Pilates inštruktorica iskreno o izklesanih trebuščkih

Zanimiv pogled pilates inštruktorice na slavni “six pack”, ki naj ne bi bil tako zdrav, kot je videti. Ni vse tako …

Na spletni strani Mindbodygreen smo zasledili zanimiv prispevek o tem, kako veliko truda in znanja mora posameznik, ki se odloči za ta poklic, vložiti, da bi njegova kariera trajala.

Jennifer Dene, pilates inštruktorica, osebna trenerka in prehranska svetovalka je zaupala, zakaj si nikoli ni želela imeti t. im. »six packa«,trebuščka z jasno izraženimi trebušnimi mišicami, ki so danes še kako zaželene.

Družbena omrežja narekujejo in vsiljujejo popoln videz, še posebno za osebne trenerje in pilates inštruktorje. Dejstvo pa je, da je imeti t. im. »šestorček« lahko zelo nezdravo. Predvsem za ženske so prizadevanja za izklesan trebuh tako močna, da postanejo pretrenirane, pod normalno, zdravo težo in tudi nedružabne.

Štirje razlogi, zakaj je boljše imeti močen trup in ne trebušček z naslovnice

  1. »Six pack« je najmanj pomembna skupina mišic za močno podporo hrbtenici

Ko izvajate vaje za trebušne mišice, kot so recimo trebušnjaki (rectus abdominis), se le te krčijo in upogibajo hrbtenico. Prav ta položaj je pomemben tudi, ko kašljate, opravljate potrebo, pri visoko intenzivnih športih in porodu, saj pomaga, da notranji organi ostanejo na svojem mestu.

Če se osredotočimo na anatomijo in pokukamo pod površino trebušnih mišic, tam najdemo bistvo le- teh, imenovano trup, ki ga sestavljajo:

  • Prečna trebušna mišica (Transversus abdominis)
  • Notranja poševna trebušna mišica (Internal obliques)
  • Zunanja poševna trebušna mišica (External obliques)
  • Trebušna prepona
  • Mišice medeničnega dna

Mišice trupa krepijo, varujejo in stabilizirajo hrbtenico. Skrbijo za pokončno držo, izboljšajo gibljivost, dihanje in prebavo.

Na žalost pa izklesane trebušne mišice še ne pomenijo močnega trupa, za katere fitnes trenerji zahtevajo veliko število ponovitev pri izvajanju vaj za krepitev trebušnih mišic.

Ko posameznik stremi k temu, da bi bile njegove trebušne mišice vidne na račun celotnega trupa, to lahko povzroči precej škode in mišično neravnovesje po vsem telesu.

»Verjemite mi, vse to vodi v dolgotrajne bolečine v hrbtu in vratu, nepravilno držo in nestabilnost v medenici.«

  1. Six pack lahko povroči razmik površinskih trebušnih mišic

»Presenečena sem, ko sem na svojih urah pilatesa pred in po nosečnosti, spoznala, da se je t. im. diastaza trebušnih mišic, prej pojavila pri ženskah, ki so imele jasno izražene trebušne mišice.«

Diastaza oz. razmik se pojavi, ko se ozki pas med polovicama mišic trebuha stanjša in raztegne. V nosečnosti je to precej pogost pojav, zaradi pritiska ploda proti notranji steni trebušnih mišic, kar se lahko po zaključeni nosečnosti hitro okrepi.

Intenzivne trebušne kontrakcije, ki so potrebne za nastanek »šesterčka« povzročijo razmik mišic in dolgoročno tudi dobesedno strgane mišice, ki posledično ne nudijo dovolj podpore trebušni steni in vodijo v dolgotrajne bolečine v ledvenem delu, medenični nestabilnosti, prebavnim motnjam in kili.

  1. Za »six pack« je potrebno ohranjati nevarno nizek odstotek telesne maščobe

»Imam zelo močne trebušne mišice, vendar svojega six packa nikoli nisem videla! Zakaj? Ker imam zdravo stopnjo telesne maščobe, ki pa ni dovolj nizka. Po mojih izkušnjah, se six pack pojavi pri nekje 10- 14 % telesne maščobe pri ženskah in pri 6-12 % pri moških. To stopnjo je precej težko doseči in vzdrževati, hkrati pa je lahko tudi zelo nezdravo. Veliko mojih strank je starih med 20 in 30 let, tudi bodočih nevest, ki si želijo na svoj dan izgledati čim lepše, vendar jim povem, da znižanje odstotka telesne maščobe pod 17 lahko vodi do izgube mesečnega perila in poveča tveganje za neplodnost.«

  1. Postava in videz sta skoraj vedno na prvem mestu

»Kot inštruktorica, sem imela veliko študentov, ki so se preveč ukvarjali s svojo podobo. Po mojih izkušnjah je obsedenost z videzom in postavo tista, ki je skrb vzbujajoča. Ohranjanje izredno nizkega odstotka telesne maščobe na račun izklesanih trebušnih mišic, lahko vodi do motenj hranjena, anksioznosti in depresije.«

Hkrati je pomembno poudariti, da težnja za popolnostjo pomeni tudi odrekanje malim življenjskim radostim, kot so sladice, kozarec vina s prijatelji. Živeli boste s kalkulatorjem v roki in šteli kalorije.

»VSprašujem se, v čem je smisel? Če so moje trebušne mišice dovolj močne, da podpirajo mojo hrbtenico, sem v dobri fizični kondiciji in se dobro počutim v bikiniju, zakaj bi torej tvegala svoje zdravje za boljšo definicijo. Po mojem mnenju to ni vredno!«

Vir: MindBodyGreen

Več novic

New Report

Close