Pomen bližine v družinskih odnosih

anonimni uporabnik, 23. november 2015
Ostalo

Če se želimo izogniti težavam s pubertetniki, moramo poznati veščine ustvarjanja bližine z našimi otroki veliko prej …

Če se želimo izogniti težavam s pubertetniki, moramo poznati veščine ustvarjanja bližine z našimi otroki veliko prej, preden se te pojavijo. Enako velja za nagajive, neposlušne otroke.

Samo otroci, ki lahko zaupajo svojim staršem, se v obdobju naravnega osamosvajanja ne bodo od njih ločili na konflikten in težaven način, ali pa pri njih iskali potrebno pozornost skozi nasprotovanje in neposlušnost.

Da se otroci počutijo varno, morajo občutiti s starši povezanost in bližino. Kot dober starš jo znamo ohraniti tudi takrat, ko nam pri obeh ušesih ven uhaja para in ne vemo več, kaj bi še storili, da bi otrok počel stvari, ki so zanj na dolgi rok dobre.

Pri tem je izjemnega pomena, da znamo negovati in ohranjati bližino tudi s svojim partnerjem, kajti bližina med staršema predstavlja ne le vzgled, ki se vtisne v otrokovo podzavest, temveč predstavlja osnovno naročje za rast in razvoj otroka, ki mu daje varnost, ki jo potrebuje, da raziskuje sebe in življenje ter osnovo za občutek vrednosti in sposobnost ustvariti bližino v odnosih v svojem odraslem življenju.

Nemalokrat se zgodi, da prepir med staršema ustvari prepad, ki ga otrok občuti kot stisko, ki jo mora rešiti, zato postane povezovalec med njima, kar za njegovo samozavest in osebni razvoj niti malo ni zdravo, nezavedno namreč prevzame krivdo za bolečo in stresno situacijo nase. Zato je ohranjanje bližine s partnerjem temelj zdrave bližine z otrokom.

Obstajata dva mita o bližini v partnerskem odnosu. Prvi je, da če imamo nekoga radi, če do nekoga v sebi čutimo bližino in ljubezen, se bo že zaradi tega čutil ljubljenega tudi on. To seveda ne drži, kajti drugi nima rentgenskih očal, s katerimi bi videl v našo notranjost.

Drugi mit je, da se ga bo, če mu pokažemo svojo ljubezen na način, ki je blizu nam, to dotaknilo enako, kot bi se nas. Če hočemo najti pot do srca drugega, se moramo naučiti izražati svojo ljubezen na način, ki ga drugi razume in ki je pomembna zanj. In tu je ključ do bližine v partnerskem odnosu, o katerem bomo tudi spregovorili tekom delavnice.

Bodite torej starš, ki zna ohraniti povezanost s svojim otrokom tudi takrat, ko ga preprosto ni mogoče razumeti in si oddahite ob spoznanju, da so številne takšne situacije v odnosu z njimi prehodne, razumljive in lahko hitro rešljive. Hkrati pa postanite partner, ki s svojim življenjskim sopotnikom ustvarja harmonično okolje, v katerem se otrok bližine in povezanosti uči na zgledu svojih staršev.

Čeprav se marsikdo vpraša, ali je to v vsakdanjem življenju sploh mogoče. Obstajajo mnogi, ki so izkusili, da z nekaj dodatnega razumevanja zakonitosti v medsebojnih odnosih in nekaj praktičnimi veščinami nemogoče postane mogoče.

Nagrada zavestne skrbi za bližino v družini je ne le kotiček, v katerega se lahko vedno zatečemo, v katerem smo lahko sproščeni in mirni, takšni, kot smo, temveč je to tudi najboljša popotnica za rast in razvoj naših otrok.

Učite se z nami in skozi brezplačno delavnico spoznajte, kaj bližina pomeni, kako jo vzpostaviti, vzpodbuditi in ohraniti skozi vsa obdobja otrokovega odraščanja ter kako ostati povezani s partnerjem tudi takrat, ko smo utrujeni, slabe volje ali v nesoglasju.

Kolaž-Ustvarjalni-cocktail-Jezikovni-svet-Navitas-Center-kakovosti-odnosov-okt2015

Vabljeni!

Delavnico vodita izkušena strokovnjaka na področju partnerskih odnosov in odnosov v družini mag. Andrej in Maja Trampuž.

Delavnica je druga v seriji krajših brezplačnih delavnic s področja razvoja potencialov otrok in staršev, kakovosti odnosov v družini ter razvoja kakovosti življenja, ki jih organizira zavod Jezikovni svet NAVITAS, v okviru programa Ustvarjalni cocktail za družine, ki se izvaja preko Javnih del 2015,  oziroma del obširnejših izobraževanj, ki potekajo v okviru Centra kakovosti odnosov, ki ga vodita mag. Andrej Trampuž in Maja Trampuž.

Po izboru uredništva

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,460
30.03.2024 ob 10:27
296,865
11.05.2024 ob 00:31
112,987
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close