V UKC Ljubljana uspešen program transplantacije srca

Srce

Transplantacija je izjemno pomembna za kakovost življenja. V UKC Ljubljana bolnikom omogočajo transplantacije vseh organov, razen pljuč.

Transplantacijska dejavnost v UKC Ljubljana teče že od leta 1970 in v UKC Ljubljana se lahko pohvalijo z izjemnimi dosežki. V letošnjem letu so opravili 30 presaditev srca, od tega trem otrokom. Prof. dr. Tomislav Klokočovnik, dr. med. kardiovaskularni kirurg, je nedavno uspešno presadil srce enemu otroku.

srceV UKC Ljubljana so izjemno ponosni na transplantacijsko dejavnost; bolnikom omogočajo transplantacije vseh organov, razen pljuč. Na področju transplantacij so iz leta v leto boljši.

Transplantacija srca je izjemno pomembna za kakovost življenja posameznika; tistemu, ki potrebuje novo srce, pa pomeni edino možnost preživetja. Na področju transplantacij so v Sloveniji odlični, upajo pa, da bodo v prihodnosti opravili še več presaditev, kljub temu pa se že sedaj po številu opravljenih posegov lahko primerjajo z razvito Evropo, saj naredijo največ posegov na milijon prebivalcev.

Za uspeh presaditve je poleg brezhibne organizacije in njenega tehničnega poteka ključnega pomena izbira in priprava prejemnika, izbira darovalca oz. organa, vodenje preventive in zdravljenja zavrnitvenih reakcij in okužb po presaditvi, kar izvajajo posebej usmerjene ekipe strokovnjakov UKC Ljubljana. Vsaka transplantacija predstavlja izjemno zapleten proces in poseg, ki zahteva visoko usposobljeno ekipo, sestavljeno iz predstavnikov različnih strok: Tudi po transplantaciji bolnika vodi interdisciplinarna medicinska ekipa. Prve dni po operaciji bolnik preživi v enoti intenzivne terapije.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,710
25.04.2024 ob 06:16
399
11.04.2024 ob 08:45
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close