Ta med je varen

V Medexu je analiziran vsak kozarec medu slovenskega porekla in v nobenem ni bilo odkritih ostankov nedovoljenih zdravil.

Podjetje Medex že preko 60 let gradi vez zaupanja in spoštovanja z uporabniki svojih izdelkov in okoljem, v katerem deluje. To dokazuje na najbolj transparenten način, saj ponuja na vpogled analizne liste vseh polnjenj medu slovenskega porekla od leta 2015 dalje. Na spletni strani »Preveri med« lahko uporabnik preko vnosa serijske številke preveri rezultate analiz za prav vsak kozarec slovenskega medu, napolnjen v Medexu.

med Medex Zlati panj

V Medexu je analiziran in kontroliran ves med v več fazah, s čimer se izključijo prav vsi dejavniki tveganja. Med mora že na vhodni kontroli prestati najrazličnejše teste varnosti in kakovosti. Analiziran je na več kot 20 sulfonamidov, tetraciklinov, nitrofuranov, makrolidov, streptomicinov, pirolizidin alkaloide ter ostanke zdravil, kot so cimiazol, flumetrin, fluvalinat, malation, kumafos, amitraz, klorfenvinfos, rotenon. Analizirani parametri so odvisni od porekla medu, saj v različnih območjih obstajajo različni dejavniki tveganja za varnost živil. V skladu s standardi in internim kontrolnim načrtom je analiziran tudi ves slovenski med, med drugim tudi na vsebnost amitraza, kumafosa, klorfenvinfosa in rotenona.

Rezultati testiranja končnih izdelkov medu blagovne znamke Medex so potrdili, da v vsem slovenskem medu, napolnjenem v letu 2015 in medu, ki so ga že napolnili v letu 2016, ni ostankov nedovoljenih zdravil. Kar zadeva dovoljene ostanke so rezultati v zelo majhnem številu vzorcev pokazali ostanek samo ene sestavine, amitraza, in sicer je njegova najvišja vrednost znašala le desetino dovoljene vrednosti. V nobenem vzorcu medu ni prisotnih dveh ali več ostankov, zato tudi ni možno njihovo medsebojno učinkovanje, ki bi lahko škodljivo vplivalo na zdravje.

Podjetje Medex izvaža svoje izdelke v preko 30 držav sveta, med njimi so tudi Švica, Nemčija, Avstrija, Združeni arabski emirati, torej na najzahtevnejše svetovne trge. Mnogo izdelkov proizvaja pod tujimi blagovnimi znamkami, zato sta brezpogojna varnost in kakovost vseh izdelkov ključnega pomena. Podjetje ima vpeljan trenutno najzahtevnejši svetovni standard na področju prehrane, IFS (International Food Safety). Poleg stalnih kontrol s strani kontrolnih organov presojevalnih hiš so tako vpeljane stalne kontrole varnosti, kakovosti in sledljivosti vhodnih surovin, kontrole celotnega procesa proizvodnje in končnih izdelkov, ki morajo zadržati svoje učinkovanje vse do konca roka uporabe, tudi s strani kupcev v tujini.

Srečanje z novinarji_Petra Kalan Lubajnšek_Teja Mižigoj_Aleša Kandus_Borut Božič_Stanislav Bradeško

Petra Kalan Lubajnšek, Teja Mižigoj, Aleša Kandus, Borut Božič, Stanislav Bradeško

Aleša Kandus, direktorica podjetja Medex, je ob tem povedala:

”Že več kot 60 let polnimo med in proizvajamo izdelke iz zakladnice čebeljega panja. V vseh teh letih smo si vedno prizadevali za odprt in iskren odnos z našimi uporabniki, prav tako pa tudi z okoljem, v katerem živimo. Zato sta brezpogojna varnost in kakovost naših izdelkov za nas ključnega pomena. Nedavna »medena afera«, ki je odkrila neodgovorno poslovanje nekaterih čebelarjev, je na žalost zaradi nerazkritja kršiteljev med ljudi zasejala dvome in nezaupanje v celotni panogi. To čutimo vsi, tudi mi, ki vsa leta z največjo odgovornostjo do potrošnika kontroliramo in zagotavljamo varnost vseh naših izdelkov. Vsi Medexovi izdelki, tako med, matični mleček, propolis in ostali, so popolnoma varni, kar kažejo tudi stalne analize inšpekcijske službe. V želji, da našim kupcem omogočimo vpogled v prav vsak kozarec medu, ki pa je možen samo preko številke lota, smo se v Medexu odločili, da podvojimo testiranja varnosti. Na parametre varnosti smo tako, poleg kontrole vhodnih surovin, testirali še končne izdelke, in sicer med slovenskega porekla, napolnjen v letu 2015, za leto 2016 pa prav vse medove. Vse analize so objavljene na naši spletni strani. V Medexu zato ponovno poudarjamo, da je ves naš med kontroliran, popolnoma varen in zdrav. V letu 2015 nismo v nobenem slovenskem medu, napolnjenem v Medexu, testirali pa smo prav vsak napolnjen kozarec, odkrili ostankov nedovoljenih zdravil.«

Teja Mižigoj, vodja kontrole medu, je dodala:

Med, ki ga odkupujemo, mora na vhodni kontroli prestati najrazličnejše teste varnosti in kakovosti, saj je analiziran na več kot 20 sulfonamidov, tetraciklinov, nitrofuranov, makrolidov, streptomicinov, pirolizidin alkaloide ter ostanke zdravil, kot so cimiazol, flumetrin, fluvalinat, malation, kumafos, amitraz, klorfenvinfos, rotenon. V skladu s standardi in internim kontrolnim načrtom je analiziran tudi ves slovenski med, med drugim tudi na vsebnost amitraza, kumafosa, klorfenvinfosa in rotenona. Prav tako so analizirani tudi ostali čebelji pridelki: cvetni prah, propolis, matični mleček so testirani na vse znane kemično-fizikalne dejavnike tveganja. Cvetni prah testiramo na prisotnost več kot 150 pesticidov. Pri propolisu poleg preverjanja ostankov več kot 150 pesticidov ugotavljamo še prisotnost na več kot 20 sulfonamidov, vsebnost težkih kovin, kloramfenikola in kumafosa. Matični mleček prav tako testiramo na več kot 150 pesticidov, poleg ugotavljanja morebitne vsebnosti kloramfenikola, težkih kovin in sulfonamidov pa tu ugotavljamo tudi morebitne vsebnosti nitrofuranov. Končni rezultat so opravljene kontrole vseh vhodnih sestavin in zagotovljena varnost vseh čebeljih pridelkov. To pomeni, da napolnimo in ponudimo uporabnikom le preverjene, kakovostne in varne izdelke.«

Na spletni strani “Preveri med” lahko vsak uporabnik vpiše številko LOT-a, torej serijsko številko, s kozarčka medu blagovne znamke Medex. Za vsa polnjenja medu v letu 2016 in vsa polnjenja medu slovenskega porekla v letu 2015 so na voljo analizni listi laboratorija Intertek iz Nemčije, ki si jih uporabnik lahko ogleda. Gre za pregleden in enostaven način preverjanja rezultatov analiz za sestavine, ki so relevantne glede na dejavnike tveganj in s tem tudi za uporabnike. Med je moč preveriti tudi že pred nakupom; s pametnim telefonom, ki ima dostop do spleta, in številko lota na izdelku na prodajni polici.

Vir: Medex

Po izboru uredništva

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,460
30.03.2024 ob 10:27
296,860
07.05.2024 ob 11:26
112,985
07.05.2024 ob 09:57
Preberi več

Več novic

New Report

Close