Ne boste verjeli zaradi česa so se 29-letniku sesedla pljuča

N. K., 14. maj 2024
ZdravjePulmologija
pljuča
Foto: Profimedia.

Ko ga je sredi noči zbudila zbadajoča bolečina v prsnem košu, je mislil, da doživlja kap.

“Nekega jutra sem šel na obisk k mami. Bil sem utrujen, zato sem se ulegel na posteljo v svoji stari sobi in zaspal. Zbudila me je ostra bolečina, zdelo se mi je, kot da bi me nekdo zagrabil in stisnil za srce. Nisem mogel govoriti in dihati. Padel sem na tla in bil prepričan, da doživljam srčno kap,” se Jordan Snowdon iz Anglije spominja prelomnega trenutka, ki je njegovo življenje spremenil za vedno. “Mislil sem, da bom umrl.

Manj škodljiva alternativa?

Preiskave, ki so jih opravili v Sunderland Royal Hospital, so razkrile, da se je Jonathanu sesedlo desno pljučno krilo (pnevmotoraks). Nastane, ko je v pljučih luknja, skozi katero uhaja kisik. Zrak je ujet v prostoru med pljuči in steno prsnega koša. “Zdravnikom sem omenil, da kadim elektronske cigarete (vejpam). Potrdili so, da se je to zgodilo zaradi te navade. Izpolnjeval sem vse tri kriterije za spontani pnevmotoraks: sem visok, suh in kadilec,” je za Daily Mail povedal Jonathan. Razkril je tudi, da je pet let pred tem navadne cigarete zamenjal za elektronske, ker je želel poiskati manj škodljivo alternativo kajenju. Zdaj ga čaka dolgotrajno okrevanje, ki lahko traja nekaj mesecev ali celo let.

Ljudje morajo odložiti elektronske cigarete in prenehati kaditi. Gre za modni dodatek. Številni jih kadijo, ker to počnejo njihovi prijatelji ali ker jim je všeč okus. Vendar se ne zavedajo tveganj, ki jih prinaša. Če bi vedel, da se to lahko zgodi, se ne bi nikoli niti dotaknil elektronske cigarete.

Jordan Snowdon

Številni neželeni učinki, pa tudi nekaj smrti

Elektronske cigarete ne vsebujejo tobaka (vsebujejo pa nikotin), pri njihovem kajenju pa tudi ne nastajata katran in ogljik. Zaradi tega številni menijo, da je kajenje elektronskih cigaret manj škodljivo kot kajenje običajnih cigaret. Vendar strokovnjaki ves čas opozarjajo, da dolgoročne posledice kajenja elektronskih cigaret še niso poznane.

Od leta 2010 so v Britaniji zabeležili več kot tisoč neželenih učinkov, od katerih je pet oseb umrlo. Vseh pet primerov je bilo povezanih z respiratornimi in srčno-žilnimi zapleti.

Vir: https://www.dailymail.co.uk/health/article-13374679/Man-29-woke-stabbing-pains-heart-attack-vaping.html

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,133
24.05.2024 ob 09:42
3,265
23.05.2024 ob 17:08
24,386
23.05.2024 ob 06:10
13,047
21.03.2024 ob 06:40
143,123
24.05.2024 ob 08:33
Preberi več

Več novic

New Report

Close