poskusas okuziti ?

Bolezen sama je skoraj povsem nenevarna, celo prebolimo jo vec ali manj neopazno. Ce se okuzim sedaj, ko nisem noseca, ne bo nevarnosti v nosecnosti. Tudi drugim priporocam, ce niste nosece in zlasti, ce ste ustrezno zascitene pred nosecnostjo (da ne bo kaksne nesrece!), da malo manj natancno perete solato… 😉

lep pozdrav!

torej psi ne prenašajo tokse in jo lahko preko njih stakneš samo če bi se valjali po mačjem drekcu čisto slučajno in jo potem imeli na dlaki?
imamo namreč psa v hiši, sosedje pa na miljone mačk in pes je zunaj in znotraj.

hvala!

pozdravljeni,

v 15 tednu so krvni izvidi pokazali verjetnost sveže okužbe s toksoplazmozo. Po pregledu v patološki ambulanti sem začela z jemanjem Rovamycina. Vmes sem opravila tudi AC, ki je dokazala, da plod ni okužen (PCR = negativen), vendar so mi svetovali, da z Rovamycinom nadaljujem do konca nosečnosti.
Po kontroli krvi v 30 tednu, ki je pokazala zniževanje vrednosti trombocitov, se je zdravnik odločil za prekinitev terapije z Rovamycinom (po 3 mesecih jemanja). Zanima me, če zaradi prenehanja jemanja spet obstaja nevarnost okužbe ploda.

Hvala in lp.

metuljčica ajda,

predlagam, da se s svojim vprašanjem obrneš na katerega od zdravnikov na moderiranem zdravniškem forumu.

Imam vprašanje za dr. Pušenjaka.

V 12 tednu sem dala kri za pregled zaradi toksoplazmoze. Izvidi so naslednji:
– TPHA: NEGATIVNO
– VDRL: NEGATIVNO
– Toxoplasma gondi IgG protitelesa- ELISA: MEJNA VREDNOST (10IU/ml)
– Toxompalsma gondii IGM protitelesa – ELISA: NEGATIVNO

Prosim, povejte mi, kaj to pomeni?
Ali sem toksoplazmozo že prebola ali še ne in če sem jo že prebolela, kdaj je to bilo (pred ali med nosečnostjo)?

Najlepša hvala za odgovor.

Zarya, zate velja enako. 🙂

Poklikaj na Zdravstvene posvetovalnice, forum Ginekologija in porodništvo, ABC ginekologije in porodništva. Tisti forum moderira dr. Pušenjak.

New Report

Close