Test funkcionalnih nogavic za tek: So vredne svoje cene?

anonimni uporabnik, 24. marec 2014
Ostalo

Funkcionalne nogavice za tek so torej tiste, ki so izdelane prav za potrebe tekačic in tekačev iz materialov, ki zagotavljajo boljše počutje kot univerzalne športne nogavice. Pa je to res?

Oblačila za šport, ki upoštevajo funkcionalne potrebe športnikov, poznamo pod imenom funkcionalna oblačila. Funkcionalne nogavice za tek so torej tiste, ki so izdelane prav za potrebe tekačic in tekačev iz materialov, ki zagotavljajo boljše počutje kot univerzalne športne nogavice. Pa je to res? Na ZPS so se lotili testiranja.

Ključne lastnosti tekaških nogavic

Za tekaške nogavice je pomembno, da se lepo prilegajo nogi. Če so prevelike, se v čevlju nabirajo in lahko ožulijo, če so pretesne, pa nogo pretirano stiskajo. Praktično v vseh najdemo elastan (povečuje raztegljivost in zagotavlja vračanje v prvotno obliko), ki prispeva, da se nogavica bolje prilega nogi in zagotavlja obstojnost oblike. Nekatere nogavice so izdelane iz posebnega tridimenzionalnega pletiva (3-D), ki povečuje zračnost in daje mehkobo. Način pletenja 3-D tudi omogoča, da lahko izdelajo nogavice iz dveh plasti iz različnih materialov, notranje in zunanje. Tekaške nogavice so običajno dodatno oblazinjene v predelu pete, blazinic in prstov, da kar najbolj blažijo pritiske med tekom, v nartu pa so tanjše in bolj prepustne za zrak.

Kaj so ugotovili?nogavice-2

Tekaške nogavice izdelujejo v različnih izvedbah. Tiste na ZPS testu so bile večinoma narejene iz mešanice materialov, naravnih in kemičnih, vsaka komponenta pa ima svojo nalogo. Segajo do gležnjev ali tik pod njimi. Njihove tehnične značilnosti so na ZPS preverjali v laboratoriju, za mnenje, kako se obnesejo v praksi, pa so povprašali ljubiteljske tekačice in tekače, ki so sodelovali pri praktičnem preizkusu. V praksi je nogavice preizkusilo 27 tekačic in tekačev (13 žensk in 14 moških), starih od trideset do šestdeset let, vsak pa je preizkusil tri do sedem vzorcev. Z vsakim parom nogavic so morali teči najmanj trikrat, s pomočjo vprašalnika pa so zbrali njihova mnenja. Zanimalo jih je kaj menijo o funkcionalnih lastnostih (odvajanje toplote in znoja), ocenjevali so obliko, material, prileganje, prožnost in način vzdrževanja nogavic.

Preizkusi so pokazali, da le nekatere nogavice izpolnjujejo obljube glede transpiracije. Pri večini so še kar dobro poskrbeli za toplotno regulacijo (odvajanje toplote), rezultati za odvajanje vlage (paroprepustnost) pa kažejo, da so med nogavicami večje razlike. Meritve odvajanja toplote in vlage so izvajali na blazinici stopala in na peti.

Pri praktičnem poizkusu je bilo največ pripomb vezanih na odvajanje vlage, saj so imeli s tem posamezni modeli na testu kar precej težav. »Dobra polovica jih ni dobila niti povprečne ocene,« poudarja Dušica Breskvar. Z raztezanjem nogavic in z merjenjem sile, ki je potrebna, da se tkanina pretrga, pa so preizkušali njihovo trpežnost. Večinoma so se dobro odrezale: so trpežne in dovolj raztegljive, kar pomeni, da vzdržijo kar dolgo. Nogavice so barvno obstojne in tudi pri tistih, ki so temnih barv, težav ni bilo. Preverjali so tudi, kako se barve spreminjajo s pranjem, drgnjenjem in pri znojenju (kisli in alkalni znoj) in ali prehajajo na druge tekstilije (volnene in bombažne).

V enem vzorcu tudi večja količina zdravju škodljive kemikalije

»Pri proizvodnji tekstilnih izdelkov uporabljajo številne kemikalije, nekatere med njimi so škodljive za zdravje. V nogavicah je tako lahko formaldehid, ki sodi v skupino domnevno rakotvornih snovi in lahko povzroča alergije,« je izpostavila Dušica Breskvar iz ZPS in dodala: »V večini vzorcev ga je bilo malo, en vzorec pa smo zaradi velike količine formaldehida kaznovali z odbitkom, ki zmanjšuje končno oceno. Prisotnost formaldehida se zmanjšuje s pranjem, z večkratnim pranjem pa ga tudi povsem odstranimo. Zato priporočamo, da nove nogavice vedno operete, preden si jih prvič obujete.«

Funkcionalne proti navadnim nogavicam – velika razlika v ceni, a tudi v kakovosti

Na testu niso primerjali le funkcionalnih nogavic med seboj, ampak so naredili tudi primerjavo z navadnimi, univerzalnimi športnimi nogavicami, saj jih precej ljudi zaradi nižje cene uporablja za vse vrste športnih dejavnosti, tudi za tek. »Univerzalne nogavice se od drugih testiranih po videzu precej razlikujejo, izdelava je preprostejša, nekatere imajo vsaj nekoliko odebeljeno peto, lahko tudi podplat. Tako odebelitev so imele tudi nogavice, ki smo jih preizkusili na testu. Predvsem pa navadne nogavice niso izdelane iz sodobnih tehnološko razvitih materialov, ki podražijo končni izdelek,« izpostavlja Dušica Breskvar. Testne nogavice so kupili v športnih trgovinah, univerzalne pa so poiskali v veleblagovnici. Za par univerzalnih so na ZPS odšteli okrog evro in pol, kar je zanemarljivo malo v primerjavi s ceno funkcionalnih tekaških nogavic, ki so precej dražje – zanje so odšteli od 10 do 21 evrov za par, a vendar bolje izpolnjujejo potrebe tekačev.

Več informacij:

Revija VIP, september 2013
Test funkcionalnih nogavic za tek

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,443
30.03.2024 ob 10:27
296,851
26.04.2024 ob 01:46
112,980
25.04.2024 ob 11:00
Preberi več

Več novic

New Report

Close