Kaj skriva poljub?

anonimni uporabnik, 02. junij 2016
Ostalo

Poljub je univerzalen jezik, ki ga vsi razumemo. Ob poljubu naše telo in možgani doživijo vrsto kemičnih reakcij …

Lepo je, če se imamo radi in se ljubimo. Poljub je univerzalen jezik, ki ga vsi razumemo, ne glede na starost, spol, kulturo, čas … Nagonska želja po poljubu je pri ljudeh običajna, razlikujejo se le načini ljubljenja glede na kulturo ali osebne izkušnje.

Na primer, strasten francoski poljub vpliva na naše možgane kot droga, ki spodbuja naravne kemikalije v telesu. Med poljubom telo postane zelo aktivno, pošilja milijarde informacij iz možganov, jezika, obraznih mišic, ustnic in kože. Ti impulzi proizvajajo vrsto nevrotransmiterjev, ki neposredno vplivajo na naše počutje, saj lahko poljub povzroči, ali izzove stanje ekstaze, blaženosti in neznosen občutek sreče.

“Biologija” poljuba

Ob poljubu naše telo in možgani doživijo vrsto kemičnih reakcij od širjenja krvnih žil in povečanja dotoka kisika v možgane. Srčni utrip se bistveno pospeši, dihanje postane nepravilno in globoko, in zenice se razširijo. Takoj se aktivira od pet od dvanajstih možganskih živcev in posledično se izboljšajo vsa naša čutila – okus, vonj, sluh, vid in dotik. V obraz  zardimo, saj je celotni žilni sistem pospešen.

[see url=”https://med.over.net/clanek/7-skrivnosti-srecnih-parov/”]7 skrivnosti srečnih parov[/see]

Dolg poljub nam tako omogoča, da okusimo drug drugega in s tem celo zaznamo partnerjevo zdravje. Naš jezik je prekrit z majhnimi izboklinicami, ki podzavestno služijo za zbiranje tovrstnih informacij.

Poleg tega so naše ustnice povezane z velikim delom možganov, zato lahko dolg in strasten poljub pri nekaterih ženskah povzroči celo orgazem, saj so ustnice polne občutljivih živčnih končičev. Ravno ti končiči delajo ustnice eno izmed najbolj erogenih in najintimnejših ljubezenskih con poleg spolnih organov. Z ustnicami lahko resnično doživimo ljubezen in toplo partnerjevo bližino.

usta

Poljub in hormoni

Pravi zaljubljeni poljub je lahko zdravilo ali pa deluje kot »droga«, ki vpliva na hormone in nevrotransmiterje, da začnejo hitreje teči skozi telo in spodbujajo naše centre za ugodje in zadovoljstvo. Poljub sprošča velike količine dopamina, ki je odgovoren za poželenje in željo ter je znanstveno povezan z zaljubljenostjo.

Dopamin deluje na naše možgane kot droga (kokain), zaradi česar postanemo odvisni in zasvojeni z osebo, ki nam je všeč in jo imamo radi oziroma smo zaljubljeni. Možgani doživljajo dopamin kot nagrado, s tem, da poljubljanje nagrajuje možgane z dopaminom. Želja po tem »sodelovanju« se nenehno povečuje, zaradi česar smo vedno bolj željni poljubljanja in ljubljenja. Znan občutek zaljubljenosti in evforije z izgubo teka ter nespečnost in konstantno navdušenje so znaki, da so naši možgani »zadrogirani« z dopaminom.

[see url=”https://med.over.net/clanek/skrivnosti-organizma/”]Skrivnosti organizma[/see]

Poleg dopamina se s poljubljanjem sproščajo velike količine oksitocina, ki je odgovoren za vzdrževanje posebnih odnosov med dvema človekoma. Zaradi oksitocina se lahko s poljubi ohranja močna ljubezen med partnerjema, tudi po več letih. Prav tako vpliva na kortizol – stresni hormon z zmanjšanjem ter dvigom ravni serotonina, ki v nas vzbuja stalno željo po poljubljanju in ljubljenju s partnerjem.

V nekih raziskavah so ugotovili, da je raven serotonina pri novo zaljubljenih parih enaka tisti pri bolnikih z obsesivno-kompulzivno motnjo. S tem rek »noro zaljubljen« dobiva pravi pomen. Ko smo zaljubljeni, dejansko postanemo obsedeni z ljubljeno osebo.

poljub11

Moški in ženski poljub

Neke znanstvene raziskave so privedle do zaključka, da obstaja velika razlika v načinu moškega in ženskega zaznavanja poljubljanja. Običajno je, da v fazi dvorjenja, ženske pripisujejo večji pomen poljubom in tudi večina ne pristane na same spolne odnose brez poljubljanja s partnerjem.

Za razliko od žensk si moški v večini želijo spolnih odnosov tudi brez poljubljanja in privolijo tudi na odnos z nekom, ki ni ravno spreten v poljubljanju in ljubljenju. V raziskavah so ugotovili tudi, da so moški tisti, ki običajno začnejo s francoskim poljubom, predvsem so pobudniki prvega poljuba, ker njihova slina vsebuje testosteron. Le tako lahko moški ugotovijo raven estrogena pri ženskah, iz informacij v slini.

[see url=”https://med.over.net/clanek/intervju-ohranjanje-zdravega-nacina-zivljenja/”]Ohranjanje zdravega načina življenja[/see]

Neverjetno je, kaj se vse skriva v našem telesu in samo enem poljubu! Torej, če želite biti vedno srečni, zaljubljeni in predvsem srečno zaljubljeni, potrebujete veliko strastnih poljubov, ki hkrati tudi »zdravijo«!

ustnice

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,461
14.05.2024 ob 14:23
296,866
14.05.2024 ob 23:19
112,990
14.05.2024 ob 23:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close