36-letna vplivnica po napačni diagnozi umrla

Foto: Instagram

Jessica Pettway je pred devetimi meseci razkrila, da se bori z rakom na materničnem vratu tretje stopnje. Boj je 36-letnica izgubila.

Lepotna in modna vplivnica Jessica Pettway, ki se je lahko pohvalila z videi, ki so na YouTubu zbrali več kot 16 milijonov ogledov, je pred nekaj dnevi izgubila boj z rakom na materničnem vratu. Žalostno vest je s svetom delila njena sestra. “Danes je moj rojstni dan in edina stvar, ki si jo želim, je, da te Bog vrne na to zemljo. Pred dvema dnevoma sem izgubila svojo čudovito starejšo sestro in moje srce še nikoli ni občutilo takšne bolečine,” je Reyni zapisala pod skupno fotografijo in dodala, da je bila Jess “neverjetna, močna in samozavestna” in nekdo, ki ji je z veliko modrosti pomagal postati boljša mama.

Da ima raka v tretjem stadiju, je 36-letnica razkrila julija 2023, ko je povedala tudi, da so ji najprej napačno diagnosticirali fibroide (maternični miomi) – benigne tumorje v maternici, ki ženskam po navadi ne povzročajo težav.

Izrastki so sestavljeni iz mišičnega in fibroznega tkiva in se razlikujejo po velikosti. Mnoge ženske se ne zavedajo, da imajo fibroide, ker nimajo nobenih simptomov. Ženske, ki imajo simptome (približno 1 od 3), lahko poročajo o močnih ali bolečih menstruacijah, o bolečinah v trebuhu in v spodnjem delu hrbta, o pogosti potrebi po uriniranju, zaprtju, bolečinah med seksom. V redkih primerih lahko nadaljnji zapleti zaradi fibroidov vplivajo na nosečnost ali povzročijo neplodnost,” o miomih ali fibroidih razlagajo na spletni strani britanskega inštituta za javno zdravje.

“Diagnosticirali so mi raka 3. stopnje. Sploh ne vem, kje naj začnem, a to, zakaj me tako dolgo ni bilo, želim deliti, v upanju, da bo moja zgodba opogumila vsaj eno osebo,” je zapisala Pettaway, ki pravi, da so se njeni simptomi – intenzivne vaginalne krvavitve – začeli leta 2022. Krvavitve so bile tako hude, da se je neke noči zgrudila in prenehala dihati. “Prepeljali so me v bolnišnico, kjer so mi povedali, da je velika izguba krvi posledica “fibroidov”. Moj ginekolog je rekel, da je to normalno in običajno. Čeprav sem izločala strdke v velikosti placente, kar je bilo res zaskrbljujoče, o stanju nisem veliko razmišljala. Zadržali so me čez noč in naslednji dan izpustili. 22. julija sem bila zaradi iste stvari spet hospitalizirana.” In tudi tokrat so jo mirili, da gre le za fibroide.

Resnico je izvedela februarja 2023. “Spominjam se, da sem si, takoj, ko sem slišala novico, rekla, da te diagnoze ne sprejemam. In je tudi nisem,” je takrat na družbenih omrežjih zapisala Jess, ki je boj za življenje na žalost izgubila. Za seboj je pustila moža in dve mladoletni hčerki.

Rak, za katerega obstaja cepivo

Državnemu presejalnemu programu ZORA, ki omogoča odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu, ki ju je še mogoče zdraviti s preprostimi ambulantnimi posegi, se lahko zahvalimo, da Slovenija spada med evropske države z najmanjšim bremenom raka materničnega vratu (starostno standardizirano stopnja – 5,5 novih primerov na 100 tisoč žensk). V zadnjem triletnem obdobju je (2020-2023) je pregledanost ciljne populacije v Sloveniji dosegla 74,4 odstotka, kar je najvišja vrednost od vzpostavitve programa. Redne preglede pa v zadnjih letih dodatno dopolnjuje tudi cepljenje proti humanim papiloma virusom (HPV). Za rak materničnega vratu je namreč značilno, da se pojavi skoraj izključno zaradi okužbe s HPV, zato lahko z omejevanjem prenosa virusa ta rak skoraj izkoreninimo.

V Sloveniji je na voljo 9-valentno cepivo, ki varuje pred sedmimi najpogostejšimi nevarnejšimi genotipi HPV, ki povzročajo okrog 90 odstotkov raka materničnega vratu ter nekatere druge rake spolovil, danke in ustnega dela žrela, pa tudi pred dvema manj nevarnima genotipoma HPV, ki povzročita do 90 odstotkov genitalnih bradavic. Cepivo proti HPV je eno najvarnejših in najučinkovitejših.

Kdo je upravičen do brezplačnega cepljenja, izveste na tej povezavi.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
86,818
18.04.2024 ob 07:47
261
11.04.2024 ob 14:07
1,612
19.02.2024 ob 14:15
846
19.03.2024 ob 07:58
768
18.05.2021 ob 15:18
Preberi več

Več novic

New Report

Close