Dr. Tanja Selič Kurinčič: 3.500 Slovencev bi se moralo testirati

anonimni uporabnik, 13. november 2018
Ostalo
Tanja Selic Kurincic

Strokovnjaki iz leta v leto opozarjajo, da je v Sloveniji okužen odstotek populacije, vendar le polovica ve za to. Testiranje je ključno.

Strokovnjaki iz leta v leto opozarjajo, da je v Sloveniji z virusom hepatitisa C okuženo 0,5 odstotka splošne populacije, kar predstavlja 3.500 ljudi. Zato pozivamo, naj se testirajo. Hepatitis C je ozdravljiva bolezen, za katero so na voljo učinkovita zdravila. Strah, da bi vam s testiranjem odkrili bolezen, “za katero ne želite vedeti”, je zato odveč. Pogosti izgovor, zakaj se ljudje ne odločijo za testiranje, naj vas ne zadrži pred tem, da se prepričate o svojem zdravju.

Zakaj se testirati za hepatitis C in kako?

Pogovarjali smo se z dr. Tanjo Selič Kurinčič, dr. med., specialistko infektologije na Oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Splošni bolnišnici Celje, ki zdravi bolnike, okužene s hepatitisom C. Dr. Selič Kurinčič je tudi doktor znanosti s področja vpliva zdravil na učinkovitost zdravljenja kroničnega hepatitisa C.

Kaj so po vašem mnenju razlogi za razširjenost bolezni, a hkrati nizko prepoznavanje med okuženimi?

“Največji problem pri okužbi s virusom hepatitisa C je, da bolezen poteka več let oz. desetletji tiho, brez bolezenskih znakov. Za kronični hepatitis C so značilna tudi nihanja jetrnih encimov (alanin aminotransferaza) in so lahko v določenih obdobjih jetrni testi povsem v mejah normalnega. Prav zaradi tega je bolezen premalokrat prepoznana. V povprečju se pri tretjini okuženih šele po 20 do 30 letih pojavijo znaki jetrne okvare (jetrna ciroza) ali celo jetrnocelični rak, kar govori za že zelo napredovalo okužbo in v teh primerih je tudi zdravljenje zahtevnejše.

V zadnjih letih je tudi vse več vedenja o pridruženih t. i. zunajjternih manifestacijah kroničnega hepatitisa C. Največkrat imajo bolniki povsem nespecifične težave (izrazita utrujenost, bolečine v mišicah, sklepih), lahko pa se pojavijo tudi resnejši zapleti kot so na primer prizadetost ledvic, bolezni srčno-žilnega sistema. Hepatitis C ni samo bolezen omejena na jetra, temveč je to sistemska bolezen.”

Kdo bi se moral testirati?

“Testiranje priporočamo vsem, ki imajo kakršenkoli dejavnik tveganja za okužbo. Virus se prenaša preko okužene krvi oz. s telesnimi tekočinami, ki vsebujejo primešano kri. V Sloveniji so najbolj izpostavljeni okužbi intravenski uživalci drog. Izpostavila bi tudi prejetje transfuzije krvi ali krvnih pripravkov pred letom 1993. Dejavnik tveganja predstavljajo tudi souporaba pribora pri njuhanju drog, neprofesionalna tetovaža ter neprofesionalno prebadanje kože ali sluznic. Zelo redko se okužba prenese ob naključnem vbodu z okuženo iglo v zdravstveni ustanovi, z nezaščitenimi spolnimi odnosi, z okužene matere na otroka, prav tako je izjemno redek prenos med družinskimi člani (souporaba pribora za osebno higieno).  Kljub natančno raziskanimi okoliščinami ostane pri 10 do 30 % bolnikov način okužbe nepojasnjen, prav zato priporočamo testiranje vsem, ki imajo  povišane jetrne encime (alanin aminotransferaza).

Na žalost je v Sloveniji še vedno premalo odkritih s kronično okužbo z virusom hepatitisa C. Ocenjujemo, da jih za okužbo ve zgolj polovica. Zato je nujno ozaveščanje o bolezni, saj je hepatitis C ozdravljiva bolezen!”

IZPOLNITE VPRAŠALNIK TVEGANJA

Kako poteka testiranje na vaši kliniki?

“Testiranje temelji na presejalnem testu določanja protiteles anti-HCV, ki jih lahko opravi že zdravnik na primarnem nivoju. V kolikor je anti-HCV pozitiven, je potrebna napotitev v specialistično ambulanto.

V celjski regiji je možno opraviti brezplačno testiranje v specialistični infekcijski ambulanti, kamor se bolnik naroči z ustrezno napotnico osebnega zdravnika (po telefonu, osebno ali preko e-naročanja). V tem primeru bolnik pride na naročen termin v našo ambulanto, kjer mu odvzamemo kri, izvid v nekaj dneh prejmejo na dom z ustreznim zdravniškim mnenje. Samoplačniško testiranje pa opravljajo tudi na Oddelku za laboratorijsko medicino Splošne bolnišnice Celje.

Po več letih smo 1.12.2017 organizirali brezplačno, anonimno testiranje in odziv je bil zelo dober. Tako da v prihodnje že načrtujemo podobne dogodke, datumi testiranja bodo objavljeni naknadno v medijih.”

Kako poteka zdravljenje?

“Vse bolnike v Sloveniji obravnavamo in zdravimo v skladu z nacionalnimi smernicami. Sta se pa obravnava bolnikov in zdravljenje kroničnega hepatitisa C v zadnjih letih bistveno spremenila. Včasih smo rutinsko pred zdravljenjem opravljali jetrno biopsijo (odvzem delčka jetrnega tkiva), sedaj se poslužujemo neinvazivnih posrednih ultrazvočnih metod (elastometrija). Največji napredek imamo pri zdravljenju kroničnega hepatitisa C. Na voljo imamo nova, na virus neposredno delujoča zdravila, ki jih bolnik jemlje ena do dvakrat dnevno v obliki tablet. Nova terapija skoraj nima stranskih učinkov, pomembno se je skrajšal čas trajanja zdravljenja (v povprečju 8 do 12 tednov). Najpomembneje pa je da s tovrstnimi učinkovinami ozdravimo skoraj vse bolnike (uspešnost se približuje 100 %). In ko bolnik šest do 12 tednov po zaključenem zdravljenju nima prisotnega virusa v krvi, govorimo o ozdravitvi hepatitisa C.”

Kakšno je življenje s hepatitisom C?

Bolniki s kroničnim hepatitisom C, v kolikor nimajo napredovale jetrne okvare (dekompenzirana jetrna okvara), nimajo večjih omejitev v življenju. Svetujemo jim zdrav življenjski slog, ki vključuje uravnoteženo prehrano in zmerno telesno aktivnostjo. Odsvetujemo uživanje kakršnihkoli alkoholnih pijač, saj vemo, da kombinacija virusa hepatitisa C in alkohola privede do veliko hitrejšega napredovanja jetrne okvare. Odsvetujemo tudi težja fizična dela ter izpostavljenost snovem, ki bi lahko dodatno poškodovala jetra. Družinskim članov odsvetujemo souporabo pribora za osebno higieno, druge večje omejitve znotraj družine niso potrebne.

Virus hepatitisa C se ne prenaša med ljudmi z običajnimi socialnimi stiki.

Preberite tudi: Marko Korenjak: “Izvida nisem jemal resno in lahko bi se šel prej testirati.”

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 19:14
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close